
"Hout geeft een gevoel van rust. Dus waarom geen houten kist maken, waarin je kunt leven?"
Kristin en Thomas hebben een eeuwenoude houten huis omgetoverd tot een stijlvolle woning vol houten details en klassiek design - en met een heel bijzonder gastentoilet.
Door — 21. augustus 2023Kristin en Thomas hadden elkaar slechts 4 maanden ervoor ontmoet, toen ze het contract tekenden voor het bouwvallige houten huis – of spookhuis, zoals Thomas het zelf noemt.
Maar met zijn achtergrond als timmerman waren ze klaar voor een buitengewoon renovatie-avontuur: de IKEA-test naar nieuwe hoogten.
Nu – 3 jaar verbouwen later – staat het huis als een stijlvolle woning, waar klassiek design en natuurlijke materialen de hoofdrol spelen. En waar het gastentoilet de monden van de gasten doet openvallen.

Kristin en Thomas wonen in een groot, houten huis in het Noorse Stavanger, met hun gezamenlijke zoon Helmer, en zoon Max, van wie Kristin bonusmoeder is.
Over het huis
Het klassieke houten huis staat in Stavanger in Noorwegen en is gebouwd in 1910. Destijds was het opgedeeld in meerdere appartementen, maar tegenwoordig is het hele huis van ongeveer 300 m2 een familiehuis.
Waarom was het juist een oud houten huis, waar jullie naar op zoek waren?
- Ik (Thomas, redacteur) heb altijd een voorliefde gehad voor oude, houten huizen, maar pas als timmerman ontdekte ik de echte kwaliteiten ervan. Vol ziel en charme en alle details... van rozetten, lijstwerk, trappen, ramen, leistenen daken, geveldecoratie - ik zou nog wel even door kunnen gaan. De huizen voelen solide aan met dikke grenen vloeren en massieve spantenconstructies – het voelt alsof het nog minstens 100 jaar kan staan. Zo bouw je tegenwoordig niet meer, en de materialen waren toen gewoon iets anders.

Kristin en Thomas hebben hout gebruikt als contrast met het wit in het interieur. "Samen zorgt het voor een mooie balans in de kamer - eenvoudig en koel tegenover warm en gezellig", zegt Thomas.
Maar heb je ooit geprobeerd om in een grote houten kist te werken met een gigantisch raam, dat uitkijkt op je eigen kleine park? — Thomas Aardal
In welke staat was het huis, toen je het voor het eerst zag?
De eerste keer dat we de woning bezichtigden, had de makelaar de sleutel achtergelaten, zodat we onszelf binnen konden laten. Het huis stond al een tijdje te koop en de belangstelling was laag - en we ontdekten al snel waarom...
Het huis was grotendeels hetzelfde sinds 1910 - behalve dat het in de jaren zestig een modieuze metamorfose had ondergaan. Ik herinner me nog goed, hoe we een rondje door de tuin maakten, die ook sinds 1910 niet leek te zijn gerenoveerd. Het was echt een triest gezicht en een waanzinnig project, dus we gingen niet eens naar binnen. Maar na een verliezend bod op een ander huis en diverse avondwandelingen in de omgeving, zijn we terug gegaan naar het afschuwelijke huis. Het begon aan ons te kleven. Heel langzaam. We besloten toch te bieden, onder de prijs, en kort daarna was het vervallen 'kraaienkasteel' van ons.

Volgens Thomas hebben ze in de slaapkamer de perfecte balans gevonden in materialen die gemoedsrust geven.
Is er iets in het bijzonder waar jullie aan hebben gedacht tijdens het renovatieproces?
- Het basisidee achter het project was om de buitengevel te herstellen en de originele details binnen voorzichtig te renoveren, maar in een eigentijdse stijl, qua interieurontwerp. Van het origineel uit 1910 is na de renovatie in de jaren 60 helaas niet veel meer over. Tijdens het proces vonden we wel de originele lijsten, markeringen voor rozetten, originele deuren verborgen in de muren, evenals sporen en overblijfselen van gevel- en raamdecoratie. Dat hebben we hersteld.
– Het hele huis is uit elkaar gehaald en weer in elkaar gezet – de buitenkant is zoveel mogelijk als het origineel gebleven. Helaas waren de oude grenen vloeren in een te slechte staat om te restaureren, daarom zijn ze vervangen door massief visgraatparket in eik, zodat het trouw blijft aan de tijd van het huis.
- Het was ook met pijn in het hart dat we de originele trap moesten verwijderen om de plattegrond zo logisch mogelijk te maken. Van buiten moest het 1910 zijn, maar van binnen moest het ook praktisch zijn en aangepast aan onze wensen van nu.

