Soho House bar
© SOHO HOUSE

Een kijkje in Soho House: de club van hergebruik en subliem design

Soho House is een club die zich razendsnel over de hele wereld verspreidt. Hoewel de locaties alleen voor de happy few zijn, is het interieur inspirerend voor iedereen.

Happy few

Severine Lammoglia is hoofdontwerper voor Soho House, en werkt al vier jaar aan de binnenhuisarchitectuur van de clubs wereldwijd. Wij spraken met Severine, die een huiselijk gevoel creëert door ontwerpen uit vele decennia met stijlvaste hand te combineren. Designdirecteur Severine Lammoglia en haar team zoeken meubels, lampen en andere voorwerpen die elkaar zowel uitdagen als aanvullen.

Soho House opent wereldwijd zijn deuren, en meer is er eigenlijk niet over te vertellen. Want je moet lid zijn om de restaurants en bars te kunnen bezoeken, en dat is maar voor weinigen weggelegd. 'Zelf heb ik het originele Soho House in de Londense wijk Soho leren kennen, waar leden een sleutel hadden van de club, die in 1995 geopend werd. Een vriendin van me had er eentje, waardoor we konden eten en drinken in de privéclub. Sindsdien heb ik in huizen in Berlijn, Amsterdam en New York gegeten en gelogeerd' vertelt designer Severine.

Soho House

Soho House opende onlangs in Amsterdam en dit najaar in een aantal steden wereldwijd. Hier zie je foto’s uit Kopenhagen en uit het Soho House in Amsterdam. Designdirecteur Severine Lammoglia en haar team zoeken meubels, lampen en andere voorwerpen die elkaar zowel uitdagen als aanvullen.

© SOHO HOUSE

Besloten gezelschap

Lid zijn van een club is oer-Engels, en we kennen het van de hogere klassen in de 19e eeuw. Denk maar aan 'De reis om de wereld in tachtig dagen' van Jules Verne, waarin Phileas Fogg het opneemt tegen leden van The Reform Club in Londen. Of het prachtige Brideshead Revisited, waarin Charles Ryder wordt getipt over de clubs waarbij hij zich het beste kan aansluiten als hij in Oxford gaat studeren: eerst bij Carlton en in het tweede jaar bij The Grid. Dan eventueel The Oxford Union – maar zeker niet bij Boars Hill.

Soho House
© SOHO HOUSE
Soho House

Grandioze lampen worden gebruikt als effectieve showstoppers in het interieur. Sommige meubels zijn vintage, wat bewijst dat een wat nietszeggende stoel er met de juiste stof en kleur opeens fantastisch uit kan zien.

© SOHO HOUSE

Privacy

Soho House verspreidde zich dit millennium naar New York en Berlijn en later naar Amsterdam. In de tv-serie Sex and the City weten de vier vriendinnen binnen te komen en door te dringen tot het zwembad bovenin, en natuurlijk worden ze betrapt en eruit gegooid, want je moet je gedragen. 'Ik ben meer dan eens door een ober berispt omdat ik zonder na te denken een foto nam' Aldus Severine. Fotograferen is verboden in de restaurants en bars om beroemde leden te beschermen die zich moeten kunnen vermaken zonder te worden vereeuwigd.

Soho House Rome

ROME kreeg onlangs zijn eigen Soho House met 49 kamers – verrassend genoeg in de wijk San Lorenzo, niet de bekendste buurt van Rome.

© SOHO HOUSE

Creatief

Soho House stelt toelatingseisen – zo is het een pré als je in de creatieve industrie werkt. Je moet minstens twee leden kennen die voor je instaan om überhaupt het lidmaatschap te kunnen aanvragen. Maar naarmate de clubs zich verspreiden, lijkt de keten wat losser te worden. Misschien ook omdat het bedrijf naar de beurs is gegaan.

