© Tia Borgsmidt

Moutscones met lemon curd en room

Scones moeten knapperig zijn vanbuiten en liefst een beetje kruimelen. Deze zijn gebakken met wat moutmeel, wat ze een diepere smaak en een mooie kleur geeft. Serveer er lemon curd en room bij.

Lemon curd

Deze lemon curd heeft de perfecte balans tussen zoet en zuur. Gebruik een thermometer om de juiste consistentie te krijgen, die doet denken aan jam, maar dan smeuïger. Geef de curd bij de scones of gebruik hem in plaats van marmelade op de sandwiches.

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 potten

  • 1½ dl vers citroensap
  • 1 rasp van biologische citroen
  • 3 eieren
  • 200 g suiker
  • 100 g boter, in blokjes

Zo ga je te werk

Lemon curd

  1. Roer citroensap, citroenrasp, ei en suiker in een steelpan door elkaar en verwarm al roerend tot 65 oC.
  1. Klop de boter er beetje bij beetje door en roer tot het mengsel dik wordt.
  1. De temperatuur moet net onder de 80 oC liggen.
  1. Zeef de lemon curd en schenk hem vervolgens in gesteriliseerde glazen potten.
  1. Zet ze in de koelkast.

Moutscones

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 stuks

Moutscones

  • 79 g tarwebloem
  • 4 g donker moutmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ el lichte rietsuiker
  • ¼ tl fijn zout
  • tl kardemom
  • 20 g zachte boter
  • eieren
  • slagroom
  • 16 g witte chocolade (vervang evt. door pure chocolade)
  • ¼ ei om te bestrijken

Room

  • ¼ vanillestokje
  • ⅓ el poedersuiker
  • ⅓ dl slagroom
  • ⅓ dl crème fraîche

Zo ga je te werk

Moutscones

  1. Meng de tarwebloem en het moutmeel in een kom met bakpoeder, rietsuiker, zout en kardemom.
  1. Verkruimel de boter erdoor en voeg de eieren toe.
  1. Meng met de slagroom tot een samenhangend deeg.
  1. Hak de chocolade en kneed die door het deeg tot het glad en soepel is.
  1. Rol het deeg op een bebloemd oppervlak uit tot een dikte van ca. 2 cm.
  1. Steek er met een uitsteker of glas scones uit.
  1. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met losgeklopt ei.
  1. Bak de scones op 200 oC in 12-15 minuten goudbruin.
  1. Laat ze afkoelen op een rooster.

Room

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit boven de poedersuiker.
  1. Klop de slagroom stijf.
  1. Voeg de crème fraîche toe en klop de room dik en luchtig.
  1. Spatel de vanillesuiker erdoor.

Serveren

  1. Serveer de scones met lemon curd en room.