Een extra ruimte in de tuin

Een bijgebouw kan vele doelen dienen en dromen bevatten. Het is een extra ruimte die ruimtegebrek praktisch kan oplossen, maar ook een soort toevluchtsoord kan worden. Hier is de nabijheid van de tuin en de omliggende natuur van doorslaggevend belang en hier kun je je van de wereld om je heen afzonderen en jezelf zijn.

De diepe vensterbanken fungeren als kleine, gezellige hoekjes, waar je even rust kunt vinden.

© Peter Kragballe

De dakramen zorgen voor veel licht in de kleine ruimte en dit wordt versterkt door de lichte platen berkenfineer waarmee de binnenkant van het huis bekleed is. De stoel is de klassieker van Børge Mogensen, de Spaanse Stoel.

© Peter Kragballe

Leuk en levendig

Het stel Line en Thomas hebben sinds enkele jaren het vakantiehuis bij Ore Strand bij Vordingborg. Toen hun kinderen ouder werden, ontstond de behoefte aan meer ruimte. Daarom schakelden ze architect Martin Kallesø in om een 20 m² groot bijgebouw in de tuin te laten ontwerpen.

Het resultaat was een huisje met aparte raamnissen en licht berkenfineer op alle wanden aan de binnenkant en met zwart geschilderde larikshouten panelen als gevelbekleding en een levend dak aan de buitenkant.

In de ramen staan sculpturen van Jeba Arkitekter en vintagevazen van Gunnar Nylund.

© Peter Kragballe

Twee terras ligstoelen van Børge Mogensen flankeren het huis. Deze zijn vintage, maar Carl Hansen & Søn heeft ze vorig jaar weer in productie genomen.

© Peter Kragballe

Nabijheid van de natuur

Het bijgebouw moest aan het bestaande zomerhuis grenzen en toch zijn eigen architectonische uitstraling hebben.

'Het overkoepelende idee was dat het een aantal praktische doeleinden moest dienen. In de eerste plaats moest het een of meer extra slaapplaatsen kunnen bieden en verder als een tweede verblijfsruimte fungeren, een ruimte waar de natuur van doorslaggevend belang is en waar men zich uit de wereld kan terugtrekken en zichzelf kan zijn. Vervolgens ontstond de gedachte over de grote zitnis met uitzicht over de tuin en het aparte raam aan de zijkant van het bijgebouw, waar je vanuit je bed naar buiten kunt kijken met uitzicht over de aangrenzende velden en het strand en de zee, vertelt architect Martin Kallesø.

De natuur wordt naar binnen gehaald en wordt een actief deel van het interieur.

© Peter Kragballe

Natuur en licht worden naar binnen gehaald

Hoewel het kleine huis zowel van buiten als van binnen een heel eenvoudige uitstraling heeft, is het toch een kleine architectonische parel die verrast door zijn vormgeving. Door de aparte hoeken van de ramen creëren de reflecties van licht binnen mooie lichtinvallen, en de diepe raamkozijnen creëren kleine oases waarin je rust kunt vinden om een boek te lezen of gewoon naar buiten te kijken.

De aparte ramen creëren binnen spannende geometrische lichtinvallen.

© Peter Kragballe

Valt samen met de omgeving

Buiten verbindt een houten terras de hoofdwoning met het bijgebouw, dat als klein afzonderlijk eiland in de hoek van de tuin ligt met de velden als buren. En ook hier is een kleine oase ontworpen met twee tuinstoelen van Børge Mogensen, waarin het goed toeven is.

Toen het bijgebouw klaar was, was het gezin zo tevreden over de uitstraling, dat besloten werd het bestaande huis ook te bekleden met zwart geschilderde larikshouten panelen, zodat je nu niet meer ziet welk huis er als eerste stond.

Het eenvoudige huis past mooi in de omgeving, precies wat Martin Kallesøe Arkitekter voor ogen had.

© Peter Kragballe

Op het dak van het bijgebouwtje is een levend groendak aangelegd, waardoor het huis visueel in haar natuurlijke omgeving opgaat.

© Peter Kragballe