De klassieke Othello-laagjestaart in een nieuw jasje

Ben je dol op Othello-laagjestaart en ben je in voor een nieuwe, moderne versie?

Othello-laagjestaart
© Lars Ranek
Othello-laagjestaart
© Lars Ranek

Vanillebodem

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 pers.

Je hebt het volgende nodig:

  • ¼ tl vanillesuiker
  • ½ eieren, maat M/L
  • 15 g lichte rietsuiker
  • 30 g bloem
  • ¼ tl bakpoeder
  • 10 g aardappelbloem
  • sap van een 1⁄2 biologische citroen

Bereidingswijze:

  • Klop de vanillesuiker, de eieren en de rietsuiker tot een luchtige, dikke massa.
  • Meng de tarwebloem, het bakpoeder en de aardappelbloem en zeef dit door de massa.
  • Voeg het citroensap toe en meng het geheel voorzichtig.
  • Bekleed de bodem van een springvorm (diameter 20 cm) met bakpapier en doe het deeg erin.
  • Bak de vanillebodem in het midden van de oven op 180 graden gedurende ongeveer 15-20 minuten, totdat hij meegeeft wanneer er lichtjes op wordt gedrukt.
  • Laat de bodem volledig afkoelen in de vorm alvorens deze los te maken en het bakpapier te verwijderen.
  • Splits de bodem in twee gelijke delen met een gekarteld mes.

Cakebodem

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 pers.

Je hebt het volgende nodig:

  • 120 g amandelen
  • 100 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 g lichte rietsuiker
  • 100 g boter, zacht

Bereidingswijze:

  • Hak de amandelen fijn in een hakmolentje.
  • Kneed de amandelen met de andere ingrediënten tot een samenhangend deeg.
  • Verdeel het deeg over de bodem en randen van een springvorm (diameter 20 cm) die op de bodem bekleed is met bakpapier.
  • Bak de cakebodem op 180 graden gedurende 20 minuten.
  • Laat de cakebodem in de springvorm afkoelen.

Jam van kersenlikeur of port

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 pers.

Je hebt het volgende nodig:

  • 200 g amarenakersen op sap
  • 1 dl kersenlikeur of port
  • 1 el bruine basterdsuiker

Bereidingswijze:

  • Kook de kersen, de kersenlikeur en de bruine suiker in een kleine steelpan en laat het vocht tot de helft inkoken.
  • Dit duurt 10-15 minuten.
  • Laat de jam afkoelen.
  • Voeg 2 el sap van de jam aan de taartroom toe.
Othello-laagjestaart
© Lars Ranek