8 elegante spatschermen die geen afbreuk doen aan je keuken

Laat je inspireren door de doordachte oplossingen die esthetiek en functie met elkaar verenigen.

Spatwand in de keuken

Een spatwand is een klein detail met een grote impact in je keuken. Hij ontziet namelijk je wanden tijdens het koken en maakt het gemakkelijker om de keuken na gebruik te reinigen.

Tenzij je een kookeiland hebt en dus geen muur naast het fornuis, verdient een spatwand altijd de voorkeur, omdat dit je op lange termijn veel onderhoud van de keuken bespaart.

Er zijn spatwanden van glas, staal, tegels en nog veel meer, dus er is keuze genoeg voor elke keuken.

Maar je bent niet de enige als je het moeilijk vindt om er een te vinden die goed in je keuken past. Daarom laten we hier 8 fantastische spatwanden zien die zich gemakkelijk laten combineren met jouw keuken.

© Foto: Niklas Højlund, Styling: Katrine Kaul

Multifunctionele spatwand

Hier is een rookkleurige spiegel die als spatwand fungeert, langs de hele achterwand van de keuken geïnstalleerd.

Naast zijn praktische functie als spatwand, helpt hij ook om het licht in de ruimte te reflecteren en een ruimtelijk gevoel te geven. Een elegante en originele oplossing met meerdere functies.

© Foto: Maria Vous en Glottipress. Stylist: Elisabeth Kruse

Exclusieve spatwand van marmer

In deze keuken is een exclusieve uitstraling gecreëerd door het mooie marmeren blad langs de keukenwand omhoog te zetten, waardoor het ook als spatwand fungeert.

Door het marmer door te laten lopen langs de wand waardoor het zelfs de hele keukenruimte bedekt, ontstaat er cohesie en een duidelijke rode draad in het keukenontwerp.

© Gaelle Le Boulicaut

Een discrete oplossing

Hier is men de uitdaging van het vinden van de juiste spatwand niet aangegaan, maar is er gekozen voor een volledig betegelde wand, die fungeert als een discrete en geïntegreerde spatwand in het gedeelte boven de kookplaat. Een slimme en eenvoudige oplossing die een mooi effect geeft in de keuken.

© Maria Vous
© Maria Vous

Opvallende spatwand

Hier is de spatwand actief gebruikt in het keukendesign, waarbij met een prachtige spatwand van glanzende groenachtige tegels een persoonlijk tintje is toegevoegd aan het klassieke, romantische keukendesign.

Als mooi accent loopt de in het oog springende plaat door tot boven de gootsteen, waar hij ook de muur beschermt.

© Styling: Pia Olsen/Living Stories, Foto: Anitta Behrendt

Grijs-in-grijs keukenontwerp

Hier fungeert een tegelwand met een grijs patroon als spatwand, die een mooie eenheid vormt met de grijze tinten van de keuken. Het luchtige patroon van de spatwand brengt leven in de keuken en vormt een mooi contrast met de witte muren.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Alternatieve spatwand

Hier is gekozen voor een alternatieve versie van de klassieke spatwand: een grote houten snijplank is tegen de muur bij de kookplaat geplaatst.

De grote snijplank beschermt de muur en past tegelijkertijd op een natuurlijke wijze bij de ruwe uitstraling van de keuken. Een slimme, goedkope en eenvoudige manier om de muur te beschermen zonder afbreuk te doen aan het design van de keuken.

© Andreas Mikkel Hansen

Spatwand geïntegreerd in de keuken

Deze spatwand is geïntegreerd in het strakke design van de keuken en gaat daardoor op natuurlijke wijze op in het fraaie geheel.

De kleine nis voor het fornuis is een logische en afgebakende plek voor de marmeren spatwand. Hierdoor ontstaat een samenhangende en natuurlijke look die bovendien mooi contrasteert met de warme tinten van het hout.

© Foto: Birgitta Wolfgang Bjørnvad., Styling: Stine Kirchheiner

De klassieke oplossing met een knipoog

Hier zijn tegels op de klassieke manier als spatwand gebruikt, maar men is er toch in geslaagd deze als blikvanger in de keuken te gebruiken door te kiezen voor enkele mooie tegels met een patroon in een mooie blauwe kleur, die past bij de fraaie gekleurde muur, voor een levendige uitstraling.