© Pernille Münster

Kleurexpert onthult: dit is de grootste fout die je maakt met kleur in huis

Wat zijn precies de regels? Zijn er überhaupt regels? We spreken met Dagny Thurmann-Moe van het Noorse Koi Fargestudio. Ze is een van de meest vooraanstaande kleurexperts van Noorwegen en deelt haar tips over hoe je je huis kleurt.

Wat is je beste advies voor degenen die hun huis willen schilderen?
– Maak voordat je begint een langetermijnplan en kies een kleurenpalet waar je geen genoeg van krijgt. Het klinkt misschien uitdagend, zeker in de huidige maatschappij waar we voortdurend worden blootgesteld aan nieuwe ideeën en nieuwe inspiratie, maar ook al verandert de maatschappij, het is niet zo dat je smaak drastisch verandert van seizoen tot seizoen.

  • Bij Koi steken we veel tijd en moeite in de voorbereiding en analyse. Zo komen we erachter of er bepaalde kleuren zijn die in je leven terugkomen. Het kan van alles zijn, van kunst, interieurs, kleding of andere objecten.
De groene keuken heeft een houten keukenblad

In de keuken hebben de fronten de kleur Aurora gekregen, een mooie contrastkleur genoemd naar het Scandinavische fenomeen licht. Het harmonieert prachtig met Pale Terracotta, een zachte, aangename en zeer gemakkelijke kleur om mee te slagen.

© Pernille Münster

Waar moet je aan denken, voordat je een kleur kiest?

  • Bedenk welke functie de ruimte moet hebben, en welk gevoel je wilt hebben wanneer je er binnenkomt. De kleuren moeten je visie weerspiegelen over hoe jij wilt dat het huis aanvoelt, en tegelijkertijd laten zien waarvoor de kamers zullen worden gebruikt - of het nu gaat om slapen, sociaal samenzijn, gezelligheid en ontspanning of concentratie.

  • We weten bijvoorbeeld dat donkere, koele kleuren bijdragen aan een betere slaap, terwijl warme kleuren sociale interactie en ontspanning bevorderen. Sommige kleuren wekken de eetlust op, terwijl andere deze remmen. We worden sterk beïnvloed door de kleuren om ons heen, maar vaak is dit op een onbewust niveau.

De bank is bekleed met Noors ontworpen textiel van Plesner Patterns. Het gedurfde patroon krijgt een iets rustigere uitstraling in combinatie met de stoffige tint terracotta op de muur.

© Pernille Münster

Zijn er bepaalde kleuren die beter bij elkaar passen dan andere?

  • De vuistregel bij het samenstellen van een palet is dat kleuren matchen met kleuren. Als je kiest voor een niet-dominante basiskleur, zoals een lichte tint groen, terracotta of blauw, kun je bijna elke andere kleur toevoegen. Het belangrijkste om over na te denken is kleurvariatie – probeer te veel kleuren te vermijden, die qua schaduw vergelijkbaar zijn, vooral de sterkere kleuren. Wil je zeker zijn van succes, dan kun je kiezen voor een analoog, monochroom of een split-complementair palet.

  • Iedereen gaat uit van het kleurenwiel, maar waar het bij de eerste (analoog) gaat om het gebruik van drie kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen en in verschillende tinten, gaat het bij de tweede (monochroom) om het gebruik van meerdere tinten van dezelfde kleur. Het kan verrassend gevarieerde en verfijnde uitdrukkingen opleveren - maar vergeet niet om de vloer buiten het monochrome palet te houden.

– Het gesplitste complementaire palet gaat over het kiezen van kleuren die bijna complementair zijn, maar niet helemaal. Je kiest dus niet de kleur die op de kleurencirkel ligt, maar iets rechts of links van de complementaire kleur. Ik ben geen fan van het gebruik van NCS-regels voor harmonie, omdat ik het resultaat vaak saai en wiskundig vind. Voor mij zijn kleuren gevoelens, geen formules – al is het zeker goed om de formules te kennen.

De roze schuifdeur is geschilderd in Dragonfruit – een spectaculaire, intense en dieproze kleur. Het is niet de beste kleur voor een slaapkamer, maar hij is perfect voor de gang, het toilet of de deuren in huis.

© Pernille Münster

Hoeveel invloed heeft de hoeveelheid daglicht?

  • Daglicht is belangrijk voor ons, vooral in de winter. Als je kamers hebt die donker aanvoelen, kan het verstandig zijn om kleuren te kiezen die als licht worden ervaren. De uitzondering is misschien de slaapkamer. De kleur die we als de helderste waarnemen is geel. Gelukkig hoef je geen knalgeel te gebruiken, maar het helpt enorm met een rustige tint geel in een donkere kamer op het noorden. Hierbij is het belangrijk dat je eerst de kleur test, want bij blauw daglicht, kan de kleur als groen worden waargenomen als er niet genoeg pigment in zit.

Wat is de grootste fout die mensen maken?

  • Het combineren van kleuren met grijs of wit. Het geeft harde contrasten en is vaak lawaaierig en "onesthetisch". De reden hiervoor is dat de grijsschaal (van wit naar zwart) geen deel uitmaakt van het kleurenwiel en zorgt voor een hard contrast, in plaats van een zachte harmonie.

Pale Terracotta is een mooie kleur om te combineren met oranje, roze, dieprood en turkoois.

© Pernille Münster

Waar kan een expert als Koi mee helpen?

  • Bij Koi letten we op duurzaamheid en tijdsduur in de projecten die we doen. We maken een soort draaiboek voor onze klanten, waarin ze een langetermijnplan voor hun huis krijgen. Het draaiboek is gebaseerd op analyses van de smaak en stijl van de klant, maar ook op de behoeften die de klant in huis heeft.

We werken zowel met kleuren, indeling, als meubels. Sommige dingen kunnen meteen worden gedaan, terwijl andere dingen meer langetermijnprojecten zijn. Het kost tijd om van een woning een thuis te maken en we willen dat onze klanten er de tijd voor nemen. Het gaat ons erom, dat muren pas weer geschilderd of behangen mogen worden, als er minstens tien jaar verstreken zijn en het liefst nog langer. Je kunt beter investeren in goede en stevige meubels, kunst en andere spullen die je nodig hebt.

Combineer kleuren met kleuren. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, is er altijd hulp te vinden bij een expert.

© Pernille Münster