© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Kijk binnen bij een woning in 50 tinten grijs, die allesbehalve saai is

Het monochrome kleurenpalet in dit appartement krijgt volop tegenspel van contrasten, zoals licht en donker, en moderne meubels in een historische context.

De grijze draad

‘De architectuur is de toonaangevende factor voor mijn interieurs, zowel privé als zakelijk. Ik begin nooit met één kamer, maar heb vanaf het begin een rode draad voor het hele huis voor ogen. Zo krijg je een samenhangende totaalindruk en kunnen in principe alle deuren openstaan,’ zegt interieurarchitect Anja Hammersholt Roune over haar eigen woning, een appartement in het gebouw Skansepalæet in Aarhus, dat de architect Hjalmar Kjær als hotel ontwierp voor de Deense Nationale Tentoonstelling van 1909.

De essentie van licht

Anja woont op de begane grond, waar voorheen het restaurant van het hotel zat. Op die locatie is het vaak moeilijk om daglicht naar binnen te halen, maar je kunt goed zien dat de architect daar destijds rekening mee heeft gehouden door de ramen relatief hoog te plaatsen. Daardoor valt het licht haast schuin naar binnen, wat associaties oproept met een kerkzaal.

Spannend samenspel

‘De ontmoeting tussen licht en donker is spannend, en daar werk ik als interieurarchitect graag mee. In het contrast ontstaat vaak iets vrouwelijks en iets mannelijks, die een samenspel met elkaar aangaan. Dit is een donker appartement, en ik heb ervoor gekozen om daarin mee te gaan en het rustige, donkere palet dat de woning in zich draagt, te cultiveren. Begin 20e eeuw werden hier ook veel grijstinten gebruikt, zoals je bijvoorbeeld ziet bij de schilder Vilhelm Hammershøi, dus het past ook bij de geschiedenis van het gebouw. Ik heb in alle kamers dezelfde grijze kleur gebruikt en ervoor gekozen om de lambrisering, de gestuukte sierlijsten en de ramen te schilderen in plaats van de wanden – behalve in de keuken en de slaapkamer, waar alles grijs is,’ vertelt Anja.

Materialen

Als je ook een monochroom interieur wilt, zijn er volgens Anja een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het goed om verschillende materialen te gebruiken in het interieur, anders wordt het resultaat plat en saai. En met een neutrale kleur, zoals grijs, is het licht ook belangrijk. Anja raadt daarom aan om uit te zoeken hoe het daglicht in de loop van de dag beweegt en de vertrekken daarnaar in te richten.

‘Naar mijn idee zorgen de materialen voor het samenspel: de textuur van een gordijn, het suède van de bank, het marmer van een tafelblad. Het geeft een rustige aanblik om dezelfde kleur te gebruiken en alles op elkaar af te stemmen, en ik vind het leuk om daarmee te spelen.’