Stijlvolle akoestische oplossingen voor in huis

Een goede akoestiek zorgt voor een fijnere sfeer in huis. En dat akoestische oplossingen ook mooi kunnen zijn bewijzen deze ontwerpen.

Akoustiek en ons welzijn

Open indelingen, harde oppervlakken als betonnen vloeren en hoge plafonds zorgen voor een slechte akoestiek in huis. Het geluid wordt teveel weerkaatst en galmt na. Dit is een veel voorkomende bron van onrust en heeft (vaak ongemerkt) een negatief effect op ons welzijn. Het gebruik van zachte materialen absorbeert het geluid en door middel van bijvoorbeeld gordijnen en vloerkleden is een deel van de akoestiek al te verbeteren.

Stijlvolle akoestische ontwerpen

Maar wat als stoffen meubels, gordijnen en vloerkleden nog niet voldoende zijn voor een goede akoestiek in huis? Diverse stijlvolle oplossingen als akoestische panelen en zelfs lampen kunnen ook bijdragen aan de verbetering van akoestiek, zoals de volgende ontwerpen.

akoestiek, akoestische kunst, Mieke Lucia
© Mieke Lucia

Growing textiles

Deze handgemaakte wandbekleding verbetert niet alleen de akoestiek maar is ook een kunstwerk voor aan de muur. Growing Textiles begon in 2014 toen textielontwerpers Noortje de Brouwer en Mieke van den Hout deelnamen aan een project aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Nederland. Ze ontwikkelden een techniek om grote hoeveelheden afvalwol te verwerken tot een nieuwe manier van meubelstoffering. Een jaar later ontstond het idee om deze techniek op te schalen en om te zetten in geluidsabsorberende wandbekleding.

Growing Textiles is handgemaakt met Europese schapenwol en een stretch textiel. Het wordt op bestelling gemaakt in verschillende vormen en kleuren. Met circulariteit in gedachten kunnen alle onderdelen van elkaar worden gescheiden worden en gerecycled.

Mokko, akoestiek, akoestisch paneel
© Mokko Amsterdam, Ralph Reniers

Akoestische kunst

Dit ontwerp van Mokko Amsterdam is samengesteld uit verschillende lagen recyclebaar gekleurde wol, handgesneden abstracte vormen en geluidsabsorberend materiaal.

De ontwikkeling van deze akoestische werken werd aangewakkerd door een fascinatie voor het effect van geluid en kleur op onze hersenen en ons welzijn. De composities zijn geinspireerd op stapstenen die in Japanse zen-tuinen te vinden zijn en refereren aan het rustgevende gevoel dat in deze tuinen wordt ervaren.

akoestiek, verlichting, lamp
© Foamo

Rice Field lamp

De Rice Field lamp van Foamo is geïnspireerd op de Aziatische rijstvelden en door het organische lijnenspel creëert deze akoestische hanglamp een speelse lichtinval. De Rice Field serie verenigt hiermee op stijlvolle wijze vorm en functie.

De lamp is vervaardigt uit melamineschuim met een netstructuur die de akoestiek in een ruimte reguleert. Door het geluidsabsorberende materiaal van de verlichting van Foamo wordt nagalm afgeremd en opgevangen.

Foamo ontwerpt producten voorbij de vorm. Elke design lamp wordt in Nederland met de hand gemaakt, hierdoor heeft elke Foamo hanglamp een uniek uiterlijk en een eigen karakter.

De serie bestaat uit twee modellen, elk beschikbaar in twee maten.

clouds, kvadrat, textiel, akoestiek
© Kvadrat

Clouds

In samenwerking met Kvadrat hebben de internationaal bekende ontwerpers Ronan en Erwan Bouroullec Clouds ontwikkeld. Innovatieve in elkaar grijpende textieltegels voor je huis.

Clouds kunnen als installatie worden gebruikt en aan een muur of plafond worden gehangen. Clouds evolueren als je er elementen aan toevoegt, waardoor steeds een ander driedimensionaal effect ontstaat. Zo bouw je je eigen unieke kunstwerk, dat je als decoratief object of ter verbetering van de akoustiek kunt gebruiken.

De tegels zijn losse elementen die je aan elkaar bevestigt met speciale rubberen banden. Het maken van je eigen object is snel en makkelijk, of je nu een eenvoudig ontwerp of een complex decoratief scherm wilt. Je kunt de tegels makkelijk monteren en weer uit elkaar halen om nieuwe ideeën te bouwen, keer op keer.

wood lines, akoestiek, hout
© Wood-Lines

Houten panelen

De trend van nu: houten akoestische panelen. De panelen van Wood-Lines zijn toe te passen op zowel de wand en het plafond en verkrijgbaar in maar liefst zeven verschillende kleuren. Het hout is gerecycled en ook de vilten achterkant is gemaakt van gerecycled materiaal namelijk plastic uit zee.

De panelen zorgen voor een betere akoestiek in huis en zijn eenvoudig te monteren. Ideaal om op een snelle manier je wand of plafond te transformeren.