© Inhouse Studios

Verminder stress en angst met deze 7 inrichtingstips

Je kent wellicht Feng Shui, maar heb je ooit van neuro-architectuur gehoord? Deze wetenschappelijke studie bewijst dat de inrichting van je huis je geestelijke gezondheid kan boosten. Vind hier de beste tips!

Bijna elke derde Nederlander scoort hoog op de stress-schaal, volgens het ministerie van Volksgezondheid en Zorg, en bijna een half miljoen mensen kampt met angst.

Psychische klachten zijn een groeiend probleem en onderzoekers werken hard aan het vinden van nieuwe methoden om de cijfers - en de bloeddruk - omlaag te krijgen.

Mindfulness, psychologische hulp en wandelen in de natuur. Je hebt de diverse adviezen waarschijnlijk al eens gehoord.

Maar wist je dat interieurontwerp ook invloed heeft op de gezondheid? Van de kleuren op de muren, tot de vormen van je meubels.

Neuro-architectuur onderzoekt hoe een ruimte onze stemming en ons welzijn beïnvloedt, en wordt met name ingezet om productieve kantoren, genezende ziekenhuizen en stimulerende scholen te creëren.

Maar deze principes kun je net zo goed inzetten in je eigen woning, om zo een huis in te richten dat het geluksgevoel verhoogt, in plaats van stress en angst.

We shape our buildings; thereafter they shape us — Sir Winston Churchill
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

1 Haal het meeste uit daglicht - en gebruik lampen doordacht

Je kent het wel: als de zon schijnt, wordt de dag alleen maar mooier!

Natuurlijk licht heeft een positief effect op je humeur, productiviteit en algehele gezondheid. Daarom is een goed gebruik van licht in huis absoluut essentieel voor je welzijn in het dagelijks leven.

Voeg spiegels en glaselementen in huis toe om de zonnestralen in de kamer te verlengen, en plaats je werkblad of bureau in een lichte kamer - bij voorkeur in de buurt van een raam.

Maar vergeet ook de gezellige verlichting niet, wanneer je wilt ontspannen.

Onderzoeken laten zien dat gedimd licht 's avonds een kalmerend effect heeft, waardoor angst en negatieve emoties worden verminderd. Ga voor warme tinten voor een ontspannen en gezellige sfeer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

2 Wek de illusie van een grotere (of kleinere) kamer

Een open plattegrond en hoge plafonds zorgen voor een gevoel van ruimte en een verlangen naar sociale interactie, wat de stemming verhoogt en creativiteit stimuleert.

Aan de andere kant geven kleinere en gesloten zones een meer privé gevoel, dat zorgt voor rust, focus en gezelligheid.

Denk daarom goed na over het ruimtegevoel in je huis, zodat je zones passen bij de verschillende activiteiten.

Een keuken-eetkamer mag bijvoorbeeld graag groot en licht zijn, terwijl het zitgedeelte en de slaapkamer kleiner mogen aanvoelen, zodat de intimiteit niet verdwijnt.

Wek de illusie van een grotere ruimte door ramen, spiegels en meubels in lichte tinten te gebruiken, en maak het plafond hoger met naar boven gerichte lampen.

In de slaapkamer kun je het plafond en het bovenste gedeelte van de muren in een donkerdere kleur schilderen om het plafond lager te laten lijken. Dit zorgt voor een rustiger gevoel, wat kan leiden tot een betere nachtrust en meer intimiteit.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

3 Vermijd scherpe randen

Studies hebben aangetoond, dat mensen zich meer ontspannen en comfortabel voelen in ruimtes waar afgeronde hoeken en zachte vormen dominanter zijn dan scherpe randen.

Onze hersenen vatten zachte rondingen op als meer ontspannen en prettig, terwijl scherpe randen en hoeken de hersenen doen denken aan angst en gevaar - en uiteindelijk kunnen leiden tot angst en stress.

Maar hoe zit het met ons allemaal, die in vierkante huizen wonen?

Rechte lijnen zijn natuurlijk niet te vermijden, maar door de woning in te richten met organische vormen, ontstaat er een betere balans. Het zorgt er gewoon voor dat de hersenen meer ontspannen.

Richt de woning in met bolle lampen, gebogen meubels, ronde tafels en organische vazen, en zie hoe de gebogen vormen de ruimte verzachten.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

4 Verf de juiste kleuren op de muren

Kleuren beïnvloeden ons humeur en zijn daarom een belangrijke factor, wanneer je het huis wilt inrichten om stress te verminderen.
Pastelkleuren, zoals lichte tinten blauw, groen en paars, hebben een rustgevend effect. Dat is gebleken uit een onderzoek in 2018, waar de deelnemers hun stemming lieten meten in verschillende kamers met wisselende kleuren.

In kamers waar je wilt ontspannen, zijn delicate kleuren daarom een goed idee - en de meest ontspannende soort is blauw. Dat maakt blauw tot een goede kleur voor de slaapkamer.

Sterke, felle kleuren, zoals geel, oranje en roze, hebben een meer optimistisch en stimulerend effect, en passen daarom goed in ruimtes met creativiteit en spel – bijvoorbeeld de kinderkamer.

Donkere kleuren kunnen droevige gevoelens bevorderen en zijn daarom niet optimaal in de kamers waar u de meeste tijd doorbrengt. Dat wil niet zeggen, dat je in de gang of entree, waar je meestal gewoon doorheen gaat, geen elegante, donkere kleur kunt gebruiken.

© Styling: Lone Monna, Foto: Pernille Greve

5 Denk na over de geur in de ruimte

Geuren spelen een grote rol in hoe we ons voelen - maak gewoon een wandeling in het park, waar de geur van vers gemaaid gras het lichaam met rust vult.

Dit is precies, wat is gebleken uit een Zweedse studie, waar duidelijk werd dat de geur van lekkere dingen je minder gestrest maakt.

Geurkaarsen of geurstokjes zijn daarom een goede manier om rust in huis te creëren. Het is echter individueel, welke geur je lekker vindt.

Lavendel is voor velen een rustgevende geur, maar misschien werkt het voor jou beter met de geur van bos, gras of vanille.

Het gaat erom een oase in je huis te creëren, die goed voor je voelt - en alle zintuigen includeert.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

6 Haal de natuur naar binnen

We verblijven tegenwoordig niets liever dan in de natuur - en terecht!

Een studie toont aan dat slechts 20 minuten in de natuur de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol aanzienlijk vermindert.

Met die gedachte zijn onderzoekers gaan kijken naar de inrichting van ons huis in relatie tot de natuur, en hebben ontdekt dat natuur IN de woning een weg kan zijn tot tot een stressvrij huis.

Wanneer je jezelf omringt met natuurlijke elementen, verlicht het stress en angst. En hoe meer natuur in huis, hoe beter.

Decoreer het huis met groene planten en schilder de muren in rustige, natuurlijke kleuren zoals groen, blauw, bruin en beige.

Ben je gezegend met een tuin of uitzicht op de natuur, profiteer daar dan van met (grote) ramen en schuifdeuren, om de afstand tussen natuur en woning kleiner te maken.

© Line Thit Klein

7 Kies natuurlijke materialen

In het verlengde van het bovenstaande punt is ook de materiaalkeuze een manier om meer natuur in huis te halen.

Kies meubels van hout, leer, bamboe en riet, en verwerk steen in het interieur in de vorm van tegels, tafels, potten en decoraties.

Let bij het kopen van kussens, plaids en tapijten ook op natuurlijke stoffen zoals katoen, wol en vlas.