© Andreas Mikkel Hansen

Scandinavisch helleborus schikken

Helleborus, kerstroos, winterroos of nieskruid - Het is de mooiste bloem van de kersttijd, zowel voor binnen als voor buiten. Doe hier inspiratie op met de internationale bloemenontwerper Annette von Einem voor een 'hygge', Scandinavische kerstsfeer.

20 november 2020

Zo schik je helleborus

Maak de helleborus de dag voor kerst klaar door eerst alle bladeren te verwijderen. Snijd de stelen schuin af en snijd ze vervolgens 3 centimeter recht omhoog in, dan kunnen de bloemen beter water opnemen. Laat de bloemen even in een vaas met warm water staan en verpak ze dan in vochtig papier. Zet ze een nacht koud weg tot gebruik. Zo houden ze hun vocht vast en blijven ze ruimschoots tot aan het kerstdiner goed.

Een decoratief idee: voeg eens wat glitters toe aan de kerstvaas met de elegante helleborus. Pak een glazen vaas, vul deze met water en strooi er gouden glitters in. Het lichte materiaal blijft bovenin drijven en vormt een mooi detail. Versier het boeket met wat gedroogd gras.

Helleborus met en zonder bladeren. Annette von Einem verwijdert altijd de grote, groene bladeren, zodat de mooie vorm van de takken en de kelken beter uitkomt.
Helleborus met en zonder bladeren. Annette von Einem verwijdert altijd de grote, groene bladeren, zodat de mooie vorm van de takken en de kelken beter uitkomt.© Andreas Mikkel Hansen
Een boeket van helleborus ontdaan zijn de grote bladeren. De vaas, Slim, is van Hove Home
Een boeket van helleborus ontdaan zijn de grote bladeren. De vaas, Slim, is van Hove Home© Andreas Mikkel Hansen

De helleborus is ontdaan van bladeren en vormt een dicht boeket, als een mooie, zware basis die elegant wordt verluchtigd met fijne dennentakjes. Het boeket verheft zich naar een hoger niveau met gedroogde grassen en judaspenning. Droogbloemen doen het goed dit seizoen, want ze creëren een nieuw soort boeket, waarbij de niveaus toch één verfijnde eenheid vormen. De asymmetrische vorm van het boeket doorbreekt de rechte lijn en vorm van de vaas.
Annette von Einem heeft het lint laten zitten als onderdeel van de creatie. 

Een echt Scandinavisch kerstboeket. De schaal Bao is van Klassik Studio.
Een echt Scandinavisch kerstboeket. De schaal Bao is van Klassik Studio.© Andreas Mikkel Hansen

Langs de weg vond Annette von Einem prachtig onkruid, waarmee ze dit enorme boeket maakte. Ze lijmde gedroogde judaspenning en kruiskruid aan de takken en bond er een luchtig boeket met lamsoor en groene helleborus van. Het boeket is zo op een platte schaal geschikt dat de afgesneden stelen te zien zijn. 

Adventskrans in een Bao schaal van Klassik Studio.
Adventskrans in een Bao schaal van Klassik Studio. © Andreas Mikkel Hansen

Maak van je ronde lievelingsschaal een prachtige kerstdecoratie met kaarsen. Leg onder in de schaal biologische oasis en bedek deze met dorre bladeren en gedroogde grassen. Steek er dan dennentakjes en allerlei verschillende soorten helleborus in. Annette von Einem gebruikte twee soorten, maar in dezelfde kleurstelling. Vergeet niet dat oasis water nodig heeft, want het is slechts een basis die de bloemen op hun plaats houdt. Geef hem daarom regelmatig water. Een grote messingkerstbal geeft glans.