Natuur en luxe
De uitdaging voor dit vakantiehuis was intimiteit te creëren, om donkere elementen licht te laten lijken en de moderne faciliteiten haast primitief te laten ogen. Door noors cultureel erfgoed te combineren met inspiratie uit azië, is dat de bewoners Nicoline en Philip goed gelukt. Nicoline Green en Philip Duns wonen in een appartement met glazen wanden van de vloer tot aan het dak, waardoor het uitzicht op de fjord tot in de woonkamer reikt. Een mooie eenheid van natuur en luxe.
‘We vinden het heerlijk om zo te wonen, maar voor ons vakantiehuis wilden we iets heel anders. Een plek waar je even afstand neemt van het dagelijks leven. Ik droomde van het gevoel dat ik als kind had in ons houten vakantiehuisje in de bergen. We moesten een gat in het ijs hakken om aan water voor koffie te komen. De wanden kraakten als de wind door de kieren gierde, en het geknerp van de vloer vermengde zich met het knappen van het haardvuur. Kaarsen, een buiten-wc, dat idee.’ Aldus Philip.
Rauland
Het stel liet in het Zuid-Noorse Rauland een vakantiehuis bouwen voor zichzelf en hun drie volwassen jongens. Het heeft drie verdiepingen en telt 300 m2. De haard is 7 meter hoog, de voordeur meet 5 bij 5 meter en het toilet heeft een verwarmde zitting en een bidetfunctie.
‘Het is nu 2023, dus een buiten-wc is een beetje onnodig. Maar ik wilde niet dat de luxe zou opvallen, dus alle moderne faciliteiten zijn verborgen of afgezwakt,’ vertelt Nicoline.
Hoogwaardige materialen
Alle elektriciteit is geïntegreerd en verborgen, dus als de haard aan is en de kaarsen flakkeren, voelt het alsof we geen stroom hebben. De luxe zit hem in mooie oplossingen, degelijk handwerk en hoogwaardige materialen. De vierkante meters zijn over meerdere niveaus en ruimtes verdeeld, en de hoogteverschillen maken bepaalde ruimtes intiem. Ook de meubels en het ingebouwde interieur hebben precies de goede afmetingen, zodat de ruimtes niet te vol of te leeg worden.
‘Het huis is smal en zo ingedeeld dat je een beetje tussen de meubels door moet glippen. Ik wilde een ‘warm wollendekengevoel’ creëren, en volgens mij is dat goed gelukt,’ zegt Nicoline.
Vormentaal
Het grootste compliment vindt ze het als gasten bij binnenkomst verrast zijn door de intimiteit van het huis, dat vrij groot oogt in het landschap. Dat laatste komt deels door de donkere kleuren. De houten gevels en het dak zijn donkerbruin, en de vloer is een combinatie van donker eiken en licht terrazzo, dat samen met lichte meubels en een aantal licht gekalkte wanden de uitstraling minder zwaar maakt. Het hele interieur is maatwerk, zodat de ruimte optimaal wordt gebruikt.
‘We wilden een vormentaal die aansluit bij de Scandinavische en de Japanse stijl. De keuken heeft alle benodigde functies, maar die zijn weggewerkt. Het lichte bamboe doet het goed in het donkere huis, maar door de lijnen en eenvoud trekt de ruimte zich toch iets terug als we er niet zijn. Het is een zenhuis. Het omsluit ons en het is stil.’