Trend: De natuurlijke tuin is ongelooflijk populair geworden

Tony kan putten uit zijn meer dan 20 jaar ervaring in het ontwikkelen van tuinplannen. Hier is zijn beste advies voor de natuurlijke tuin.

In de natuurlijke tuin zorgen de bloemen bijna voor zichzelf

De tuin van Tony Skovsende is niet alleen praktisch, maar ook een romantische en sprookjesachtige buitenruimte. De tuin van Tony Skovsende is een bron van inspiratie voor jouw eigen tuindroom.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Tuinontwerper Tony Skovsende heeft een natuurlijke tuin aangelegd in Rågeleje aan de noordkust van Seeland. Zijn benadering van tuinontwerp is dat een tuin niet alleen mooi en inspirerend moet zijn, maar ook duurzaam en jarenlang moet kunnen meegaan zonder al te veel ingrepen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een natuurlijke en onderhoudsvrije tuin

Veel moderne mensen verlangen tegenwoordig naar een rustig leven in harmonie met de natuur – een droom die ook samenvalt met een toegenomen aandacht voor flora en fauna.

Binnen deze trend is de natuurlijke tuin populair geworden. Hier wordt de omringende natuur in de tuin getrokken, die wilder maar ook onderhoudsvrijer wordt. Een plek waar deze manier van tuinieren tot in de perfectie is doorgevoerd, is bij de tuinarchitect en eigenaar van The Natural Garden, Tony Skovsende. Hij woont met zijn echtgenoot Henning Holm in een zwart, rietgedekt Engelse cottage uit 1923 in Rågeleje in Noord-Seeland.

In de idyllische tuin nestelt een veelheid van bloemen zich op natuurlijke wijze in fijn zandgrond, aangezien de tuin zeer dicht bij de kust ligt op een open plek, omringd door grote bomen. Wie over de grote schutting met wintergroene muren van klimop, taxus, rododendron en hulst probeert te kijken, ziet dat de attractie van de tuin een 600 m² grote weide is met meer dan 2000 vaste planten, die bloeien van het vroege voorjaar tot het gaat vriezen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - In juli bloeit de prachtige daglelie in een veelheid van warme tinten zoals rood, geel en oranje. Een witte pimpernel golft in de wind boven de beplanting. De bloem van de daglelie is eetbaar en zeer smakelijk. Geplukt net voor hij uitspringt, smaakt hij mild naar erwten. In China is hij op alle groentemarkten te vinden wanneer hij in de nazomer bloeit.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Haal de natuur in huis

In deze tuin heeft Tony kunnen putten uit meer dan 20 jaar ervaring in het ontwikkelen van tuinplannen. Voor hem gaat het erom de natuur te ontmoeten, haar uit te nodigen en met haar te werken, zoals hij in zijn eigen tuin doet. Hier legt hij uit hoe dat doet.

– Wat is er nodig om een tuin te creëren die rijk is aan flora en fauna?

'Velen dromen van een romantische weide met een zee van bloemen, bruisend van leven en zomer. Het kan, maar het vergt kennis. Zelf probeer ik een tuinstijl te promoten die de tuineigenaar plezier en ervaringen geeft en de klant de kans om aan zijn eigen creatieve kant te werken, maar ook een die de biodiversiteit en duurzaamheid bevordert. Ik word vaak benaderd door tuineigenaars nadat ze er zelf niet in geslaagd zijn een bloemenweide aan te leggen.

Vaak hebben ze met veel moeite een stuk gras of braamstruiken verwijderd en vervolgens een van de vele in de handel verkrijgbare bloemzaadmengsels ingezaaid – om vervolgens na de eerste regenbui het weiland te moeten maaien, gevolgd door lelijke grassen het jaar daarop omdat de natuur het heeft overgenomen. Vaak leidt dit tot een gemaaid gazon, want een natuurlijke tuin vereist zorgvuldige verzorging.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - De zijdeachtige bloemblaadjes van de oosterse klaproos vangen het licht en trekken hommels aan, vooral wanneer ze in de vroege zomer bloeien. Hier verheft hij zich boven een grond van roze en blauwe ooievaarsbek, die de grond bedekt wanneer de plant reeds midden in de zomer verdort. In tegenstelling tot de gewone klaproos, bloeit de oosterse klaproos jaar na jaar en is gemakkelijk te zaaien.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

'Voor mij is duurzaamheid een tuin die lang meegaat'

- Wat omvat een natuurlijke tuin?

