Kapel buiten
© Dana van Leeuwen

Dinergasten staat een verrassing te wachten in dit droomhuis in een oude kapel

Veel mensen hadden de waarde van het oude gebouw misschien niet gezien. Maar Els en Ken hebben de historie omarmd en het huis spectaculair verbouwd.

Een voormalige jeneverstokerij

‘De rust die we hier ervaren, is onbetaalbaar. We wonen aan de rand van het bos. Veel beter kan het niet worden voor buitenmensen zoals wij,’ vertelt Els.

Samen met haar man Ken, hun kinderen Louis en Marcel en hun hond, poes en kippen woont ze in deze voormalige jeneverstokerij.

Het was liefde op het eerste gezicht toen ze deze woning bezichtigden en ze worden nog elke dag opnieuw verliefd.

Els werkt als creatief ondernemer. In haar dagelijks leven en haar werk vertrouwt ze blindelings op haar (buik)gevoel, en ze hecht veel waarde aan authenticiteit. Haar favoriete plek is dicht bij zichzelf, en dat probeert ze ook mee te geven aan haar kinderen.

Voordat Els haar man Ken leerde kennen, had ze nog nooit ergens langer dan tien jaar gewoond. Deze stabiliteit was nieuw voor haar en voelde als een warm bad.

Haard

De zwevende haard van Focus Fireplaces is bij veel gasten favoriet. Eerst stond daar alleen de Elephant Chair van Norr11, maar uiteindelijk is er een grotere bank bij gezet, omdat het vaak een wedstrijdje werd wie er als eerste zat. Het vloerkleed is van Zara Home. Bij de gordijnen staat een Taccia-vloerlamp van Flos.

© Dana Van Leeuwen
Kapel

In de oude kapel worden nu vaak etentjes gehouden, en in de rechterzijbeuk is een bar gemaakt (niet op de foto). De tafel en stoelen zijn van Ethnicraft, het vloerkleed is van Zara Home en de grote lamp is de Moon van Davide Groppi.

© Dana Van Leeuwen

Verbouwen met respect

De woning was oorspronkelijk een jeneverstokerij, die deel uitmaakte van Domein Maxburg in het noorden van België. Rond 1894 werd de stokerij omgebouwd tot een kapel en gingen de twee vleugels dienstdoen als stallen. In de jaren 1930 werden de kapel en de stallen aan pastoor Albert Naveau verkocht. Hij richtte er een natuurhistorisch museum en een bewaarschool op en organiseerde er vakantiekampen. Ook fungeerde de rechtervleugel enkele jaren als woning van zijn hulpje Rosa.

In de jaren 1990 werd de woning gerenoveerd door de vorige eigenaren – helaas met weinig gevoel voor authenticiteit. Toen Els en Ken het huis kochten, wilden zij juist wel verbouwen met respect voor de geschiedenis en in de stijl van de woning. In de kapel, die historisch erfgoed is, bleef alles behouden, waaronder de kruisweg, de marmeren vloer en het altaar.

In de woning zijn de reeds aanwezige materialen doorgetrokken. Zo werden de entree en de muur van de klinkers gemaakt die ook buiten lagen – een stukje vakmanschap van de vader van Ken, waar je meer van terugziet in en om het huis.

De kapel en de linkervleugel werden ook gerenoveerd. Voor de rechtervleugel is alleen het hoogstnoodzakelijke gedaan, zoals een nieuw dak. ‘Het bloemetjesbehang hangt er nog in flarden aan de muren.

Kapel

Oorspronkelijk ontbrak de connectie met de tuin. Daarom is er een soort binnenstraatje gecreëerd dat rechtstreeks uitkomt op de tuin én op de woning zelf. Het voornaamste doel was de rust die je ervaart door de tuin naar binnen te trekken. Vanuit de slaapkamer boven kijk je uit op het straatje. De kandelaars op het bankje zijn van Yen Studio.

© Dana Van Leeuwen
Minimalistische inrichting

In de woonkamer komt het licht van meerdere kanten binnen. Het witte wandrek is van MA/U Studio voor De Padova. Aan het hoofd van de tafel staat een vintage Panton Chair van Vitra, de andere witte stoelen zijn van Arper. De hanglamp Moon is van Davide Groppi, net als de tafellamp TeTaTeT.

