Moderne eenvoud is het sleutelwoord als David Thulstrup werkt voor spectaculaire klanten als het wereldberoemde restaurant Noma, maar ook bij hem thuis. Hij is in enkele jaren opgeklommen naar de top van de Scandinavische interieurontwerpers. We zochten hem op in zijn nieuwe appartement, dat het resultaat is van een ingrijpende verbouwing.
David en zijn vriend Martin hebben eens flink de bezem door al hun spullen gehaald. Meubels, kunstwerken, kleden en boeken werden verkocht of weggegeven. Het doel was tweeledig: enerzijds om erachter te komen met hoe weinig je toe kunt, anderzijds om de vele meubels die Thulstrup de afgelopen jaren ontworpen heeft, te testen. Hun huis werd een soort designlab, want het creëren van een nieuwe stoel of bank is één ding, maar ermee leven en ze op dagelijkse basis gebruiken is heel iets anders. Tijdens dit hele proces kocht het stel in 2018 een appartement van 140 m2 op de vijfde verdieping in de Kopenhaagse wijk Amager. De arbeiderswoningen uit de jaren 1920 hebben hier meestal een lange, donkere gang met veel kleine kamers. Ook deze woning telde er zes, en er was duidelijk niet veel aan gedaan sinds de vorige eigenaar er 40 jaar geleden in trok.
Hij deelde de woning daarom opnieuw in met een slaapkamer die met schuifdeuren kan worden gescheiden van de grote woonkamer en een aparte werkkamer. De rest is één grote ruimte, waarin de keuken is geïntegreerd.
‘Als je er nu naar kijkt, kun je je moeilijk voorstellen hoe het was. De muur van de keuken is verdwenen en ik heb alle storende details, zoals deurposten, verwijderd om een gestroomlijnde sfeer met matwitte muren te creëren,’ vertelt David Thulstrup, die ervoor koos om de originele grenen vloeren met kieren tussen de planken te behouden.
‘Die vind ik echt heel mooi, want ze geven de ruimte karakter, en ze vormen tegelijkertijd een eerbetoon aan de oorsprong van het huis,’ licht hij toe. Een terugkerend designelement is dat de ramen inspringen van het plafond tot aan de vloer. Het licht, dat nu door de jaloezieën wordt gefilterd, creëert een theatraal effect. Ook ’s avonds wordt dit effect bereikt met de verlichting in de raampartijen.
‘Ik hou van de lijnen van het appartement. Als je bijvoorbeeld in de slaapkamer staat en naar beneden kijkt, zie je het lichtspel van al die jaloezieën,’ zegt hij tevreden. Na zijn verhuizing uit een loft waar hij de muren en plafonds diepgroen had geverfd, is de ontwerper nu blij met het kalmerende effect van de matwitte muren.
‘Dit is een huis voor twee personen. Martin geeft niets om materiële zaken. Hij houdt van deze ruimtes en vindt het fijn, zo zonder rommel en overbodige rompslomp.’ ◆