'Analyses van de plantengroei in ongerepte natuurgebieden tonen aan dat er meer dan 100 soorten op één vierkante meter kunnen voorkomen. In een natuurlijke tuin wordt de visuele expressie gecreëerd door de natuurlijke, afwisselende bloei van elke soort door de seizoenen heen. In mijn tuin heb ik grote hoeveelheden prachtige ooievaarsbek geplant, die in juni als een blauwe zee staat.

In juli zorgen witte en gele toorts voor dezelfde dynamiek. De nazomer wordt gekenmerkt door de verbrande kleuren geel, oranje en bruin, en de herfst wordt gedomineerd door de roze, blauwe en paarse tinten van asters en koninginnekruid. Het grote aantal gelijksoortige planten is van essentieel belang om de tuin als een natuurlijk geheel te laten overkomen.

- Welke planten moet je kiezen?

'Veel traditionele tuinplanten hebben de test van honderden jaren menselijke siertuinieren doorstaan. De ruggengraat, of 75%, van een bloemenweide moet bestaan uit planten die grondig zijn getest onder licht- en bodemomstandigheden die vergelijkbaar zijn met die in de tuin. Als het algemene ontwerp er eenmaal is, is er vrijheid om te experimenteren.

Persoonlijk gebruik ik graag planten die ik in de natuur hier in de buurt zie groeien, zoals duizendblad, koninginnekruid, stinkend nieskruid, bloedooievaarsbek, grote kattenstaart, margrieten en kogeldistel, maar ook meer onvoorspelbare planten die vaak de meeste vreugde kunnen brengen. Voor mij is duurzaamheid een tuin die lang meegaat. Voortdurende herschikking is een verspilling van middelen.

Birgitta Wolfgang Bjørnvad - De grote terrasdeuren van het huis geven gemakkelijk toegang tot een ochtendterras. Geurende en bloeiende vaste planten worden helemaal tot aan de rand gezet, zodat ze van dichtbij kunnen worden bewonderd. Bloemen moeten je daar plaatsen, waar je de meeste tijd doorbrengt, is Tony's advies. Wanneer hij een tuin bezoekt, ziet hij vaak dat het vaste plantenbed weggestopt is in hoeken van de tuin of langs een hek. Het is alsof je een boeket koopt bij de bloemist en de vaas in het donkerste hoekje van het huis zet. De grote, gesnoeide ballen van taxus en hulst vormen een rustige omgeving voor de vrije en natuurlijke expressie van de tuin.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Breek de tuin op met verschillende kleuren

- Hoe ontwerp je een werkbare tuin?

'Als tuinontwerper schep ik de voorwaarden voor een klant om zoveel mogelijk tijd buiten door te brengen. Dit betekent dat een tuin dezelfde mogelijkheden moet bieden als binnenruimten, wil hij kunnen concurreren. Daarom creëer ik graag ruimtes die overeenkomen met de hal, de keuken, de badkamer, de eetkamer en de zitkamer, en ook plaatsen om te gaan liggen om er een dutje te doen.

Wanneer vloeren, wanden, plafonds en scheidingswanden van levende begroeiing zijn aangebracht, is het resultaat avontuurlijk en zeer aantrekkelijk om tijd in door te brengen. Wat de kleurkeuze betreft, meng ik koele en warme kleuren, maar geef altijd één kleurgroep een overwicht.

Contrasterende kleuren dagen uit en versterken de ervaring. Jarenlang is het modieus geweest om bedden te kleuren binnen een beperkt deel van het kleurenspectrum te gebruiken, dat loopt van roze tot lavendel, maar ik breek dit graag met geel en het wit dat de tuin ook 's avonds en 's nachts tot leven doet komen als de tuinlampen van de natuur zelf.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - De voortuin werd onlangs omgevormd tot een grindtuin. Het grind houdt vocht vast, zodat planten die meer vocht nodig hebben, in de zandgrond kunnen worden gekweekt. Taxus, buxus en hulst zijn groenblijvers en geven structuur aan de tuin in de koudere maanden wanneer de vele vaste planten in de tuin onder de grond zijn getrokken. De witte koepels van de eeuwig bloeiende witte knoop blijven ook in de winter staan. Op de achtergrond is een garage die is omgebouwd tot een tekenatelier.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De op de natuur geïnspireerde tuinstijl doet een beroep op alle zintuigen

'Hoeveel tijd heb je nodig om een natuurlijke tuin te onderhouden?