© Dana Van Leeuwen
Ik was vroeger echt een stadsmens en heb nieuwe kanten van mezelf ontdekt door hier te wonen. — Els
Kapel

‘Het gevoel van thuiskomen en ontprikkelen vinden we heel belangrijk. Wij vinden dat we er goed in zijn geslaagd om dat te realiseren en ervaren hier echt een vakantiegevoel en rust. In de zomer genieten we volop van het buitenleven, maar eigenlijk zijn we het hele jaar door veel buiten. De tuin nodigt ertoe uit, en daarna kun je lekker opwarmen bij de haard of aanschuiven aan het lange keukeneiland,’ vertelt Els.

© Dana Van Leeuwen

Dromen en doen

‘Die charme en dat verhaal willen we nog een tijdje bewaren. Dat is ook een van de redenen dat we besloten hebben alleen de linkervleugel te verbouwen en niet de rechter, hoewel die er eigenlijk veel slechter aan toe is.

Wat we hiermee gaan doen, zal de toekomst uitwijzen. Onze zoon Louis wil er wellicht graag later een huisartsenpraktijk beginnen,’ vertelt Els.

Het proces tijdens de renovatie was minstens zo belangrijk als het eindresultaat en bevestigde hoe goed Els en Ken elkaar aanvullen. Els droomde, maar durfde niet. Ken sprong en nam haar mee. Els stond in voor het esthetische deel, Ken voor het technische. Hierin lieten ze elkaar volledig vrij en vertrouwden ze blindelings op elkaar.

Betonnen keuken

Het robuuste betonnen keukeneiland is ter plaatse gestort door Betontrappen Tom Hermans. Erboven hangt een op maat gemaakte lamp van Cone Lighting. De kasten zijn maatwerk in lariksfineer van Plaçabois. De kraan en het zeeppompje zijn van Quooker en de fruitschaal is van Casa Gitane. Het trapje op de voorgrond is van Skagerak en de halftransparante gordijnen zijn van Ante Quercus.

© Dana Van Leeuwen
Minimalistische badkamer

Het badkamermeubel is op maat gemaakt van laminaat. De wasbakken en kranen zijn van Desco. De langwerpige tegels zijn van 41zero42.

© Dana Van Leeuwen

Oud gebouw vol verhalen

Allebei houden ze van pure, organische materialen en mooie details. Daarnaast wilden ze slechts een beperkt aantal materialen gebruiken om de rust te bewaren.

Het stel werkte samen met architect Vera Suls van architectenbureau Vanhecke & Suls, met wie ze een goede klik voelden.

Els en Ken zijn geweldig trots op het feit dat ze samen een oud gebouw vol verhalen in waarde hebben hersteld, en hopen dit dan ook van generatie op generatie te kunnen doorgeven.

Werkkamer

De werkplek is licht en ruim ingericht. Het bureau bestaat uit een op maat gemaakt blad van Slagwerk – massief douglashout bekleed met laminaat – en schragen van Hay. Erbij staat een Wire-kruk van Pastoe. De kasten en de schappen zijn op maat gemaakt, en bovenop staat een Atollo-lamp van Oluce. De hanglamp boven het bureau is op maat gemaakt door Cone Lighting en het donkere ladekastje is een erfstuk. Naast de kast staat een zelfportret van de opa van Els.

© Dana Van Leeuwen
Minimalistische inrichting

De klinkers van Wienerberger in het binnenstraatje zijn dezelfde als die buiten liggen. De betonnen wasbak is van Desco en de kraan van Vola. Het kunstwerk is van Eva Hendriks en de hanglamp is de Candela di Vals van Viabizzuno. De stalen deur is gemaakt door Porte V.

© Dana Van Leeuwen

Joy Of Missing Out

‘Ik was vroeger echt een stadsmens en heb nieuwe kanten van mezelf ontdekt door hier te wonen. Dichter bij de natuur is dichter bij mezelf. Ik heb nog wel eens behoefte aan “stadsprikkels” en zoek die dan ook op, maar ik ben elke keer weer dankbaar om thuis te komen.

Volgen mij lijd ik zelfs aan JOMO sinds we hier wonen: Joy Of Missing Out,’ zegt Els lachend.