andshufl linoleum keuken in flesgroen
© Andreas Mikkel Hansen

Linoleum: terug van weggeweest?

Keukens zijn vaak licht van kleur, het oogt ruimtelijk. Maar wat nu als je keuken een 6 meter hoog plafond heeft? Dan kan een donkere kleur nou net het materiaal zijn dat je zoekt voor mooi contrast. En linoleum was toch out of fashion? Mooi niet.

27 mei 2020

Linoleum dook in de jaren 1950 op in onze woningen en was meteen razend populair, tot ver in de jaren 1970. Vervolgens belandde het in de categorie ongewenst materiaal. En nu is het terug. En terecht, want het is een goed te onderhouden natuurproduct. En omdat het ook gemakkelijk hersteld kan worden, is het zeer functioneel voor het dagelijks gebruik. Majken en Steffen hebben in hun woning ten noorden van de Deense hoofdstad Kopenhagen een geraffineerde flesgroene variant van het zachte, warme materiaal toegepast in de keuken. 

andshufl linoleum keuken in groen met hoog plafond en vide
De keuken is van &Shufl. De vintage kroonluchter aan het plafond is van Vilhelm Lauritzen.© Andreas Mikkel Hansen

De 25 m2 grote keuken heeft zo’n hoog plafond dat er ruimte was voor een entresol, vanwaar je het reilen en zeilen in de keuken volgt.

‘We hebben gekozen voor een donkere, groene keuken, want het huis is heel licht met zijn grote ramen en meer dan 6 meter plafondhoogte. En er zit linoleum op de kastfronten omdat het zo lekker zacht aanvoelt,’ vertelt Majken, die zo dol op het materiaal is dat ze het ook heeft toegepast op de fronten van haar garderobekast en badkamermeubels.

andshufl linoleum keuken in flesgroen en frama barkrukken
De barkrukken van Frama geven door hun fragiele vorm een mooi contrast met de wat zwaardere keuken. De kraan Axor is van Hansgrohe, de spoelbak van Blanco en de oven van AEG.© Andreas Mikkel Hansen
verse kruiden op aanrecht van groene linoleum keuken
verse kruiden vormen een vast ingrediënt van de maaltijden van het gezin, en ze staan mooi in de groene keuken.© Andreas Mikkel Hansen

Andere opvallende keuzen van het stel betreffen de details in messing, zoals voor de grepen van de kasten en voor de kraan, en de keramiektegel uit Italië.

‘Onze wanden zijn bedekt met een grote, zwarte tegel met een witte dooradering, met de indrukwekkende naam Negro Storm,’ vertelt Majken over de opvallende tegel van 3 meter lang en 1,5 meter hoog – die het paar de nodige problemen heeft opgeleverd. Er moesten aardig wat werklieden aan te pas komen voordat hij op zijn plaats zat. Maar het resultaat mag er dan ook wezen. ◆ 

Het complete artikel vind je in Scandinavian Living #2.
Koop dit nummer voor € 7,95 in de winkel of online