'In termen van tijd wordt er niets gewonnen door de oppervlakte van de tuin te bedekken met gazongras en beton. Het moet nog steeds geveegd, gemaaid en gesnoeid worden. Het is dus een win-win situatie om een goed ontworpen bloementuin te creëren die zijn eigen leven kan leiden zonder al te veel tussenkomst van de tuineigenaar.

Na de droogte van 2018 is er meer aandacht gekomen voor planten die goed tegen droogte kunnen, en gelukkig is er een ruime keuze. De laatste tijd werk ik met de zogenaamde grindtuin, die vocht in de grond vasthoudt. Het zou een uitweg kunnen zijn voor bloemenliefhebbers. Maar we zullen de op de natuur geïnspireerde tuinstijl blijven zien toenemen, omdat deze de meeste mensen recht in het hart raakt omdat hij al onze zintuigen weet aan te spreken.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - De 600 m² grote bloemenweide is de belangrijkste attractie van de tuin. De meeste planten zijn stabiele en beproefde vaste planten; wilde en meer onvoorspelbare bloemen maken echter ongeveer een kwart van de beplanting uit. Door de relatie tussen de planten houden ze elkaar in toom, wat de tuineigenaar veel werk bespaart. In de vroege zomer overheersen de witte, blauwe en paarse kleuren. Lichte accenten van geel en oranje van het nagelkruid en vroege daglelies versterken de ervaring.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Lees ook:

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Veel van de planten in The Natural Garden in Rågeleje zijn gekozen vanwege hun aantrekkingskracht op bijen en andere insecten. Tony hoopt dat de privétuinen kunnen fungeren als kleine reservaten van biodiversiteit. De tuinen zijn een plek waar iedereen de kans krijgt om zelf duurzaamheid en liefde voor de natuur te tonen. Afgebeeld zijn, van links naar rechts: witte iris, pimpernel, iris, naald van Cleopatra, oosterse klaproos, beemdooievaarsbek, kogeldistel en monarda in twee tinten violet.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Zo maak je een natuurlijke tuin

  • Plant veel exemplaren van dezelfde plant in een bed.
  • Vul aan met planten die qua hoogte of kleur afwijken.
  • Plant dicht bij elkaar, met zes tot tien vaste planten per m², zodat de grond snel bedekt is.
  • Gebruik goed geteste planten met een sterke structuur op 75% van het bedoppervlak.
  • Vul aan met inheemse en wilde planten uit nabijgelegen natuurgebieden.
  • Rommel niet te veel in de tuin en laat de planten voor wat ze zijn tijdens het groeiseizoen. Beperk het tuinieren tot een paar weken in de lente en de herfst.
  • Snoei de tuin in maart en laat het tuinafval liggen waar het valt. Het verbetert de bodemstructuur, steelt het licht voor onkruid en houdt vocht in de bodem vast. Planten zullen het afval snel bedekken als ze groeien.
  • Gebruik alle kleuren van de natuur.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Een vlinder vindt nectar in de bloem van een monarda. Het is een van de planten die tijdens de bloeiperiode de meeste insecten aantrekt. Bovendien geven Virginische ereprijs en duizendknoop het bed enkele mooie verticale lijnen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - De kas dient niet alleen als stabiele blikvanger het hele jaar door, maar wordt in het voorjaar ook gebruikt voor het vermeerderen van vaste planten, en levert in de zomer een goede oogst op van tomaten, pepers, basilicum en komkommers.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Een verzameling geurende geraniums siert de hoogte van de decoratieve serre, die discreet in de bloemenzee van de tuin glijdt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - Het grote zomerhuis in Engelse cottagestijl is de afgelopen jaren volledig gerenoveerd. Bij dit proces was het voor Tony een goed idee om de Engelse cottagetuinstijl te verfraaien toen de tuin moest worden aangelegd. In de schaduw onder de oude walnotenboom kunnen planten groeien die het goed doen in de schaduw, zoals hartlelies, longkruid en ruit, die in hoge mate bijdragen tot de weelderige aanblik. Op de achtergrond staat een koninginnestruik in volle bloei.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad - In de tuin van Tony kun je midden op de dag een vuurwerk meemaken - zoals in deze explosieve vertoning van kleur en bloemen, omlijst door een waaiervormig reuzenveergras. Alle planten zijn droogtetolerant.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad