10-stappengids voor het reinigen van je koelkast en vriezer

Je hele koelkast schoonmaken en je vriezer ontdooien kan een onoverkomelijke klus lijken, waar je tegenop kunt zien. Daarom geven we je hier tips hoe je dat eenvoudig en zorgvuldig kunt doen.

Een glanzend schone koelkast

Hoe te beginnen met het reinigen van je koelkast. Aangezien er veel bacteriën in je koelkast kunnen zitten, moet hij regelmatig worden schoongemaakt.

Stap 1:

Haal alle levensmiddelen uit de koelkast. Zorg dat je een koeltas hebt waar je de levensmiddelen in kunt doen, zodat ze niet bederven.

Stap 2:

Verwijder planken en laden en laat ze weken in warm water met afwasmiddel of allesreiniger.

Stap 3:

Begin met het grondig afnemen van de koelkast. Start met de buitenkant en maak extra grondig schoon rond het handvat, want dat is hetgeen je het eerst aanraakt en daar zitten veel bacteriën.

Maak vervolgens de binnenkant grondig schoon. Vergeet niet om ook de deurrubbers van de koelkast schoon te maken.

TIP: Het is een goed idee om te sprayen met water met afwasmiddel om in kieren en spleten te komen.

Laat het middel enkele minuten inwerken alvorens het af te spoelen. Je kunt dit het beste doen met een tandenborstel, zodat je goed in de randjes en spleetjes komt.

Stap 4:

Was de planken en laden die in de week hebben gestaan. Droog ze af met een droog doekje of een theedoek. Het is belangrijk dat je de koelkast volledig droog maakt.

Stap 5:

Het is belangrijk om het overloopgootje achterin de koelkast niet te vergeten, je kunt dat echt grondig reinigen met een wattenstaafje.

TIP: Als je koelkast onaangenaam ruikt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Maar verpak je eten altijd goed en zorg ervoor dat het niet tegen de achterkant van de koelkast aan komt.

koelkast en vriezer
© Sif Meincke

Ontdooi je vriezer

Je vriezer vormt ijs, en dat kan veel worden. Om plaats te hebben voor je ingevroren levensmiddelen is het daarom een goed idee om de vriezer te ontdooien voordat het onmogelijk wordt om de deur van de vriezer te openen.

Stap 1:

Net als bij de koelkast is het belangrijk om de buitenkant van de vriezer grondig af te nemen met warm water en afwasmiddel voordat je hem ontdooit.

Stap 2:

Schakel je vriezer uit en maak hem leeg. Plaats de levensmiddelen in de koelkast of in een koeltas.

Stap 3:

Vanaf het moment dat je de vriezer uitschakelt duurt het ongeveer een uur, afhankelijk van hoeveel ijs er in je vriezer zit, totdat het ijs begint te ontdooien. Wacht tot het ijs is begonnen te smelten voordat je het aanraakt.

TIP: als er veel ijs is, kun je een kom met kokend water in de vriezer zetten, zodat de damp het ijs sneller laat ontdooien, maar ververs het water dan wel regelmatig.

Stap 4:

Wanneer het ijs ontdooid is en klaar om verwijderd te worden, gebruik dan voorzichtig een niet scherpe schraper om het ijs te verwijderen. Dit kan een houten schraper of siliconen schraper zijn. Het is belangrijk dat je het ijs niet met scherpe voorwerpen afsnijdt of weghakt, omdat dit de thermostaat in de vriezer kan beschadigen.

TIP: Plaats een grote handdoek en een emmer op de grond voor de vriezer. Op die manier hoef je de vloer achteraf niet schoon te maken.

Stap 5:

nu kun je de binnenkant van de vriezer grondig schoonmaken met een sopje. Wanneer de vriezer volledig schoon is, veeg dan alle water- en zeepresten weg met een droog doekje of theedoek.

Net als bij de koelkast moeten de oppervlakken volledig droog zijn voordat je de vriezer weer aanzet en je diepvriesproducten terugplaatst.