Tegelresten: DIY-bijzettafeltje van tegels
© Anna Løwe

Tegels over? 5 geweldige ideeën voor tegelrestanten

Bijna iedereen houdt na een verbouwing materiaal over. Maar dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Kijk maar naar deze mooie DIY-projecten, waar je zo mee kunt beginnen.

Tegelrestanten: Zo haal je alles uit je tegels

Bijna iedereen die weleens heeft verbouwd, kent het wel: als het project af is, heb je allerlei materiaal over. Dat is zonde van het geld én zorgt voor afval.
Maar dat hoeft niet! Want als je tegels over hebt, kun je daar met niet al te veel moeite verrassend mooie dingen mee maken. Gebruik bijvoorbeeld grote vloertegels om een bijzettafeltje te maken. Of maak van kleinere tegels onderzetters of een plateau voor kaarsen.

Hieronder vind je vijf makkelijke, creatieve ideeën om iets met je tegelrestanten te doen.

Tegelresten: DIY-bijzettafeltje van tegels

DIY-bijzettafeltje van drie tegels van 30 x 60 cm.

© Anna Løwe

Bijzettafel of sokkel van tegels

Heb je grote tegels over, dan kun je met drie stuks een mooi bijzettafeltje maken.
Het enige wat je nodig hebt is sterke montagelijm. Laat de lijm 12 uur drogen en voilà: een kant-en-klaar tafeltje dat je overal in huis kunt gebruiken.

TIP: Hebben de tegels een lelijke achterkant, dan is het handig om er vijf te gebruiken in plaats van drie: lijm 2 x 2 tegels aan elkaar en gebruik die als tafelpoot. In het voorbeeld hierboven zijn maar drie tegels gebruikt. Let daarbij dus op de achterkant, zodat je geen tafel krijgt die je maar op één bepaalde manier kunt neerzetten.

Onderzetters van tegels

Dit is een supermakkelijk DIY-project voor een restje tegels. Je kunt het beste wat kleinere, liefst vierkante tegels gebruiken, die geschikt zijn voor de meeste glazen en kopjes. Lijm ze op elkaar voor een wat hogere onderzetter of gebruik ze zo. Let op dat de achterkant van de tegels geen krassen in de tafel maakt. Is de achterkant ruw, gebruik dan plaktviltjes ter bescherming.

Het is ook handig om de zijkanten te coaten of polijsten, zodat ze glad worden.

Vierkante bijzettafel van mdf en travertijntegels door @annevoigt

© Anne Voigt

Nachtkastje of bijzettafeltje van travertijntegels

Je kunt allerlei tegels gebruiken voor dit mooie tafeltje, dat van mdf en vijf tegels is gemaakt. Ontwerper Anne Voigt heeft vijf vierkante stukken mdf gezaagd, de tegels erop gelijmd en de randen afgekit met acrylaatkit.
Op dezelfde manier kun je een grotere tafel maken als je bijvoorbeeld vloertegels over hebt. Een nieuwe salontafel misschien?

TIP: Als je er zelf niet het gereedschap voor hebt, kun je de mdf-plaat bij de bouwmarkt op maat laten zagen. Dan hoef je alleen de tegels er nog op te lijmen. Handig!

Onderzetter of serveerplateau van tegels

DIY-onderzetter of serveerplateau gemaakt door Christina Blom Monberg. Volg haar DIY-projecten op @christina_blom_monberg

© Christina Blom Monberg

Onderzetter of serveerplateau van tegels

Heb je vierkante tegels over, dan is een mooi plateau een geweldige manier om het restant te gebruiken. Als de tegels verschillende kleuren hebben, kun je ze combineren. Of speel met de kleur van de voeg voor een bijzondere look, zoals Christina Monberg hier heeft gedaan.

Zo ga je te werk

Smeer een mdf-plaat van een formaat naar keuze (zorg wel dat de maten passen bij je tegels) in met sterke lijm, bijvoorbeeld constructielijm, en lijm de tegels erop.

Gebruik een stuk touw of afstandhouders om te zorgen dat er overal evenveel ruimte tussen de tegels zit. Snijd de tegels aan de zijkant bij met een tegelsnijder en voeg ten slotte het hele plateau.

Klaar is Kees!

Schap gemaakt van tegels

Nog een slimme manier om iets met een restje tegels te doen: maak een schap! Hang het op in de badkamer, die meestal een tegelvloer of -wand heeft, of in de keuken, waar je misschien een spatwand met tegels hebt.

De werkwijze is hetzelfde als bij het plateau hierboven: bekleed een mdf-plaat met tegels, voeg ze en hang de schap op met schapdragers in een bijpassende kleur.