Het heerlijke trage Samsø

Op het eilandje Samsø ligt een van de meest exclusieve vakantiehuizen van Denemarken. Op slechts 25 meter van strand en zee geniet het gezin van de zomer, de charme van het eiland en het andere tempo. Ver weg van de stress en het lawaai van het stadsleven.

Al aan boord van de veerboot valt het je op. De snelheid, of liever het gebrek eraan. Als je naar een eiland oversteekt, ben je afhankelijk van de pont, en die vaart hier niet op gezette tijden. Je moet je er dus wel bij neerleggen dat je geen invloed hebt op de tijd – en zodra je met beide benen op het eiland Samsø staat, vertragen de klokken. Het tempo daalt, net als je hartslag. Het zonnige eiland met zijn 3900 bewoners in 22 dorpen ligt midden in het Kattegat, maar is geen geïsoleerde gemeenschap. In een uurtje ben je op Seeland, het eiland waarop Kopenhagen ligt, en Jutland is nog dichterbij. Samsø staat vooral bekend om zijn aardappelen, maar niet alleen de lokale versproducten hebben het gezin uit de grote stad hiernaartoe gelokt om een huis te bouwen. Een houten huis van twee verdiepingen met een oppervlakte van 250 m. en een groot houten terras met ruimte voor veel mensen en loungemeubels. Hier is leefruimte, licht en lucht in overvloed voor familie en vrienden.

‘We zijn gek op water en alle watersporten, en hier hebben we de perfecte setting. Het is het ultieme vakantiehuis aan het water,’ vertellen de eigenaren.

Het gezin verwierp een voorstel van een architect en heeft vervolgens zelf het huis ontworpen en gebouwd: een platte, lage, strakke zwarte doos. Het zwartgeverfde houten huis met zijn witte kozijnen verwijst duidelijk naar oude Deense zomerhuizen. Maar daar houdt de nostalgie op. Zowel buiten als binnen lijkt het meer op een luxe resort.