Test jezelf en ontdek jouw persoonlijke kleurenpalet voor in huis

We hebben deze test ontwikkeld op basis van de kleurenpsychologie. Als het tijd is voor een nieuwe aankoop, kun je weer even terugdenken aan je antwoorden. Zo voorkom je miskopen en vind je een stijl die echt bij je past – ook op de lange termijn.

Vind jij het ook zo moeilijk om een andere kleur voor je muur te kiezen, of ben je bang dat je een nieuwe lamp alleen maar wilt kopen omdat je nu even helemaal weg bent van die laatste trend?
Met behulp van kleurenpsychologie worden dit soort keuzes eenvoudiger – je weet dan welk type je bent.

Kleurenpsychologie gaat, anders dan veel mensen misschien denken, niet over wat kleuren uitdrukken of over de culturele symboliek ervan.

Kleurenpsychologie is een wetenschap die draait om de waarneming van kleuren door je hersenen en de manier waarop de straling van het licht je humeur en gedrag beïnvloedt.

Aan de basis van deze manier van denken over de invloed van kleur op de geest staat het onderzoek dat psycholoog Angela Wright eind jaren 1970 en begin jaren 1980 uitvoerde.

Wright was de eerste die onze waarneming van kleuren systematiseerde als iets wat onafhankelijk is van cultuur, leeftijd en geslacht. Ze ontdekte onder meer dat geen enkele kleur echt ‘verkeerd’ is, maar dat onze perceptie van kleuren afhankelijk is van de samenstelling ervan.

Wright kwam tot de conclusie dat kleuren opgedeeld kunnen worden in vier groepen, die ieder voor zich als harmonieus worden beschouwd. De vier groepen bestaan uit alle kleuren, maar het is de precieze tint die bepaalt in welke groep ze worden ingedeeld.

Als je ze dwars door de vier groepen heen vermengt, dan verandert je perceptie ervan en komt er een einde aan de harmonie.

Welke kleurgroep jouw voorkeur heeft, is afhankelijk van je persoonlijkheid.

Want er is één groep die je meer aanspreekt dan de andere. En als je weet welke dat is, wordt het veel eenvoudiger om nieuwe dingen uit te kiezen voor je huis.

Doe de test en ontdek voor welk kleurenpalet jij moet gaan in je interieur: