Hier komen de beste tips van de koffie-expert voor zelfgemaakte ijskoffie
Niels Østergaard is koffiedeskundige en koffie-ambassadeur voor Nespresso en heeft meer ijskoffie gezet dan de meeste mensen. Hij verklapt zijn beste trucs om thuis de perfecte ijskoffie te maken.
Door — 17. april 2022Maak ijskoffie zoals in Japan
In Japan hebben ze hun eigen methode, waarbij een speciale sterke koffie wordt bereid boven ijsblokjes, die zowel ter verdunning van de koffie, als als koelmiddel dienen.
Zij gebruiken met de hand gezette filterkoffie en vervangen de helft van het hete water door ijsblokjes om de koffie in balans te brengen.
Deze methode zorgt voor een heel ander smaakprofiel en wint, wellicht om die reden, steeds meer terrein in andere delen van de wereld.
Als je wilt, kun je er een scheutje melk aan toevoegen - maar in Japan wordt het zonder melk gedronken.
Plantaardige melk geeft een nieuwe dimensie aan ijskoffie
In Denemarken wordt nog steeds overwegend gewone melk gebruikt in ijskoffie, maar plantaardige melkvarianten zorgen voor een heel andere smaak.
Havermout is bijvoorbeeld erg lekker in ijskoffie, omdat het in tegenstelling tot andere melksoorten van nature zoet is, waardoor je niet zoveel siroop in je ijskoffie hoeft te hebben.
Een verfrissend drankje, bijvoorbeeld op een vrijdagavond om het weekend in te luiden
Irish Coffee is niet de enige feestelijke koffiecocktail.
IJskoffie kan gemakkelijk worden omgevormd tot een verfrissende, ijskoude drank.
Probeer bijvoorbeeld een Espresso & Tonic – een fris en ietwat bitter drankje dat aroma en diepte krijgt van de espresso en een volkomen nieuwe dimensie krijgt door de toevoeging van een goede tonic.
En je kunt natuurlijk een beetje gin toevoegen als je dat wilt.