In de badkamer zijn weer natuurlijke materialen gebruikt met de houten badkamermeubels en Carrara marmer op de wanden en vloer.
Is er iets waar jullie onderweg spijt van hebben gehad?
- Nee, dat is er eigenlijk niet. Aangezien het ons 3 jaar heeft gekost om het huis te renoveren, hebben we de tijd genomen om de voor ons juiste keuzes te maken. We hebben besloten om te gaan met alle oplossingen en producten waarvan we altijd hebben gedroomd. Zo houden we van ons bad van Vola, ook al hangt er wel een flink prijskaartje aan – maar dat vergeet je gelukkig snel. Een goed product wordt niet vergeten. Dus gingen we all-in.
Hoe zou je jullie interieurstijl omschrijven?
Onze stijl is ongetwijfeld klassiek Scandinavisch - met een speciale focus op eikenhout. We hebben gekozen voor rustige aardetinten, natuurlijke materialen en dingen die lang meegaan en met charme verouderen. Je moet kunnen zien, dat er mensen hebben gewoond. En ik geloof dat, als je voor goede materialen gaat, een huis niet zal slijten - het zal patina krijgen.
Velen zijn bang voor materialen, zoals eiken en marmer, omdat natuurlijke materialen leven en het leven om hen heen absorberen. Maar als je maar een beetje moeite doet, is er niet veel te vrezen. In mijn ogen is het een kleine prijs om te kunnen leven met echte natuurlijke producten, waarbij elk onderdeel uniek is.

De woonkamer is ingericht met Deense designklassiekers, waarbij met name de koperen kegel van PH (plafondlamp) één van Thomas' favoriete elementen in huis is.

De kleine leeshoek bij de houtkachel is de perfecte plek om een koele middag in Noorwegen door te brengen.
Hout geeft me persoonlijk een gevoel van rust – dus waarom zou je geen houten kist maken waarin we kunnen leven? — Thomas Aardal
Waar heb je inspiratie gevonden voor je inrichting?
- Onze inspiratie komt letterlijk overal vandaan... de trap naar HAY House in Kopenhagen, de vensterbanken bij de wijnbar Stranden 10 in Kopenhagen, de straatlantaarns in Gamle Stavanger. Ook in interieurwinkels als Carl Hansen & Søn, Getema en de meubelgalerie hier in de stad of op Instagram en in woonbladen. Er is overal inspiratie - je moet gewoon langzamer bewegen. Maar veel van de inspiratie is duidelijk Deens en komt uit mijn favoriete stad, Kopenhagen.

De prachtige keuken is een andere favoriet van Kristin en Thomas in huis. Het is gemaakt in Dinesen Heart Oak door meubelmaker Frode Tingbø.

“Ik zou graag de keuken meenemen als ik weer moet verhuizen. Je krijgt het gevoel dat je het mes direct op de keukentafel kunt leggen – het is gewoon degelijk", zegt Thomas.
Welke gedachten gaan er schuil achter de duidelijke focus op hout in huis?
Het idee om jezelf te omringen met hout in huis, komt voort uit de fantastische eigenschappen van hout. Het gaat eeuwig mee met zeer weinig onderhoud. Het is kneedbaar, duurzaam en kan gemakkelijk worden opgefrist. Hout is warm, uniek in zijn ontwerpen, zorgt voor een goede akoestiek en het geeft mij persoonlijk een gevoel van rust - dus waarom zou je geen houten kist maken waar we in kunnen leven?
Het kwam vooral goed tot zijn recht in de nieuwe aanbouw, die we met hulp van Sjo Vasten Arkitekter aan het oude huis hebben toegevoegd. Het idee was dat het nieuwe gedeelte duidelijk en in contrast met het oude huis moest verschijnen. Daarom moest het iets heel anders en moderner worden.
Geïnspireerd door ons favoriete koffietentje in Stavanger, Kokko, hebben we besloten om de gehele aanbouw met hout te bekleden. Ik geloof dat je een beter geheel krijgt door niet te veel verschillende elementen te hebben, zoals vloertypes, wandtypes etc., maar vaste elementen te hebben, die zich door het hele huis herhalen.

