© Styling en foto’s Kine Ask Stenersen

Intiem Noors vakantiehuis

Donker maar licht, modern maar primitief. Dit vakantiehuis heeft het beste van beide werelden.

Natuur en luxe

De uitdaging voor dit vakantiehuis was intimiteit te creëren, om donkere elementen licht te laten lijken en de moderne faciliteiten haast primitief te laten ogen. Door noors cultureel erfgoed te combineren met inspiratie uit azië, is dat de bewoners Nicoline en Philip goed gelukt. Nicoline Green en Philip Duns wonen in een appartement met glazen wanden van de vloer tot aan het dak, waardoor het uitzicht op de fjord tot in de woonkamer reikt. Een mooie eenheid van natuur en luxe.

‘We vinden het heerlijk om zo te wonen, maar voor ons vakantiehuis wilden we iets heel anders. Een plek waar je even afstand neemt van het dagelijks leven. Ik droomde van het gevoel dat ik als kind had in ons houten vakantiehuisje in de bergen. We moesten een gat in het ijs hakken om aan water voor koffie te komen. De wanden kraakten als de wind door de kieren gierde, en het geknerp van de vloer vermengde zich met het knappen van het haardvuur. Kaarsen, een buiten-wc, dat idee.’ Aldus Philip.

Het keukeneiland zou net zo goed een eettafel kunnen zijn, want mede door de simpele vorm van de kraan ziet hij er niet uit als een praktisch ding. De koperen kraan en spoelbak zijn van Vola. De zichtbare koperen buizen onder het eiland verraden dat het meer is dan alleen een meubel. De antieke vijzel uit Spanje heeft Nicoline van haar moeder gekregen, de platte schaal is handgemaakt op Kreta. Op het keukenblad staan een zoutstenen kaarsenhouder van Sirocco, een keramieken schaal en een snijplank van Illums.

© Styling en foto’s Kine Ask Stenersen

Rauland

Het stel liet in het Zuid-Noorse Rauland een vakantiehuis bouwen voor zichzelf en hun drie volwassen jongens. Het heeft drie verdiepingen en telt 300 m2. De haard is 7 meter hoog, de voordeur meet 5 bij 5 meter en het toilet heeft een verwarmde zitting en een bidetfunctie.

‘Het is nu 2023, dus een buiten-wc is een beetje onnodig. Maar ik wilde niet dat de luxe zou opvallen, dus alle moderne faciliteiten zijn verborgen of afgezwakt,’ vertelt Nicoline.

De fauteuil Togo fireside chair van Ligne Roset komt van Milla Boutique en staat perfect hier bij de gashaard, die is geïnspireerd op een exemplaar in hotel Tribeca Penthouse in New York. ‘De haard bestaat uit een op maat gehouwen blok graniet en een met kalkverf geschilderde schouw. Zo simpel en zo mooi,’ zegt Nicoline. De kandelaars van cortenstaal en beton zijn door haar moeder ontworpen, die ze voorheen verkocht in haar eigen winkel.

© Styling en foto’s Kine Ask Stenersen

De eetkamer ligt een paar treden hoger dan de woonkamer, en het uitzicht door de 2 à 3 meter hoge boogramen schept een haast sacrale sfeer. De tafel gaat al heel lang met Philip mee. De stoelen zijn van Van Roon en de hanglamp Super Line is van Flos.

© Styling en foto’s Kine Ask Stenersen

Hoogwaardige materialen

Alle elektriciteit is geïntegreerd en verborgen, dus als de haard aan is en de kaarsen flakkeren, voelt het alsof we geen stroom hebben. De luxe zit hem in mooie oplossingen, degelijk handwerk en hoogwaardige materialen. De vierkante meters zijn over meerdere niveaus en ruimtes verdeeld, en de hoogteverschillen maken bepaalde ruimtes intiem. Ook de meubels en het ingebouwde interieur hebben precies de goede afmetingen, zodat de ruimtes niet te vol of te leeg worden.

‘Het huis is smal en zo ingedeeld dat je een beetje tussen de meubels door moet glippen. Ik wilde een ‘warm wollendekengevoel’ creëren, en volgens mij is dat goed gelukt,’ zegt Nicoline.

Het vankantiehuis heeft drie verdiepingen. Het leefgedeelte is helemaal open tot aan de nok en heeft een haard van 7 meter hoog, die toch niet te zeer domineert. De wanden zijn geverfd in de kleur Snow White van Farrow & Ball, de kleur op het houtwerk en het dak is door de schilder zelf gemengd.

© Styling en foto’s Kine Ask Stenersen

De keuken van bamboe in de kleur Soil is op maat gemaakt door Ask & Eng. Het blad en de spatwand zijn van Portland Grey-kalksteen uit de VS. De lichtvlekken van de zon die door de grote boogramen naar binnen valt, geven de ruimte iets sierlijks en warms. In de hoge keukenkast zijn het witgoed en de oven geïntegreerd.

© Styling en foto’s Kine Ask Stenersen

Vormentaal

Het grootste compliment vindt ze het als gasten bij binnenkomst verrast zijn door de intimiteit van het huis, dat vrij groot oogt in het landschap. Dat laatste komt deels door de donkere kleuren. De houten gevels en het dak zijn donkerbruin, en de vloer is een combinatie van donker eiken en licht terrazzo, dat samen met lichte meubels en een aantal licht gekalkte wanden de uitstraling minder zwaar maakt. Het hele interieur is maatwerk, zodat de ruimte optimaal wordt gebruikt.

‘We wilden een vormentaal die aansluit bij de Scandinavische en de Japanse stijl. De keuken heeft alle benodigde functies, maar die zijn weggewerkt. Het lichte bamboe doet het goed in het donkere huis, maar door de lijnen en eenvoud trekt de ruimte zich toch iets terug als we er niet zijn. Het is een zenhuis. Het omsluit ons en het is stil.’

Ask & Eng maakte de kledingkasten van bamboe in de kleur Soil. De linnen gordijnen komen uit het appartement van Philip en Nicoline, in afwachting van verduisterende exemplaren. ‘De ramen zijn eigenlijk het mooist als de gordijnen open zijn en we vanuit bed uitkijken op de bergen,’ zegt Nicoline.

© Styling en foto’s Kine Ask Stenersen

Nicoline wilde geen flashy luxe in het vakantiehuis, maar stelt wel prijs op comfort. Alle bedden en het beddengoed zijn van Hästens. De slaapkamers hebben een donkergeoliede eiken vloer en de wanden en het dak zijn donker gebeitst. Achter het bed is de wand bekleed met gekalkte platen, als een soort beddenhoofd. De verlichting is ontworpen door Halvor Næss.

© Styling en foto’s Kine Ask Stenersen

‘Philip heeft in Qatar gewoond en is veel in Azië geweest, en ik vind Aziatische interieurs inspirerend. De weinige meubels zijn functioneel, waardoor de materialen voor zich spreken. En de interieurs zijn donker, wat ik vind passen bij een huisje in de Noorse bergen. Ik wilde de Noorse en de Aziatische mystiek bij elkaar brengen,’ zegt Nicoline.

Het badekamermeubel AE7 van Ask & Eng is van bamboe in de kleur Rye, met een wasbak van Lundhs Antique, een stuk Noors natuursteen van Lundhs Real Stone en een wandgemonteerde bronzen kraan van Vola. De spiegel is van Home & Cottage.

© Styling en foto’s Kine Ask Stenersen
© Styling en foto’s Kine Ask Stenersen