Anne Sofie en Morten wilden zelf een huis bouwen en gingen op zoek naar een stuk grond ten noorden van Kopenhagen. Alle beschikbare kavels waren echter te klein voor een huis van de gewenste grootte, maar er bleek een andere oplossing mogelijk.

"We zochten bijna twee jaar naar een stuk grond, maar konden niet vinden wat we wilden. En toen stuitten we opeens op een huis dat eruitzag als een oude school of zelfs een kleine fabriek. Toen we binnen gingen kijken en de grote, 3,5 meter hoge ruimte zagen, waren we verkocht," vertelt Anne Sofie.

hoge entree met zwevende trap van staal en hout
© P. Wessel
woonkamer met donkergroene bank en beige muur

Het huis was van een Hongaarse violist en dirigent geweest, die het liet bouwen om pianoconcerten te kunnen geven. Anne Sofie en Morten wilden de vorm van het huis behouden, maar meer openheid aanbrengen. De stijl moest trouw zijn aan het simpele jarenvijftigdesign, maar een industrieel gevoel hebben. Daarvoor lieten ze zich inspireren door een oude kousenfabriek in Kopenhagen, met ramen met zwarte roeden. De buitenkant van het huis kreeg ook een facelift: een leien dak en een witgestuukte gevel. Het stel had hulp nodig bij de verbouwing en nam daarom architect Morten Kegel van het bureau Kegel & Sciera in de arm. Tegelijkertijd werden ze uitgekozen om mee te doen met de Deense versie van het tv-programma De Grote Verbouwing, waarin architect David Zahle mensen helpt met complexe bouwprojecten. Zahle stelde een aantal praktische en esthetische oplossingen voor, zoals de garage bij een inloopkast te trekken. Er kwam een nieuwe, open entree door de trap te verplaatsen en een deel van de verdiepingsvloer te verwijderen. Ook overtuigde Zahle Anne Sofie en Morten ervan de keuken in de 'concertzaal' te plaatsen. Ze kozen voor op maat gemaakte, eikenhouten modules.

keuken van eikenhout met design stoelen
© P. Wessel
keuken van eikenhout met bora apparatuur
© P. Wessel

"We zijn vooral blij met de grote, gezellige woonkeuken en de open entree, waar je de oude plafondbalken kunt zien. Het huis heeft nu meer samenhang een een fantastische lichtinval," vertelt Anne Sofie, die samen met Morten, vrienden en familie zelf de verdiepingsvloer heeft weggehaald.

"Het was een zwaar proces, maar je merkt dat je sterker bent dan je denkt. En het was ook leuk, en een manier om het huis te leren kennen".
De zoektocht naar de juiste trap viel ook niet mee. Het koppel wilde geen klassieke trap, maar eentje van staal, die iets bijzonders kon toevoegen aan de inrichting. Uiteindelijk viel de keuze op een simpele, zwarte stalen trap die met bouten aan de muur werd bevestigd voor een licht, zwevend gevoel. Toen de trap was geplaatst, vonden ze hem toch te hard aandoen in de hal, en daarom lieten ze de treden door een timmerman met hout bekleden.

zwevende trap van staal en hout
© P. Wessel
Slaapkamer met warme oud roze kleur muur van Jotun Blush
© P. Wessel
Scandinavische badkamer met losstaand bad
© P. Wessel

"We hebben de juiste balans proberen te vinden tussen elegant en industrieel. We zijn bijvoorbeeld gek op visgraatparket, maar dat zou het interieur in de verkeerde richting trekken, en daarom kozen we voor ruwere planken. Er is nu een mooie harmonie tussen oud en nieuw. En vooral is het een huis met een goede, gezellige sfeer, echt een gezinswoning," besluit Anne Sofie.

Tot slot, zie hier de transformatie van buiten! Wow... ◆

© Eigenaar & P. Wessel