© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Maak je entree ‘groter’ met deze (geniale) aanpassingen

De entree is een ruimte die vaak over het hoofd wordt gezien. We geven er geen hoge prioriteit aan, vergeleken met andere kamers in huis. En dat is zonde, want het zet de toon voor de rest van je huis. Maar met slechts een paar stappen kun je de hal zo inrichten dat deze toch licht en uitnodigend aanvoelt in plaats van donker en smal.

De entree is een ruimte die vaak over het hoofd wordt gezien. Begrijpelijk, want in veel woningen is dit de ruimte, die de meeste eisen stelt aan de kleinste ruimte. Daarom geven velen van ons het al bij voorbaat op om de hal zowel esthetisch als praktisch in te richten.

Maar dat is jammer!

De entree bepaalt voor een deel de toon voor de inrichting van de rest van het huis, en is de ruimte waaruit nieuwe bezoekers hun eerste indruk krijgen wanneer ze je huis bezoeken.

Dus zelfs als je zelf niet veel tijd in de hal doorbrengt, is het een goed idee om de ruimte zo in te richten, dat deze helder en uitnodigend overkomt - niet alleen voor de gasten, maar ook voor je eigen welzijn. Het is een dagelijks genoegen om verwelkomd te worden in een gastvrije, goed ingerichte hal waar alles een plek heeft.

En zelfs als je de eigenaar bent van een donkere, smalle ingang, is er licht voor je - lees hier wat te doen.

In de hal heeft Nanna Wistoft marmeren tegels laten leggen, het entreemeubel heeft ze zelf ontworpen en de vintage lamp is in Italië gevonden. De spiegel is van Gubi.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Spiegels

Spiegels zijn briljant (in welke kamer dan ook) als je diepte wilt creëren en het gevoel van ruimte wilt vergroten.

In een donkere hal kunnen spiegels ook het licht van een raam of een lamp reflecteren, en op deze manier creëert de spiegel niet alleen een groter gevoel van ruimte, maar kan deze ook helpen de kamer op te fleuren.

Ga voor een grote spiegel met goed volume; er zijn genoeg ronde spiegels met fijne omlijstingen in messing of chroom, terwijl je ook voor een organische vorm kunt gaan, als je een iets speelsere uitstraling wilt creëren.

De kleur van het jaar is Nordsjö Bright Skies en symboliseert de behoefte aan natuurervaringen en optimisme, die is ontstaan in de nasleep van de wereldwijde pandemie.

© Nordsjö

De magische kleur

Kleuren zijn je beste vriend, als je iets aan je entree wilt doen.

Vooral één kleur doet de ruimte groter lijken dan het in werkelijkheid is. Lichtblauw is de enige kleur die een kamer groter kan laten lijken, omdat het ons associaties geeft met de lucht en de zee, en daarom voor de hand ligt om te gebruiken in de donkere, smalle of kleine hal.

Gebruik lichtblauw bijvoorbeeld samen met spiegels, zoals op de afbeeldingen in dit artikel en sla twee vliegen in één klap: verdubbel de helderheid en creëer meer diepte in de kamer.

Als je houten vloeren hebt, kun je deze wit verven. Samen met lichtblauwe muren (en eventueel plafonds) opent het de ruimte en geeft het een heerlijk rustig gevoel.

Designmuseum Danmark Le Klint lamp
© Le Klint

Speel met licht

Als je een kleine en donkere entree hebt, zijn lampen (uiteraard) een van je beste bondgenoten.

Overweeg om twee of drie identieke lampen in het plafond te plaatsen, zodat de gehele lengte van de entree wordt benadrukt en verlicht. Plafondlampen benadrukken bovendien de hoogte, dus als je hoge plafonds hebt, is het ook een manier om de ruimte groter te laten lijken.

Je kunt ook all-in gaan en een hotel- of spahotel-sfeer creëren met twee tot vier identieke wandlampen die beide de hele lengte van de hal kunnen verlichten, terwijl het tegelijkertijd ook een elegante manier is om te decoreren met lampen.

Skoskab fra Montana
© Montana

Maak de entree luchtig

In een kleine, donkere en smalle hal gaat het erom dat het interieur zo min mogelijk 'opvult' - en dat doe je het beste door muren te gebruiken in plaats van vloeren.

Kies voor gesloten kasten, zodat je schoenen, sleutels en handschoenen kunt opbergen. Maak de kamer zo 'schoon' mogelijk - dit maakt ook uit voor de grootte.

Maak gebruik van de hoogte en hang kasten, modules en kapstokken op – zo laat je de entree breder en luchtiger lijken. Zorg ervoor dat je kasten en modules kiest in kleurtinten die bij je muren passen; dit zorgt voor een goede synergie en helpt ook om de entree een leuke sfeer te geven.