Køkkenalrum i lyse farver
© Styling PER OLAV SØLVBERG Foto’s DAG SANDVEN

Neem een kijkje in een stijlvol appartement van maar 57 m2

Niets is aan het toeval overgelaten in dit pas verbouwde appartement in het Noorse Bergen.

Planning is het toverwoord

Planning. Dat was het toverwoord voor productiemanager Morten Michelsen en binnenhuisarchitect Nina Michelsen van Michelsens Interiør toen ze aan een appartement in het havengebied van de Noorse kuststad Bergen werkten.

Ze gebruiken hiervoor de term ‘compact living’, maar dat is het eigenlijk niet, want het appartement van 57 m2 lijkt alleen bij de eerste aanblik compact.

Morten en Nina Michelsen

Morten en Nina Michelsen begonnen hun bedrijf Michelsens Interiør in 2014. Zij heeft de dagelijkse leiding over de creatieve kant van het bedrijf en hij begeleidt de realisatie van hun projecten. In augustus 2022 splitsen ze hun onderneming op: Morten zet Michelsens voort en Nina begint als zelfstandig interieurontwerper en binnenhuisarchitect.

© Styling PER OLAV SØLVBERG Foto’s DAG SANDVEN
Keuken

Als je goed kijkt, zie je dit mooie detail in de keuken: de fronten onder het aanrecht zijn uit één stuk hout gezaagd, waardoor de nerven prachtig doorlopen van lade naar lade. De tafel is gemaakt door Michelsens, de
stoelen zijn de stoel 30 van Ton, de hanglamp is van Foscarini en de spot is afkomstig van Supermodular.

© Styling PER OLAV SØLVBERG Foto’s DAG SANDVEN

Slimme geïntegreerde oplossingen

Het heeft een heerlijk lichte en open leefkeuken, met toegang tot twee kamers die in elkaars verlengde liggen. En dat is alles wat je op het eerste gezicht kunt zien.

Maar de woning heeft nog veel meer. Achter de voordeur bevinden zich links, over de lengte van de gang en achter twee solide schuifdeuren, een bad- kamer, een wasruimte met een wasmachine en droger en een werkplek met een bureau, waarna je uiteindelijk terugkomt in de keuken.

Niets is aan het toeval overgelaten

Als je dan weer bij de ingang begint en op ontdekking gaat achter de spiegel recht tegenover de voordeur, dan vind je daar een grote, ruime garderobe en een stukje naar rechts zelfs een haast verborgen deur – een James Bond-deur, zoals Nina hem noemt – die naar de slaapkamer leidt. Je kunt dus een rondje lopen door het appartement.

Het wordt steeds duidelijker wat Morten en Nina bedoelen als ze zeggen dat de planning hun alfa en omega was in het ontwerpproces, want er is geen centimeter aan het toeval overgelaten.

Het appartement is net een puzzel – alle stukjes, tot en met het kleinste detail, passen perfect in elkaar.

De kleine scheidingswand

De kleine scheidingswand creëert het gevoel van een kamer, waardoor de gang niet overloopt in de leefkeuken, en zorgt ook voor wat daglicht op een anders snel donkere plek.

© Styling PER OLAV SØLVBERG Foto’s DAG SANDVEN
Het appartment

Het appartment heeft maar aan één kant ramen, en die kijken uit op het havengebied van Bergen. Daarom zijn alle leefruimtes – de keuken, woonkamer en slaapkamers – gesitueerd aan de raamkant, zodat je volop profiteert van het mooie uitzicht en het licht.

© Styling PER OLAV SØLVBERG Foto’s DAG SANDVEN

'Schuif een paar deuren dicht en de rommel is weg'

'Het is alleen mogelijk om een woning als deze te ontwerpen als je begint met een schone lei,’ vertelt Nina Michelsen over het verbouwingsproces.

Een van de voordelen van dit appartement is natuurlijk dat je razendsnel alles wat ‘stoort’ kunt opbergen: je hoeft alleen maar een paar deuren dicht te schuiven en je ziet dat rommelige bureau of onopgemaakte bed niet meer. Wat overblijft is een minimalistische basis, waarin hout en daglicht voor rust zorgen.

Appartement

De huidige eigenaar heeft de eenvoudige basis van het appartement helemaal omarmd en is voor een überminimalistisch interieur gegaan. De bank en fauteuil zijn van Fogia, de salontafel is van Northern en het schilderij is van Per Olav Sølvberg.

© Styling PER OLAV SØLVBERG Foto’s DAG SANDVEN

Van generatie op generatie

'Maar als je wilt, kun je ook alles open laten en laten zien dat hier echt geleefd wordt,’ zegt Morten Michelsen. Het geluid is misschien wel een minpunt.

'Het appartement is eigenlijk gemaakt voor een of twee volwassenen. Het wordt wat lastiger als er kinderen in het spel zijn. Niet omdat er geen ruimte is, maar omdat het vanwege de indeling, waarbij alle ruimtes in elkaars verlengde liggen, wat moeilijker is om te ontsnappen aan geluiden en lawaai.'

Appartement

Eigenlijk wilden Nina en Morten Michelsen voor alle oppervlakken douglashout gebruiken. Maar zoals wel vaker het geval is bij verbouwingen, moet je soms compromissen sluiten vanwege het budget. Een deel van het interieur is daarom bekleed met eikenfineer, maar tenzij je een expert bent, is het verschil tussen de twee houtsoorten met het blote oog nauwelijks te zien.

© Styling PER OLAV SØLVBERG Foto’s DAG SANDVEN

Een vaste indeling

Juist omdat elke centimeter zo zorgvuldig is ingedeeld en benut, is dit geen huis dat je even anders kunt indelen als je opeens zin hebt om het interieur om te gooien. Het is wat het is, en dat is ook een deel van de charme. Ook de vele
met hout beklede oppervlakken zijn onlosmakelijk met de woning verbonden.

de slaapkamer

Der er et ekstra værelse imellem køkken-alrummet og soveværelset. Det er tænkt som en ekstra lille stue, hvor man kan trække sig tilbage, eller et TV-rum, eller det kan agere gæsteværelse med en opredning.

Er is een extra kamer gecreëerd tussen de leefkeuken en de slaapkamer. Deze kleine ruimte kan gebruikt worden als extra plek om je even terug te trekken, als tv-kamer of als logeerkamer.

© Styling PER OLAV SØLVBERG Foto’s DAG SANDVEN

Tijdloze materialen

De eigenschappen van dit materiaal sluiten perfect aan bij de ontwerpfilosofie van Nina en Morten. Ze nemen nooit het woord ‘duurzaam’ in de mond en dat is eigenlijk ook overbodig, omdat je direct merkt dat dit helemaal ingebed is in hun manier van denken.

Natuurlijk kan de oven kapotgaan, of misschien houdt de wasmachine ermee op en moet die vervangen worden, of het huis verandert van eigenaar, maar de kern van het interieur blijft bestaan.

'De materialen die we hebben gekozen, kunnen tegen een stootje en worden mooi oud. We moesten vaak denken aan de generatie van onze grootouders. Zij zorgden goed voor hun spullen, en die gingen zo dus tientallen jaren mee. Hetzelfde geldt voor dit appartement: hier moet je koesteren wat er is.'

Appartement

Beide bedden zijn ingebouwd, net als zo veel andere dingen in het appartement. De maten zijn zorgvuldig afgestemd op de rest van het interieur, waardoor het niet mogelijk is om ze op een andere plek in huis neer te zetten.

© Styling PER OLAV SØLVBERG Foto’s DAG SANDVEN