Grote groene planten in huis in aardewerk
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Heb jij de juiste planten in huis?

Een tijdje terug gingen we op bezoek bij de Deense architect en 'Willie Wortel' Jakob Lange. Zijn huis staat bomvol met planten, maar niet zomaar planten, hij heeft er een aantal gekozen omdat ze een bijdrage leveren aan een gezonde leefruimte. Benieuwd welke dat zijn? Hier zijn tips!

22 oktober 2020

Toen we bij Jakob Lange binnen keken vertelde hij hoe de mens volgens hem altijd met de natuur heeft geleefd. Maar sinds de industrialisatie, waarin we naar de steden zijn getrokken, is er steeds minder groen in ons dagelijks leven gekomen.

Volgens Jakob zal moderne architectuur en stedenbouw zich meer en meer gaan richten op groen. Niet alleen is het natuurlijk voor de mens om zich daarmee te omringen, het is ook aangetoond dat planten goed zijn voor de gezondheid.

Jakob tipte ons de volgende planten in het bijzonder...

Arecapalm

Haalt CO2 en schadelijke stoffen uit de lucht. Ook verhoogt hij de luchtvochtigheid, wat goed voor de luchtwegen is in een afgesloten slaapkamer.

Aloë Vera

Dit is een tropische vetplant, daarom doet hij het goed in de vaak warme slaapkamer, waar de plant tegelijkertijd de lucht zuivert. watingin is een van de beste luchtreinigers en filtert schadelijke stoffen die worden afgegeven door textiel.

Waringin

Dit is een van de beste luchtreinigers die je kunt vinden en filtert schadelijke stoffen die worden afgegeven door textiel.
Twee kleine planten in een witte badkamer
Mits je voldoende licht hebt in je badkamer, is ook dit een plek waar planten hun werk kunnen doen. © Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Sanseveria

Deze wonderplant geeft zuurstof af, haalt schadelijke stoffen uit de lucht en is goed voor de luchtwegen. En volgens veel mensen is de plant ook goed tegen hoofdpijn en een hoge bloeddruk.

Bostonvaren

Net als andere planten zuivert deze varen de lucht. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat varens, als ze als kamerplanten worden gebruikt, een gunstig effect kunnen hebben op het zenuwstelsel en tijdens de slaap stress kunnen verlichten.

Voor nog meer groene inspiratie kun je hier een kijkje nemen bij Jakob thuis!