Hier komen de beste tips van de koffie-expert voor zelfgemaakte ijskoffie

Niels Østergaard is koffiedeskundige en koffie-ambassadeur voor Nespresso en heeft meer ijskoffie gezet dan de meeste mensen. Hij verklapt zijn beste trucs om thuis de perfecte ijskoffie te maken.

ijskoffie
© Getty

De perfecte zomerdrank

Koude koffie, ijsblokjes, melk en misschien een scheutje siroop.

IJskoffie is in een mum van tijd de zomerfavoriet van de Denen geworden, en het vindt dan ook gretig aftrek in de cafés en koffiebars van het land.

Maar het drinken van al die ijskoffie in cafés kan snel duur worden. Dus waarom zou je niet leren hoe je thuis een heerlijke ijskoffie maakt?

Niels Østergaard, die koffie-ambassadeur voor Nespresso Denemarken is, deelt zijn beste tips voor het maken van een verfrissende ijskoffie in je eigen keuken.

– IJskoffie is nog nooit zo populair geweest, en dat is terecht.

Het is namelijk een perfecte combinatie van het heerlijke aroma van koffie, de zoetheid van siroop en de verfrissende koelte van ijsblokjes.

Daarom is het in mijn ogen een perfect zomerdrankje, en met een paar eenvoudige weetjes kun je je ijskoffie naar een hoger niveau tillen, aldus Niels Østergaard, die hier zijn top vijf tips geeft.

Kies een koffiesoort die ook koud lekker smaakt

Bij het bereiden van ijskoffie is het belangrijk een relatief sterke koffiesoort te kiezen.

Filterkoffie is bijvoorbeeld niet zo geschikt voor ijskoffie, omdat de koffie door de bereidingswijze te waterig wordt - en als er ijsblokjes worden toegevoegd, verliest de ijskoffie uiteindelijk zijn aroma en smaak.

Zorg er daarom altijd voor dat je een koffie gebruikt die het kan hebben om verdund te worden met ijsblokjes – als je een Nespresso-machine hebt, raad ik de Ice Leggero koffievariant aan, speciaal ontwikkeld voor ijskoffie.

Maak ijskoffie zoals in Japan

In Japan hebben ze hun eigen methode, waarbij een speciale sterke koffie wordt bereid boven ijsblokjes, die zowel ter verdunning van de koffie, als als koelmiddel dienen.

Zij gebruiken met de hand gezette filterkoffie en vervangen de helft van het hete water door ijsblokjes om de koffie in balans te brengen.

Deze methode zorgt voor een heel ander smaakprofiel en wint, wellicht om die reden, steeds meer terrein in andere delen van de wereld.

Als je wilt, kun je er een scheutje melk aan toevoegen - maar in Japan wordt het zonder melk gedronken.

Plantaardige melk geeft een nieuwe dimensie aan ijskoffie

In Denemarken wordt nog steeds overwegend gewone melk gebruikt in ijskoffie, maar plantaardige melkvarianten zorgen voor een heel andere smaak.

Havermout is bijvoorbeeld erg lekker in ijskoffie, omdat het in tegenstelling tot andere melksoorten van nature zoet is, waardoor je niet zoveel siroop in je ijskoffie hoeft te hebben.

Vruchtensiroop geeft een volkomen andere smaak

Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar vruchtensiroop smaakt heerlijk in ijskoffie.

Bedenk dat koffie voortkomt uit een bes, en dat fruit de fruitige noten in de koffie accentueert.

Dit is vooral interessant als je niet van de zoete en wat zwaardere siropen met vanille of karamel houdt.

Vergeet niet de siroop goed door de koffie te roeren, zodat je een perfecte, evenwichtige zoete smaak in de ijskoffie krijgt.

Een verfrissend drankje, bijvoorbeeld op een vrijdagavond om het weekend in te luiden

Irish Coffee is niet de enige feestelijke koffiecocktail.

IJskoffie kan gemakkelijk worden omgevormd tot een verfrissende, ijskoude drank.

Probeer bijvoorbeeld een Espresso & Tonic – een fris en ietwat bitter drankje dat aroma en diepte krijgt van de espresso en een volkomen nieuwe dimensie krijgt door de toevoeging van een goede tonic.

En je kunt natuurlijk een beetje gin toevoegen als je dat wilt.

Lees ook: