Luxe op slechts 6 m2
Omdat ze een nieuwe badkamer op de eerste verdieping van hun oude vrijstaande stenen villa op Amager, nabij Kopenhagen, wilden hebben, gingen Lisbeth Fritze en Anders Trentemøller aan de slag om een kleine rommelkamer om te toveren tot een mooi voorbeeld van hoe je de ruimte optimaal benut. Want op zes m2 hebben ze nu een badkamer gecreëerd die ondanks enkele vierkante meters een gevoel van luxe geeft.
Details en speciaal gemaakte oplossingen
Lisbet is architect bij ontwerpstudio BIG en muzikant net zoals Anders, die ook producent is. Ze had daarom alle gelegenheid om ideeën voor de nieuwe badkamer uit te werken, zodat de ruimte ook geschikt was voor de baby van het stel.
– We wilden de kamer op de eerste verdieping al lang ombouwen tot een badkamer, vooral omdat het huis zo was ingericht, dat we steeds naar de kelder moesten als we in bad wilden, zegt Lisbet, die en lichte en eenvoudige ruimte wilde.
Het bouwbedrijf Focus Plus stond voor de uitvoering, en de keuze viel op hen omdat Lisbet vindt dat ze goed zijn in het uitwerken van details en custom-made oplossingen. Want dat was precies wat ze nodig hadden, nadat het stel had besloten dat ze tegels met visgraatpatroon wilden hebben die door vier oppervlakken moesten lopen, hetgeen enigszins een uitdaging was om te leggen.
Een eenvoudige en rustige ruimte
– Voor ons mag een badkamer best een heel eenvoudige en rustige ruimte zijn. Daarom heeft elk vlak zijn eigen materialiteit. Visueel betekent dit dat zodra we tegels op een muur hebben gebruikt, ze de hele muur vullen – van onder naar boven. Ook de lavastenen van Made a Mano zijn in rustige en licht grijsblauwe tinten gehouden.
– Om een contrast te creëren met de eenvoudige en strakke indeling van oppervlakken, hebben we bewust gekozen voor het meer speelse visgraatpatroon en een glazuur dat varieert in kleur en textuur. Tegelijkertijd wilden we een element van warmte aan al dat licht toevoegen, samen met een badkamermeubel en spiegel van eikenhout en een stoere, gepatineerde messing kraan, legt Lisbet uit.
'Het was belangrijk voor ons om een ruimte te creëren waar we graag zijn'
Omdat ze kleine kinderen hebben, is het stel extra vaak in de badkamer te vinden. Daarom moest de ruimte comfortabel genoeg zijn om er veel tijd in door te kunnen brengen. Omdat ze een beperkt aantal vierkante meter hebben, heeft het stel de douchecabine verborgen achter een spiegelwand, wat een ruimtelijk gevoel geeft met reflecties van licht.
Tegelijkertijd was het voor hen belangrijk om in te richten met design dat ze mooi vonden. Dus toen Lisbet geen mooie spiegel kon vinden, ontwierp ze er zelf een in de vorm van een houten frame met lampjes erin. Ze liet haar vader, Peter Fritze, deze bouwen, wat de ruimte ook persoonlijker heeft gemaakt.
– Het was belangrijk voor ons om een ruimte te creëren waar we graag waren. Hoewel douchen een alledaags iets is, kan het ook in meer dan één opzicht een reiniging zijn, waarbij de ziel ook gewoon een douche krijgt. Bovendien gaf de ruimte me de mogelijkheid om samen met mijn vader aan een project te werken. Omdat we altijd samen dingen hebben gebouwd in zijn houtwerkplaats – van architectenmodellen tot kleine meubels – was de spiegel dus een leuke, kleine vader-dochter-uitdaging, zegt Lisbet.