© Cooloo

Duurzame initiatieven en ontwerpen uit Nederland

Laat je inspireren door deze Nederlandse merken met duurzaamheid als uitgangspunt.

Mooi door zijn eenvoud

Het ontwerp van de stoel Hale van De Vorm is geïnspireerd op de klassieke schoolstoel. Eenvoudig, functioneel en no-nonsense. Deze principes komen niet alleen tot uiting in het uiterlijk van de stoel, maar ook in het productieproces. De zitting en de rugleuning van de stoel zijn gemaakt van PET-vilt, gerecyclede plastic flessen.

Design van afvalmaterialen

Planq is een duurzaam Nederlands meubelmerk dat een brug slaat tussen hedendaags design en milieubewustzijn. Het bedrijf werkt met innovatieve materialen, zoals gerecycled textiel en bio-based grondstoffen, om een betere toekomst te creëren. De producten en ontwerpen zijn natuurbewuste oplossingen die waarde creëren voor restjes en de kracht van hernieuwbare materialen laten zien. Dit wordt gedaan door zoveel mogelijk gebruik te maken van lokale grondstoffen en restanten circulair te recyclen. De ontwerpen laten zien dat er unieke, circulaire en bovenal hoogwaardige producten kunnen worden gemaakt van restmateriaal.

Schoon vanbinnen en vanbuiten

Heb je ooit een schoonmaakmiddel gezien dat er zo mooi uitziet én goed is voor het milieu? De schoonmaakproducten van Kinfill komen in een hervulbare glazen fles. Die gaat voor altijd mee en staat ook nog eens mooi in huis! Je vult hem zelf met kraanwater, en vervolgens schenk je uit de glazen flacon 10 milliliter schoonmaakconcentraat in de fles. De producten zijn 100% biologisch afbreekbaar, zijn gemaakt in Nederland en staan bekend om hun bijzondere en verfijnde geuren.

Keramiek van eierschalen

Een ei produceert een waardevol materiaal dat vaak als afval wordt gezien: de schaal. Atelier LVDW ontwikkelde uit de eierschalen een biologisch afbreekbaar maar sterk materiaal, dat een duurzame vervanging kan zijn voor wegwerpproducten. Het materiaal heeft de uitstraling van keramiek maar het gewicht van karton, wat het erg veelzijdig maakt. Het kan gemakkelijk worden gerecycled tot kalkwater, dat je vervolgens weer kunt gebruiken als voeding voor kalkminnende planten.

Duurzame banken

Voor de banken van Nel worden uitsluitend duurzame materialen gebruikt. De bekleding van de stoffen banken wordt gemaakt van gerecyclede wollen truien. Het leer komt van in Nederland gehouden biologische koeien. Daarnaast worden de banken geproduceerd in fabrieken in Nederland waar kwaliteit vooropstaat. En als je een nieuwe bank koopt, wordt de oude kosteloos retour genomen en gedoneerd aan iemand in Amsterdam-Noord die hem goed kan gebruiken. Toe aan iets anders? Je kunt de Nel-bank ook inruilen. De materialen worden dan hergebruikt bij de productie van een nieuwe bank.

Less is more

De comfortabele en zachte Ameba-fauteuil van Cooloo bestaat uit slechts drie lokale, gerecyclede materialen, en is door een speciale coating zelfs zonder frame heel stabiel. De afwerking van de fauteuil is onder andere gemaakt van leerafval uit de Nederlandse leerindustrie en is daarnaast ook verkrijgbaar in andere afwerkingen als gerecyclede wijnkurken. De fauteuil is zowel binnen als buiten te gebruiken.

Liefde voor klei

De Wave Shell van Creatrice Ceramics is een ontwerp dat is geïnspireerd op de natuur. De handgemaakte golven zijn organisch gevormd. Naast de matzwarte variant is de Wave Shell ook verkrijgbaar in warm wit met een structuur. Vanuit de overtuiging dat de impact van een product op het milieu net zo belangrijk is als de visuele esthetiek, wordt alle ongebakken gebruikte klei gerecycled, zodat er zo min mogelijk afval is. Meer handgemaakte items zijn online verkrijgbaar via:

Duurzaam viltdesign

LumaLano is een klein bedrijf uit Groningen met als missie om producten te ontwerpen die de aarde zo min mogelijk belasten. De lampen van LumaLano zijn gemaakt van wolvilt, afkomstig van biologische wol van Europese merinoschapen. Het productieproces van het wolvilt is volledig gebaseerd op biologische en afbreekbare producten. De pigmenten voor het verven van de lampen zijn grotendeels afkomstig van planten die groeien achter de werkplaats van de ontwerpers.

Rust en comfort

Selé richt zich met zijn slaapkamerproducten op rust en comfort. De stijl is warm minimalistisch, met pure materialen, voor een serene slaapomgeving. De producten brengen je terug naar het nu, en weg van telefoons en andere elektronica in de slaapkamer. Het 18° Bed is zowel een eyecatcher als een rustpunt. Het is een tijdloos ontwerp van Aad Bos, medeoprichter van Selé, en is gemaakt vanuit de overtuiging dat de slaapkamer meer aandacht verdient omdat we nergens anders zo veel tijd doorbrengen.

Vitra design krijgt een tweede leven

Via de Vitra Circle Stores geeft Vitra producten een tweede leven. Het bedrijf wil met dit concept de aandacht vestigen op bewust consumeren en het belang van het originele ontwerp onderstrepen. In de Vitra Circle Store worden de objecten weer in ere hersteld, en ze worden gerestaureerd en gereinigd voordat ze worden verkocht – de producten zijn dus het authenticiteitslabel van Vitra waardig. De opgeknapte objecten krijgen bovendien een garantiebewijs van twee jaar en worden tegen interessante prijzen aangeboden. In Nederland kun je hiervoor terecht bij de vestiging in Zaandam.

Poëzie met papier

Deze lamp van Clove and Nutmeg is gemaakt van gerecycled ecologisch papier. Eenvoud en de natuur zijn belangrijke aspecten bij het ontwerpen van de producten. De lampen zijn handgemaakt, waardoor elk product net even anders is. Ze krijgen door het gebruikte materiaal een poëtische uitstraling.

Warm minimalisme

De plank Taika van Woodchuck wordt handgemaakt in Nederland van FCS-gecertificeerd berkenmultiplex en is onbehandeld. De multifunctionele plank kan op verschillende plekken in huis worden gebruikt en combineert ook prima met de andere twee Taika-modellen. Woodchuck laat zien dat eenvoud en minimalisme heel sfeervol kunnen zijn.

Plantaardige intelligentie

Lingua Planta is een lijn van vijf botanische parfums. Het bedrijf is opgericht door Merle Bergers, die onderzoek deed naar de intelligentie van planten. De schoonheid van planten wordt gevierd en gebruikt in de parfums, die een betekenis hebben die verdergaat dan de zintuigen. Alle Lingua Planta-producten worden met de hand gemengd in De Bilt en ambachtelijk gemaakt met hoogwaardige veganistische essentiële oliën, extracten en grondstoffen – en met de liefde voor de natuur in gedachten, hart en neus.

Holiday chique met verf

We Are Wow Makers is een natuurlijk verfmerk, opgericht door Studio AnoukB. De verf is vrij van VOC en parabenen en alle kleuren zijn uniek. De eenvoudige manier om het aan te brengen maakt het leuk om gewone interieurs om te toveren tot ruimtes met een wowfactor. De stuccolook verf geeft je huis die relaxte, maar toch chique holiday home sfeer. Beschikbaar in acht prachtige kleuren met namen als Mykonos, Mallorca en Odessa.