© Cafe Sucre Farine

Voorkom dat je kruidenplanten in de keuken snel doodgaan

Verse kruiden uit de supermarkt verwelken snel. Hier krijg je tips om de planten te reanimeren.

Waarom verleppen kruidenplanten?

Je hebt net een geurige, verse basilicumplant in de supermarkt gekocht, maar op het moment dat je hem op je keukentafel zet, ziet hij er al treurig en verlept uit.

Na slechts enkele uren is de plant dood en onbruikbaar. Een triest gezicht. Waar kan dit aan liggen?

Ten eerste: Kruiden uit de supermarkt zijn razendsnel gekweekt in grote kassen en hebben geen tijd gehad om goed te groeien.
In deze kassen heersen optimale omstandigheden - heel veel licht, vocht en warmte - en dit is geen natuurlijke groeisituatie.

Hoe kan je de kruidenplant reanimeren?

  • Het kan handig zijn om altijd een potje met potgrond klaar te hebben staan. Een kruidenplant die je in de supermarkt hebt gekocht, heeft weinig ruimte en er zitten bijna alleen wortels in de pot. Probeer de wortels een beetje uit elkaar te halen, deel de plant en zet hem in nieuwe grond met voeding. Zo krijgt hij betere groeiomstandigheden.

  • Als je een serre of overdekte ruimte hebt, is dat een prima plek om de pot neer te zetten, omdat daar veel licht is, zelfs in de winter.

  • Of zet hem in de vensterbank, maar een kruidenplant heeft minstens vier uur per dag licht nodig en dat is niet goed haalbaar in de winter.

  • Als je de kruiden niet durft te verpotten (of er geen tijd voor hebt), is er nog iets anders dat gegarandeerd werkt, maar alleen met peterselie en dille. Als je het kruid dezelfde dag nog wilt gebruiken, snijd dan de stengels af en leg het geheel in ijswater. Dit frist vooral peterselie op.

  • Als je de peterselie over een paar dagen nodig hebt, knip de benodigde stengels dan gewoon af en zet ze in de koelkast, eventueel in een glas water.

  • Basilicum kan niet overleven in de koelkast en verpotten is voor deze plant vaak de enige manier om hem langer te laten leven in huis. Je zou kunnen proberen de plant aan de onderkant wat uit te dunnen, maar dat is op den duur meestal niet genoeg.

  • Een andere manier die het proberen waard is, is om de basilicum op een zonnige vensterbank of in de tuinkamer te zetten, als je die hebt. Dit werkt het beste in de lente/zomer. Basilicum heeft zon nodig.