Soho House Rome
© SOHO HOUSE
Soho House Rome
© SOHO HOUSE

Huiselijk

‘Soho House is bedoeld als je tweede thuis, en dat hebben we in ons achterhoofd wanneer we een nieuw huis inrichten. Sommige tweedehands meubels die we hebben gevonden, zitten te hard, en dat werkt niet. Dus besteden we aandacht aan het verzachten ervan om ze huiselijker te maken, en aan het kiezen van lampen die overdag goed licht geven en ’s avonds warme tonen uitstralen,’ zegt Lammoglia, die tijdens de coronaperiode voor de uitdaging werd gesteld om twee nieuwe huizen in Parijs en Rome op te zetten.

‘We gaan graag naar kringloopwinkels over de hele wereld, en zo zijn we ook naar Rome gevlogen, waar we enkele voorwerpen hebben gevonden. Maar online vintagewinkels zijn onze belangrijkste bron voor meubels en andere spullen geworden. En al viel het niet altijd mee,we zijn er toch in geslaagd,’ vertelt Severine Lammoglia.

Soho House farm view
© SOHO HOUSE

Kleurproeven

Onze stijl is eclectisch, waarbij we voorwerpen uit verschillende decennia proberen te combineren met geheel nieuwe. We zitten ergens tussen minimalisme en maximalisme in, liefst met een hoofdobject dat de ruimte accentueert. In Rome kwamen we bijvoorbeeld in contact met een paar glasmakers van Murano, die ons hielpen enkele bijzondere lampen te creëren. En daar borduren we dan op voort. De kleuren hoeven niet per se bij elkaar te passen, maar we besteden veel tijd aan het combineren van kleurproeven.

Soho House farm
© Erik Timmer

Kopenhagen

'In Kopenhagen hebben we het groen van de gebouwen en de huizen in Nyhavn als inspiratie gebruikt, samen met de kleuren van kunstenares Lili Elbe. Plus de tinten groen van Arne Jacobsen. Lampenkappen en kussens kunnen een enorm verschil maken voor de hele sfeer, dus we hebben van alles uitgeprobeerd – door bestaande patronen, kleuren en stoffen met elkaar te combineren. Het idee om vintagemeubels te gebruiken is immers duurzaam. Als we nieuwe ontwerpen maken, proberen we ook voor materialen te kiezen die duurzaam zijn. Spullen kunnen jarenlang meegaan, al hebben onze leden af en toe de neiging om op de tafel te dansen,’ lacht Severine Lammoglia.

SOHO FARMHOUSE bij Oxford is een geslaagde poging om een ontspannen luxe club te creëren met pittoreske huisjes verspreid over het platteland – prins William en hertogin Catherine verbleven tijdens hun huwelijksreis op nummer 9. Je kunt er zwemmen in een natuurzwembad, paardrijden, tennissen en gebruikmaken van een geweldige Cowshed-spa.

Farmhouse

Er zijn nieuwe huizen geopend in Austin, Tel Aviv, Parijs, West-Hollywood, Nashville en Brighton, en Stockholm volgt in de winter. Voor ik Severine Lammoglia interview, bezoek ik Soho Farmhouse bij Oxford. Ik verblijf in een huis met een ruwhouten keuken, een enorme slaapkamer met een ventilator aan het plafond en een badkuip op het terras met uitzicht op een kleine waterval en een beekje. Zo kun je Little House on the Prairie spelen – maar dan in de luxe variant. Je fietst tussen de huizen door en ziet geiten, schapen en bijenkorven midden in een bloeiende weide tot aan de paardenstallen. De drie of vier restaurants op het terrein, kleiduivenschietbaan, een spa en een gym met een natuurlijk buitenbad bieden tal van mogelijkheden. Het contrast met de huizen van de stad met zijn harde muziek, bruisende restaurants en levendigheid is groot. En wat er nu precies als thuis voelt? Een leven op het platteland of dansen op de tafel? Misschien wel allebei.

Severine Lammoglia Portret
© Erik Timmer