© Pernille Kaalund

Ulrika kweekt een waar bloemenparadijs, gevuld met uitsluitend dahlia's

In de trendy regio Österlen in Zuid-Zweden heeft Ulrika Grönlund de eerste biologische dahliakwekerij van Zweden geopend. Hier kun je van 400 verschillende soorten van de kleurrijke en populaire bloem genieten, bollen kopen en je eigen boeketten plukken.

De ongekroonde dahliakoningin van Zweden

Toen Ulrika Grönlund 12 jaar geleden haar eerste dahliaknol kocht, had ze geen idee dat het een liefde voor het leven zou worden - en later haar manier van leven.

Ulrika Grönlund heeft als hobby dahlia's gekweekt in haar voormalige tuin, naast haar baan als freelance interieurontwerper, terwijl haar man, Tim, een restaurant runde in Malmö. Maar de droom om van de passie te leven, werd zo groot, dat het stel in december 2021 een boerderij kocht in Österlen. Begin 2022 begon het graafwerk voor wat nu de eerste biologische dahlia-kwekerij van Zweden is.

Op de 4,5 hectare – waarvan ca. 4000 m2 wordt gebruikt voor de teelt van dahlia's - leeft het stel van hun passie. Voor Ulrika biologische dahlia's en voor Tim om een gezellig café te runnen, waar bezoekers van de tuin ook hun andere zintuigen kunnen bijtanken.

Ooit werden dahlia's beschouwd als een ouderwets madeliefje, een tanteplant, en 'men' keek er op neer. De bloemen waren zowel te kleurrijk, te lawaaierig... gewoon in zijn geheel te veel. Maar nu zijn dahlia's een enorme trend en worden ze gezien als een dominant element in snijbloemtuinen, net zoals het vaak wordt gezien als een leuk kenmerk in moestuinen en niet in de laatste plaats op sociale media – het is een echte Instagram-lieveling.

Ulrika Grönlund noemt de dahlia de koningin van het bloembed. Zo heeft ze de plant altijd bekeken, ook al heeft de buitenwereld niet altijd dezelfde warme gevoelens voor de bloem gehad.

  • Toen ik de lange bloeitijd en de vele verschillende beschikbare variëteiten ontdekte, was ik verkocht, zegt Ulrika, die nu meer dan 400 variëteiten biologische dahlia's in de Zweedse bodem kweekt en van de kleurrijke bloem haar levensonderhoud heeft gemaakt.

De kwekerij fungeert tevens als bezoekerstuin.