Hoekvorm brengt villa en meer bij elkaar

Een schuine hoek rondom de villa in Noord-Seeland verbindt het terras, de trappen en de nieuwe loungeomgeving, en door de lijnen wordt de blik getrokken naar de grote eik en het meertje. Door de hoek ten opzichte van het huis te draaien, krijgt het terras ook een groter vloeroppervlak.

De moderne materialen zijn gebruikt in een minimalistische stijl, met plotselinge overgangen. Ze vormen een spannend contrast met de villa uit 1870.

© Pia Enghild

Een aha-ervaring

'Het was een aha-ervaring toen ik de tekeningen zag. Door de schuine hoek ten opzichte van het huis was ik meteen verkocht. Ik hou echt van die constructie. Niet in de laatste plaats omdat de schuine hoek logisch is in relatie tot het uitzicht over het meer.

De woorden komen van Michael - de eigenaar van de villa - over het moment dat hij de toekomstplannen zag voor de ruim 2000 m2 grote tuin van de woning.

De lijn vanaf het betegelde terras via de trap naar beneden naar de steiger laat de blik vallen op het meer. In het avondlicht lichten de rode esdoornbladeren prachtig op in de groene omgeving. De lavendel strekt zich uit naar de hemel in het bed onder de esdoorn, die al in de tuin stond voordat de trap werd aangelegd.

© Pia Enghild

Een aha-ervaring

'Het was een aha-ervaring toen ik de tekeningen zag. Door de schuine hoek ten opzichte van het huis was ik meteen verkocht. Ik hou echt van die constructie. Niet in de laatste plaats omdat de schuine hoek logisch is in relatie tot het uitzicht over het meer.

De woorden komen van Michael - de eigenaar van de villa - over het moment dat hij de toekomstplannen zag voor de ruim 2000 m2 grote tuin van de woning.

Feest van vierkante tegels. In een tuin van 2000 m2 is plaats voor tegels met grote afmetingen. Het plaveisel rondom de achtergevel van de villa bestaat uit natuurstenen met afmetingen van 100 x 100 cm uit de DesignHavers Kongsberg-serie.

© Pia Enghild

Maar er ontbrak iets

In 2017 kocht Michael een 150 jaar oude villa aan de kust van Noord-Seeland. Hij viel voor de enorme eik die daar waarschijnlijk al staat sinds de bouw van het eerste deel van de villa.

Hij viel ook voor de zorgvuldige renovatie van het interieur van het huis, terwijl de tuin naar eigen zeggen één groot grasveld was.

'Van onderaf gezien leken het terras en het souterrain bijna op een garage. Met name ontbrak er iets dat het huis en het meer in de achtertuin verenigde,' zegt Michael.

De loungemeubels zijn ontworpen door DesignHaver en het kussen is van Skriver Collection. Het loungemeubel is opgebouwd uit elementen die op talloze manieren te combineren zijn, zodat het perfect is afgestemd op de individuele tuin. Enerzijds passen de meubels in de kleuren van het huis, maar ze vormen ook een modern contrast met de oude villa.

© Pia Enghild

Het huis en het meer zijn met elkaar verbonden

Daarom ging hij op zoek naar een tuinarchitect, eigenlijk nog voordat hij de villa kocht. Michael googelde naar tuinarchitecten en vond er velen die een 'te romantische en Engelse tuinstijl' hadden.

'Maar er ontbrak iets. Toen kwam ik de website van DesignHavers tegen. Tegels in grote afmetingen, loungemeubels, verlichting, roestige plantenbakken. Bij veel van die elementen kon ik me een goed beeld vormen. Dat had wel wat', zegt Michael.

Daarom nam hij contact op met Tor Haddeland, de man achter DesignHaver. Hij staat nu met Michael in de tuin en bekijkt de realisatie van de samenwerking.

'De grote uitdaging op de tekentafel was om de verbinding tussen het huis en het meer te creëren.

De buitenbank is van Cane-Line en het model heet Savannah Lounge. De salontafel Pure is ook van Cane-Line. Beide gekocht via Scheel-Larsen.

© Pia Enghild

Een hoekvorm met groots effect

De uitdaging was vooral het grote hoogteverschil en de gevel van het huis die meer naar het perceel van de buren gericht was dan naar het meer,' zegt Tor Haddeland.

Ter voorbereiding op de tekenwerkzaamheden, had de tuinarchitect een prospectus gekregen met foto's en tekeningen die de problemen in de tuin beschreef en met Michaels wens om huis, tuin en meer aan elkaar te verbinden.

Tor Haddeland vervulde deze wens door hoek, terras, trap en loungezone te draaien, waarna DesignHaver aan de slag kon met de aanleg van de tuin.

De hoek is ongeveer 25 graden gedraaid ten opzichte van het huis en de kleine hoekverdraaiing heeft een groot effect. De schuine hoek geeft het terras bijvoorbeeld een groter oppervlak dan het oude terras, dat de lijnen van het huis volgde.

Doordat het terras nu ook verlaagd is, kun je vanuit de keuken over het meer uitkijken, zonder dat het uitzicht wordt belemmerd door de meubels op het terras.

Het samenkomen van modern minimalisme en organische natuur is het uitgangspunt voor de tuin. De scherpe lijnen worden verzacht door de weelderige beplanting. Dat is duidelijk te zien aan de grafische trap omringd door een zee van rododendrons.

© Pia Enghild

Een trap die de aandacht trekt

De met gras begroeide helling is vervangen door een trap met dubbele treden die als zitplaats kunnen dienen, en in het midden van de trap is zelfs een esdoorn behouden die midden op de helling stond.

De gekromde esdoorn zorgt voor een mooi, organisch contrapunt voor de vezelige lijnen, net als de drie soorten rododendrons, die aan beide zijden van de minimalistische trap oplichten in bloeiende kleurenpracht. Een trap met dubbele treden die doet denken aan oude Griekse amfitheaters.

'Het is een heel mooi tafereel als je hier bij het meer staat en naar het huis kijkt. De wijze waarop de trap rondom de grote esdoorn loopt, geeft bijvoorbeeld een sculpturaal effect.

De trap staat in mooi contrast met de oude villa. En als het donker wordt, geeft verlichting onder de loungemeubels en traptreden en spots onder de esdoorn een fantastisch effect,' zegt Michael.

In een kleurrijk palet omlijst de beplanting van hortensia's en rododendrons de loodrechte tegels, granieten planken en scherpe stalen randen. De loungemeubels in de tuin zijn ontworpen door DesignHaver. Hier staat ​​het meubel in contrast met de enorme eik, die waarschijnlijk geplant is bij de bouw van de villa in 1870. De vergulde hond vond de eigenaar in een Duitse meubelwinkel en zorgt voor een humoristisch detail.

© Pia Enghild

De natuur geeft rust aan de ziel

Maar het spel met de effecten houdt daar niet op. Het hele basisidee van de veranderde hoek is dat de blik vanaf het terras - en de keuken - direct naar het meer wordt getrokken in plaats van naar de tuin van de buren.

'Het is een aantrekkelijk uitzicht. Soms sta ik in de keuken te koken of zoek ik iets in de koelkast en wordt mijn blik opeens getrokken door het uitzicht. En dan sta ik gewoon naar de eik en het meer te kijken.

Dat geeft rust', zegt Michael en hij vervolgt:

'Nadat DesignHaver de tuin heeft aangelegd, heb ik geen keuken meer voor gesprekken, maar een keuken om in te mediteren', zegt Michael breed glimlachend.