© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

7 Tips om leven te blazen in de lange (en saaie) gang

De lange, smalle gang met vele deuren. Het is bijzonder praktisch, maar moeilijk om in te richten. Maar dat is nog geen reden om het daarom maar op te geven.

Nieuw leven

Ken jij iemand die helemaal weg is van een lange gang in huis?
Nee toch? Wij ook niet.

De lange gang is perfect voor een goede doorstroming tussen de verschillende ruimtes in een woning. Maar de gang is vaak lang, smal, vol deuren en... eindeloos saai.

Het kan lastig zijn om een smalle gang in te richten, omdat meubels en planten al snel in de weg staan. En de vele deuren maken het moeilijk om de muren optimaal te benutten. Maar er zijn kleine trucjes die de lange ruimte nieuw leven in kunnen blazen.

Kijk maar hier!

1. Kijk omhoog

Iets simpels als het schilderen van het plafond, kan de hele uitstraling van je gang veranderen. Het voegt persoonlijkheid toe, zonder de ruimte kleiner te laten lijken.

Kies een mooie contrasterende kleur, die fungeert als een eyecatcher. En houd de wanden in neutrale kleuren, zodat het plafond alle aandacht krijgt. Deze truc is vooral goed, als je een beetje een hoog plafond hebt.

2. Kralen aan een ketting

Een enkele spot of een simpele, sterke hanglamp geven misschien al voldoende licht in de gang, maar door meerdere lampen achter elkaar te plaatsen, geeft het een stijlvolle decoratie aan de ruimte - zonder vloer- of wandruimte in beslag te nemen.

Ga voor ronde lampen - als kralen aan een ketting - en zie hoe de gang op de mooiste manier wordt verlicht.

3. Baan een weg met een gekleurde vloer

Net zoals een gekleurd plafond de uitstraling van de gang kan veranderen, kan een markante vloer ook helpen om de smalle ruimte de verlangde charme te geven.

Kies je een uitnodigende kleur of en creatief patroon, dan geeft dit zowel een wow-effect, als een verlangen om de gang - en de aangrenzende kamers - te verkennen.

Tegelijkertijd is het een logische plek om volop voor kleur te gaan, aangezien het een ruimte is waar je niet lang vertoeft, en dus niet snel uitgekeken raakt op de markante uitstraling.

4. Wek de illusie van een bredere ruimte

Als de gang bijzonder smal is, kun je met verf tot nieuwe... breedtes komen! Verf de onderste helft van de muren bijvoorbeeld donkerder dan de bovenste helft.

Of – uitermate geschikt voor in de gang – plaats panelen en verf die in een donkerdere kleur. Dat wekt namelijk de illusie dat de gang helemaal niet zo smal is.

En het is een goede manier om kleur en persoonlijkheid aan de gang toe te voegen, zonder bij te dragen aan een claustrofobisch gevoel.

5. Interessant einde

Maak de gang spannender door de aandacht te vestigen op de achterwand.

Dat kan met een contrasterende kleur, een spiegel of een groot raam. Zo stimuleer je de nieuwsgierigheid, waardoor de ruimte meer uitnodigend oogt.

6. Bouw een ‘letterbakkast’

Als de lange, smalle gang ook nog eens je entree is, en er plek moet zijn voor jassen en schoenen, vraagt dat nog iets extra’s van je creativiteit.

Hier bereik je het beste resultaat door een handige vriend of timmerman in te schakelen, die een op maat gemaakte oplossing voor je kan bouwen die niet te diep is.

Je kunt waarschijnlijk meer ruimte vinden dan je denkt, wanneer je de gang inricht met een uit de kluiten gewassen letterbakkast voor jassen aan de voorkant en schoenen aan de zijkant.

Bekijk hier ook hoe de Deense Sif Grandorf de uitdaging in haar entree en gang heeft opgelost. her.

7. Verf het houtwerk en maak een interessante 'rode' draad

Als je witte muren te saai vindt, en een kleur op het plafond te spannend, kun je overwegen om de deuren te 'omlijsten'.

Kies een mooie tint en laat deze los op alle plinten en deurkozijnen, zodat de kleur als een “rode” draad leven in de
gang brengt.