Nieuwe Scandi hotspots

De Scandinavische stijl is een exportproduct en een toeristische attractie en resoneert wereldwijd. Wij geven je drie ideeën voor designbestemmingen die de ziel en sfeer behelzen die ons hier in het noorden definiëren. Een Deens restaurant in Japan en twee nieuwe must goes in Kopenhagen.

7 juni 2019 door Charlotte Ravnholt

INUA , TOKIO 

Het in Kopenhagen gevestigde OEO Studio ontwierp een nieuw, bekroond restaurant in Tokio: INUA – een woord dat verwijst naar de ziel in de natuur. Het restaurant, met de voormalige Noma-kok Thomas Frebel aan het roer, ligt op de negende verdieping in het district Iidabashi. Frebel was bij Noma in Kopenhagen verantwoordelijk voor research & development en heeft voor INUA een steeds wisselende kaart bedacht die de seizoenen, de rijke cultuur en het gevarieerde landschap van Japan weerspiegelt. Lokale, wilde Japanse ingrediënten worden gevierd op een manier die recht doet aan hun oorsprong, ook al worden er technieken en invloeden van over de hele wereld op losgelaten. 

Het interieur van INUA verbindt Japan met het Scandinavische cultuurerfgoed van Noma, en in het 700 m2 grote restaurant worden het ambacht, de materialen en de architectuur van beide uithoeken vermengd. Het resultaat is een mooie balans tussen Japanse en Scandinavische fijngevoeligheid, esthetiek en sfeer. OEO Studio heeft met lokale materialen gewerkt, zoals rustieke klinkers, en Japanse ambachtelijke tradities een onverwachte Scandinavische twist gegeven. Vanwege de architectuur van het gebouw en de ligging op de negende verdieping moest OEO Studio de hele weg die de gast aflegt ‘ontwerpen’, van de straat naar de tafel in het restaurant, waar je een fascinerend panorama-uitzicht hebt over de skyline van Tokio. 

OEO Studio construeerde met behulp van een Japanse gipstechniek een 30 meter lange wand met een subtiel patroon, dat de gast de juiste richting wijst. De betonvloer heeft een grafisch patroon van Japanse stepping stones dat je naar de tafels leidt. Het spectaculaire, op maat gemaakte, akoestische plafond is van Nishijin-textiel van HOSOO, een op tatamimatten geïnspireerd ontwerp. De Scandinavische meubels, onder meer van Finn Juhl en van OEO Studio zelf in samenwerking met Brdr. Krüger, de stoffen van Kvadrat, de houten vloeren van Dinesen en het gedekte kleurenpalet van warme grijstinten en blauwe, groene en bruine kleisoorten, creëren samen met lampen van Celine Wright, Frank Lloyd Wright, Isamu Noguchi, Frank Gehry en merken als Kaikado, Apparatus en Santa & Cole, een uitnodigende, onverwachte ruimte in hartje Tokio. 

Een plek waar Japans en Scandinavisch erfgoed samengaan en waar je je op je gemak voelt. Anders gezegd: het is een warme eetervaring die voor Japanners heel Scandinavisch aanvoelt en voor buitenlanders de Japanse ziel symboliseert. INUA is genomineerd als Arrival of the Year bij de World Restaurant Awards 2019 en voor de Wallpapers Design Awards 2019. Meer op inua.jp en oeo.dk. 

ALOUETTE 

is de naam van het nieuwe ‘geheime’ restaurant van Kopenhagen, dat in de zomer van 2018 is geopend. In een voormalige industriewijk in het havengebied Islands Brygge, niet ver van het centrum, ligt het verscholen in een oude fabriek die tegenwoordig muziek, kunst en handwerk huisvest ... en nu ook gastronomie op hoog niveau. 

Alouette wordt gerund door het echtpaar Nick Curtin en Camilla Hansen, die er samen elke gast een unieke ervaring bieden. Ze gebruiken alleen de beste producten, waardoor het eten subliem is – net als het interieur en de omgeving.

De sfeer is warm, informeel en uitnodigend, dankzij een geslaagde renovatie en inrichting door Københavns Møbelsnedkeri, een lokaal bedrijf dat zich specialiseert in handgemaakte meubels en een brug slaat tussen historische elementen en nieuw design. Bij Alouette horen de originele gele, bakstenen wanden, de fabrieksvloer en de buitenmuren met graffiti erbij. De gasten worden op straat welkom geheten door een kok en een ober of serveerster en naar binnen geleid via een verborgen deur van massief eiken met prachtig houtsnijwerk.

Eenmaal binnen zie je meubels van eikenhout en leer, fluwelen sofa’s en lange, zware gordijnen. De eveneens lokale firma Made a Mano, die meester is in het combineren van kleuren, was verantwoordelijk voor het gebruik van lavasteen. De weelderige restaurantruimte ligt deels in een oranjerie. Geraffineerde, tijdloze elegantie en fine dining ontmoeten Deense hygge en gastvrijheid. restaurant-alouette.dk. 

PAUSTIAN

Het designhuis Paustian is bij Deense designliefhebbers een instituut. Sinds 1964 zet het Scandinavisch en vooral internationaal design en meubilair op de agenda. Onlangs heeft Paustian midden in Kopenhagen een nieuw, state of the art designmekka geopend van 1300 m2. 

Het is een universum van designklassiekers en spannende nieuwe ontwerpen in een uniek decor: een oude bank met hoge, door kolommen gedragen plafonds. De mooie marmeren wanden, vergulde zuilen, pompeuze gewelven, oude bankkluizen en mahonie lambrisering maken het tot meer dan alleen een winkel.

De historische bank uit 1868 is getransformeerd tot een hypermodern lifestyleportaal, waar je rondloopt tussen iconen van onder andere Vitra, Artek en Cassina. Als je geen meubels nodig hebt, kun je je richten op nieuwe accessoires en designobjecten van veelbelovende nieuwe merken. 

Dus mocht je in Kopenhagen zijn, ga dan op ontdekking bij Paustian, dat ook design plaatst in kleine, verborgen ruimtes, kelders en bankkluizen. Verder is er een café, dus alle zintuigen komen aan bod hier in het nieuwe ‘Design District’ van de stad, met nog veel meer spannende bestemmingen, zoals Fritz Hansen, Illums Bolighus, Hay House, Stilleben, Gubi en Fredericia Furniture. paustian.com.