Groen geverfde gordijnrail/gordijnroede
© Stilling/Pernille Greve

Gordijntrends 2023: Dit zijn de 4 trends die je moet kennen

Net zoals bij banken en muurkleuren komen er ook bij gordijnen telkens weer nieuwe trends op. En vooral in 2023 gebeurt er veel. Er wordt gespeeld met kleuren, formaten en combinaties van materialen, waarmee je jouw eigen stijl nog beter kunt uitdrukken.

Vijf jaar geleden werden zware, donkere velours gordijnen opeens razend populair en kwam je luxe, vloerlange gordijnen overal tegen op Instagram en Pinterest.

Ze maken een ruimte meteen iets chiquer, en veel mensen gingen, gewapend met dergelijke gordijnen en lambrisering, op zoek naar een rijke, luxueuze uitstraling.

Maar gaandeweg kwamen er ook tegenhangers van de fluweelzachte raamaankleding op, zoals de gehypete pojagi-patchworkgordijnen, die sterk zijn geïnspireerd door Koreaanse handwerktradities en door upcycling.

Hetzelfde geldt voor linnen gordijnen, gestreepte gordijnen en gordijnen die tot vlak onder de vensterbank komen. Die doen ons terugdenken aan een eenvoudiger leven op de boerderij, toen overvloed geen optie was.

In beide gevallen moeten de gordijnen niet langer een gevoel oproepen van economische welvaart, maar refereren ze aan een tijd van verdieping en intimiteit, waarin financieel kapitaal niet meer het belangrijkste is.

Maar wat hebben de komende jaren te bieden als we kijken naar de ramen?

Kort gezegd: een fusie van de twee bovenstaande trends, die ons concreet brengen bij de vier tendensen die je moet kennen.

Lees hieronder meer.

Lees ook:

Tweekleurige gordijnen 2023
© &Drape
Tweekleurig gordijn
© Tapet Café

1. Tweekleurige gordijnen

Speel met de uitstraling en combineer twee kleuren of misschien zelfs twee soorten stof boven elkaar in één gordijn.

Je kunt deze trend gebruiken om een ton sur ton look pit te geven of om een accentkleur te introduceren in je interieur. Afhankelijk van waar je de naad plaatst, kun je ook spelen met de hoogte (of de illusie daarvan) van de ruimte.

Matchend gordijn en behang gestreept
© Tapet Café
Matchend gordijn en behang met bloemen
© Andreas Mikkel Hansen

2. Gordijn en behang in één print

We hebben de luxueuze elementen in het interieur nog niet helemaal losgelaten, en in deze hoek vinden we gordijnstof en behang in dezelfde print. Je moet wel durven en helemaal willen gaan voor de look, maar je kunt op deze manier wel het meest onaanzienlijke kamertje omtoveren tot een ruimte waar je u tegen zegt.

Onder meer de Deense singer-songwriter Mads Langer en zijn vrouw Julie Lillelund kozen voor deze optie. Eén wand in hun villa in Gentofte werd voorzien van behang van Tapet-Cafe, plus gordijnen in dezelfde stof. Bekijk hun waanzinnige badkamer, die de grenzen oprekt van hoe je een badkamer inricht, in Scandinavian Living 2023-01, die 2 maart uitkomt.

Rood geverfde gordijnrail/gordijnroede
© Stilling/Pernille Greve
Rood geverfde gordijnrail/gordijnroede
© Stilling/Pernille Greve
Groen geverfde gordijnrail/gordijnroede
© Stilling/Pernille Greve
Matchende wand, gordijn en gordijnrail
© Stilling

3. Mooie gordijnroedes

Je zou bijna zeggen: het moest er een keer van komen! Sinds gordijnen een prestigieuze, kostbare must-have zijn geworden, lag de focus vooral op de kleur en het materiaal. Maar nu gaat ook het ophangsysteem een charmante rol spelen, in de vorm van kleurrijke gordijnroedes die het puntje op de i vormen.

Kies een contrastkleur of ga voor ton sur ton. Beide opties geven de uitstraling een lift. Heb je bijvoorbeeld het plafond geschilderd en kies je gordijnen in dezelfde kleur, waarom dan niet meteen ook de gordijnrail meenemen?

Het wordt spannend om te zien of meer merken zich aansluiten bij het idee om gordijnrails en -roedes een kleur te geven. Op dit moment kennen we het alleen van Stilling (voorheen Aluproff), maar we houden het in de gaten.

Gebogen gordijnrail
© &Drape
Gordijnen langs de hele wand
© &Drape
Gebogen gordijnrail gordijn als kamerscherm
© &Drape

4. Niet alleen voor de ramen

We zien ook dat gordijnen zich uitstrekken langs de wanden en zelfs de ruimte in gaan. Steeds meer mensen gebruiken ze als kamerschermen of als een tactiele decoratie voor de wanden, die een strakke look op een elegante manier kan verzachten.

In het verlengde daarvan zien we ook gordijnrails die op nieuwe, creatieve manieren rondom bijvoorbeeld een werkplekje in de hoek van de slaapkamer lopen. Zo kun je dit hoekje voor het slapengaan aan het zicht onttrekken.

En als de gordijnen zodoende een groot oppervlak beslaan, zou je ook kunnen overwegen om wisselende tinten te gebruiken.

Lees ook: