© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

1 deeg, 4 verschillende koekjes

Makkelijker wordt het niet! Met dit ene deeg maak je kerstkransjes, kerststerren, citroenkoekjes en chocolate chip cookies.

Recepten voor de makkelijkste kerstkoekjes

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 koekjes

Dit heb je nodig:

  • ¼ stuks vanillestokje
  • 8 g suiker
  • 14 g tarwebloem
  • 10 g boter
  • ¼ stuks ei

Zo ga je te werk:

  1. Snijd het vanillestokje in de lengte door, schraap het merg eruit en meng dit door een beetje suiker.
  1. Meng suiker, vanillesuiker en bloem door elkaar.
  1. Verkruimel de boter erdoor en meng met het ei tot een samenhangend deeg.
  1. Leg het deeg tot gebruik verpakt in de koelkast.
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Kerstkransjes

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 kerstkransjes of -sterren

Dit heb je nodig:

  • ¼ portie basisdeeg

Zo ga je te werk:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  1. Haal het koude deeg door het gekartelde koekjesmondstuk van de vleesmolen en vorm er kransjes van. Of rol het deeg uit en steek er met een grotere en een kleinere ronde uitsteker kransjes uit.
  1. Leg de kransjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 8-9 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Kerststerren

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 kerststerren

Dit heb je nodig:

  • ¼ portie basisdeeg
  • ¼ stuks ei om te bestrijken
  • 2 g suiker
  • ¼ tl kaneel
  • 2 g hazelnoot- of amandelschaafsel

Zo ga je te werk:

  1. Laat het deeg minstens een halfuur rusten in de koelkast.
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  1. Rol het deeg uit, steek er sterren uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  1. Meng de kaneel door de suiker.
  1. Kwast de koekjes in met ei en strooi er wat schaafsel en kaneelsuiker over.
  1. Bak de koekjes ongeveer 7 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Citroenkoekjes met pistachenoten en witte chocolade

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 citroenkoekjes

Dit heb je nodig:

  • ¼ portie basisdeeg
  • rasp van ½ biologische citroen
  • 1½ g pistachenoten
  • 3 g witte chocolade, gehakt

Zo ga je te werk:

  1. Meng de citroenrasp, pistachenoten en chocolade door het deeg.
  1. Leg het deeg verpakt minstens een halfuur in de koelkast.
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  1. Rol het deeg uit, steek er hartjes of rondjes uit en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  1. Bak de koekjes ongeveer 6 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Een snellere manier is een worst rollen van het deeg en die in plakjes snijden.
  • Vervang de witte chocolade eventueel door gehakte bakvaste chocoladedruppels.
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic

Chocolate chip cookies met sinaasappel en cranberry’s

Sluit het venster niet

Ingrediënten

2 chocolate chip cookies

Dit heb je nodig:

  • ¼ portie basisdeeg
  • rasp van ½ biologische sinaasappel
  • 3 g gehakte pure chocolade of chocoladedruppels, bakvast
  • 2 g gedroogde cranberry’s of blokjes gekonfijte sinaasappel

Zo ga je te werk:

  1. Meng sinaasappelrasp, chocolade en cranberry’s door het deeg en rol er een worst van met een diameter van circa 5 centimeter.
  1. Verpak de worst in vershoudfolie en leg hem in de koelkast of vriezer tot hij helemaal hard is.
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
  1. Snijd het deeg in plakjes van 5 millimeter dik en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  1. Bak de koekjes 8-10 minuten. Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Je kunt het deeg ook invriezen voor later.
© Stine Christiansen/Skovdal Nordic