Kristin en Thomas hebben ervoor gekozen om de entree te bekleden met hout op alle oppervlakken: vloer, plafond en muren. Het schept rust en geeft het gevoel in een houten box te zitten.

Naast de muren en het plafond is ook de vloer in de entree van hout, een zogenaamde blokken vloer, dus deze kan tegen een stootje.

Op het eerste gezicht valt de verborgen deur in de houten wand nauwelijks op. Daarachter verbergt zich een toilet, dat de meeste gasten totaal verrast.
Hoe kwamen jullie op het idee van het gastentoilet, dat verborgen zit in de entree?
Omdat de entree bekleed zou worden met eikenfineer en de garderobe opgebouwd zou worden met 3,5 meter hoge kastdeuren van wand tot wand, voelde het natuurlijk aan om de deur naar het gastentoilet als onderdeel van de wand te laten zijn.
Er zijn veel mensen die betonnen vloeren of tegels in de entree hebben gelegd, maar wij wilden iets heel anders. En zo ontstond het idee van een houten kist, waarbij alle oppervlakken van hout waren – inclusief de vloer. Maar hout en water zijn niet altijd de beste combinatie. Op een van onze reizen naar Kopenhagen had ik buiten een houten vloer zien liggen. Een houtblokken vloer die honderden jaren oud moet zijn geweest, maar nog volledig intact was. Omdat het hout tegen de nerf in wordt gezaagd, heeft het een enorme slijtvastheid en was water duidelijk geen probleem. We vonden een leverancier en de blokken vloer in de entree werd toegevoegd.

De fineerplaten in het gastentoilet zijn verzadigd met hardwaxolie, waardoor het oppervlak waterafstotend is en gemakkelijk met een doek kan worden afgeveegd - hetzelfde geldt voor de houten vloer.

Als afgewerkt detail zijn de stopcontacten op het met hout beklede gastentoilet gemaakt van messing – hetzelfde geldt voor de andere met hout beklede kamers van het huis.
Hoe zijn jullie erbij gekomen om het toilet volledig met hout te bekleden?
- Het toilet is een verlengstuk van de ingang, eveneens bekleed met eikenhout. Daarom werd het vanzelfsprekend om ermee door te gaan om geen nieuwe tegels, wandbekleding en dergelijke te introduceren. De vloer in het toilet is dezelfde blokken vloer als in de entree, en we hebben gekozen voor dezelfde inrichting als in de rest van het huis - zo ontstaat er een rode draad.
Hoe reageren jullie gasten als ze de "houten kist" betreden?
Het is altijd leuk om te zien wanneer mensen voor het eerst onze "houten entree" betreden. Eerst worden ze helemaal stil en kijken ze om zich heen - ik denk dat het voor velen een beetje onverwacht komt - voordat ze zeggen dat het echt cool is.
Niemand merkt het toilet op. We moeten vaak uitleggen dat er wel degelijk een toilet bij de ingang zit, omdat ze het simpelweg niet opmerken. Maar als ze het bezoeken, vinden ze het geweldig - en er zijn er verschillende die hebben gezegd dat ze graag een soortgelijk toilet zouden willen. Helemaal omarmd worden door hout, geeft een heel bijzonder gevoel van rust.

Ook in het kleine kantoor zijn alle oppervlakken van de kamer bedekt met hout. De grote raampartij aan de tuinzijde geeft - naast een fantastisch uitzicht - ook voor een goede lichtinval voor de studeerkamer.
Het kantoor is ook volledig bedekt met hout - waarom is dat?
- Het kantoor maakt deel uit van de nieuwe aanbouw en daarom lag het voor de hand om deze met hout te bekleden, net als de entree. Maar heb je ooit geprobeerd om in een grote houten kist te werken met een enorm raam dat uitkijkt op je eigen kleine park? Het is fantastisch! Het geeft werkrust in een geheel nieuwe dimensie - ik kan het aanbevelen!
De 5 beste adviezen van Kristin en Thomas voor wie het huis met hout wil inrichten
- Kies geolied hout in plaats van zeep, dat vergt minder onderhoud
- Hout is te combineren met de meeste materialen en kleuren
- Wees niet bang om veel hout te gebruiken
- Mix houtsoorten en behandelingen
- Wit moet contrasteren met eikenhout en niet mengen. Het kan het hout er goedkoop uit laten zien.
Haal meer inspiratie uit het elegante huis door Thomas te volgen op Instagram.