
De kunst van het opruimen
Velen van ons vinden rust wanneer het huis is opgeruimd en onze spullen zijn georganiseerd. Maar er zijn waarschijnlijk ook velen van ons, die niet altijd de rommel opruimen voordat het zich opstapelt - en dan is de oplossing een la of misschien zelfs een hele kast, geheel gewijd aan rommel.
Dit is precies waar Marianne Gammelgaard een expert in is. Ze is altijd gefascineerd geweest door opruimen en schoonmaken en heeft er vandaag haar manier van leven van gemaakt. Zelf gebruikt ze schoonmaken en opruimen als een vorm van meditatie. Hier geeft ze haar beste advies en regels als het om schoonmaken gaat.
Wat definieer jij als rommel?
Rommel is alles waar geen plaats voor is. De jas die je over de stoel gooit, in plaats van op te hangen, is rommel. De papieren op de keukentafel zijn rommel. Dit is wat ik leefrommel of stagnerende rommel noem.
Dit zijn de dingen waar we nooit naar kijken of een beslissen over nemen, en die we gewoon van plaats naar plaats blijven verhuizen. Dingen die we geërfd hebben. Dingen die we eigenlijk hebben afgewezen, maar bewaren voor... wat eigenlijk?
Zijn er speciale hulpmiddelen die handig zijn bij het starten van een opruimproces?
Wanneer je opruimt en een systeem maakt, is het goed om af te spreken wat je gaat doen met de spullen waar je vanaf wilt. Weten waar dingen eindigen, maakt een enorm verschil in het proces van loslaten.
Voor het proces zelf zijn post-its, iets om mee te schrijven en een labelmachine goud waard. En daarnaast dozen en zakken om de spullen in op te bergen die verplaatst moeten worden, zodat ze meteen weg kunnen. Op deze manier creëer je een leeg canvas voor wanneer je gaat moet organiseren en een systeem gaat maken.
Het gaat erom, de pleister er snel af te trekken en aan de gang te gaan — Marianne Gammelgaard
Hoe begin je voor eens en altijd met opruimen?
- Het gaat erom, de pleister er snel af te trekken en aan de slag te gaan, zodat de verandering die je creëert direct zichtbaar en voelbaar is. Het kan geen kwaad om slechts een enkele plank op de boekenplank te nemen. Ik gebruik altijd de onderstaande 4 stappen:
De belangrijkste regel om te onthouden is om dingen altijd op de plaats terug te zetten, en om dat te kunnen doen, moet je alles eerst een vaste plek geven — Marianne Gammelgaard
Hoe behoud je een opgeruimd huis
- Ik gebruik verschillende hulpmiddelen en regels om het huis opgeruimd te houden, maar de belangrijkste regel om te onthouden is om dingen altijd op hun plaats te zetten, en om dat te doen, moet je alles eerst een vaste plek geven.
De opruimmand
– Een opruimmand is een mand die uitsluitend bedoeld is om op te ruimen. Het moet worden geleegd, zodra het vol is. Je gebruikt het om de dingen in je huis te verzamelen, die van hun plaats zijn geraakt. In plaats van heen en weer te gaan tussen kamers met dingen de hele tijd, reserveer je elke dag 10 minuten, waar je dan de mand meeneemt en samen de rommel op de oppervlakken verzamelt. Hierna ga je weer met de mand het huis rond en zet je de spullen stuk voor stuk op hun plek. Het is een routine die snel kan worden ingevoerd en waar iedereen in het huishouden aan kan deelnemen. Voorwaarde is wel, dat je een vaste plek hebt gevonden voor al je spullen.
De transitdoos
– In de transitdoos worden de spullen opgeborgen die onderweg zijn uit je huis. Het kan een goed hulpmiddel zijn in het dagelijks leven, zodat je een plek hebt om alle dingen te plaatsen die 'weg' moeten. Het kan iets zijn dat je hebt geleend, iets dat je terug moet brengen in een winkel, een cadeau dat je wilt geven of iets heel anders. De spullen die in de transitdoos zitten, hebben met elkaar gemeen dat ze je huis verlaten.
Voorbeelden van artikelen in de transitdoos:
- Afval waar je niet zomaar vanaf kunt komen (batterijen, gloeilampen, glas)
- Kleding en boeken voor recycling
- Elektronica
- Geneesmiddelen
- Diverse chemie
- Dingen die een nieuw thuis nodig hebben bij familie of vrienden.
- Iets wat je geleend hebt van de buurman
1 erin, 1 eruit:
- Dit is mijn belangrijkste regel om orde te behouden en overzicht te hebben in huis. Als er iets nieuws binnenkomt, moet er iets anders uit. Als je in een proces zit, waarin je loslaat, kun je een regel maken met de naam 1 ding erin, 5 dingen eruit. Het geeft je het gevoel dat je nog steeds dingen kunt kopen die je nodig hebt, maar dat er ook iets anders moet.
Miskopen zijn waarschijnlijk een van de vele oorzaken van rommel in huis. Hoe vermijden we ze?
- Ik zeg altijd: goedkoop is geen goede reden om iets te kopen, en duur is geen goede reden om iets te houden.
De 24-uursregel
- Ik hanteer bij het winkelen de 24-uursregel om impulsaankopen te voorkomen. Als ik iets zie dat ik echt leuk vind, maak ik een afspraak met mezelf dat ik terug kan gaan en dat item kan kopen als ik er na 24 uur nog steeds enthousiast over ben. Je zou het ook de "Slaap-er nog-een-nachtje-op-regel" kunnen noemen.
Hoe gebruik je open opbergmeubels op een manier die er niet rommelig uitziet?
Open opbergmeubels zijn makkelijk te ordenen en kunnen er ook nog eens rustig uit zien. Als je de inhoud opdeelt in categorieën, komt er orde en een uniforme uitstraling in het schap. Daarnaast kan het helpen om de plank met gesloten manden in te delen.
Ik moedig mensen altijd aan om dozen, manden, glas en andere opbergproducten te kopen van gevestigde merken die werken met vaste series die niet zomaar worden stopgezet, zodat je de mogelijkheid hebt om doorlopend aan je opbergsysteem te bouwen. Ze zijn in alle prijsklassen verkrijgbaar bij onder meer Jysk, Ikea, Muji en Boxdelux.