© Andreas Mikkel Hansen

De kersttafel van een bloemstylist

Kunstzinnige bloemdecoraties kenmerken de kersttafelversiering van bloemstylist Lars Jon. Vooral snijbloemen en takken krijgen de ruimte in zijn Scandinavisch en minimalistisch ingerichte huis.

14 december 2020

Bloemstylist Lars Jon woont met zijn man Andreas in een statig herenhuis uit 1794, midden in het bruisende Kopenhagen. Na meer dan 20 jaar in de bloemen-branche in creatieve leidinggevende functies is hij nu eigenaar van Flower Studio in Kopenhagen. Hier maakt hij boeketten, decoraties en kransen, organiseert hij workshops en geeft hij presentaties. Voor zijn werk reisde Lars Jon al de hele wereld over. Hij gaf lezingen over bloemen, doceerde, was een inspiratiebron voor interieurs en bloemencreaties op tv en schreef diverse boeken. Lars Jon heeft zijn hele leven al een passie voor bloemen. Voor het kerstthema van dit jaar, ‘In the Land of Snow’, bestaan de kerstdecoraties onder andere uit een spannende mix van snijbloemen en takken. 

Een krans op de deur verwelkomt iedereen in het statige appartement.
Een krans op de deur verwelkomt iedereen in het statige appartement. © Andreas Mikkel Hansen
BOVEN DE TAFEL hangt een ‘wolk’ in Scandinavische stijl van dennentakken met en zonder naalden. Schalen en glazen van Ikea en bestek van H&M Home
BOVEN DE TAFEL hangt een ‘wolk’ in Scandinavische stijl van dennentakken met en zonder naalden. Schalen en glazen van Ikea en bestek van H&M Home© Andreas Mikkel Hansen

‘De Flower Studio heeft een jaarlijks wisselend kerstthema en ik begin bijna een jaar van tevoren met het uitdenken ervan. Zo kan ik lekker rustig beginnen met opbouwen en wordt het precies zoals ik wil. Voor het thema van dit jaar wilde ik graag iets eenvoudigs met Scandinavische invloeden, omdat die een bepaalde rust uitstralen. Daarom heb ik de natuurlijke elementen van kerst, zoals kerstgroen en dennentakken, gecombineerd met snijbloemen. Een sfeer die mij bijzonder aanspreekt,’ vertelt Lars Jon.

Het stel viert kerst altijd samen met vrienden.

‘Meestal zijn we met z’n vieren, bij ons of bij vrienden. Wij vieren kerst op de traditionele manier, met cadeaus en klassieke Deense kerstgerechten als eend en rijstepap met amandelen,’ vertelt Lars Jon. 

SERVETTEN maakt Lars Jon altijd zelf van Ikea-lakens. De decoraties bestaan uit een ster van zilverkleurig chenilledraad en een kersttakje.
SERVETTEN maakt Lars Jon altijd zelf van Ikea-lakens. De decoraties bestaan uit een ster van zilverkleurig chenilledraad en een kersttakje. © Andreas Mikkel Hansen

De rolverdeling op kerstavond is duidelijk. Lars Jon krijgt uiteraard altijd de taak om de tafel feestelijk te dekken met verse bloemen, en de anderen zorgen voor het eten. Als bloemstylist is het voor Lars Jon ook de drukste tijd van het jaar. Hij vindt het heerlijk, maar neemt wel graag een paar dagen vrij om van de serene kerstsfeer te genieten.

‘Ondanks de drukte vind ik kerst de mooiste tijd van het jaar. Ik kijk altijd uit naar kerstavond en naar gezellig samen tafelen,’ zegt Lars Jon.

Andreas en hij gaan op kerstavond altijd naar de kerk. En ze kijken naar de kerstshow van Disney op tv, de perfecte start van een fijne avond. De dierbaarste kerstherinneringen bewaart Lars Jon aan zijn jeugd. De stille ochtenden in december hebben een onuitwisbare indruk op hem gemaakt. 

Het onderstel van de tafel is uitgevoerd door Kvindesmedien. De witte stoelen zijn van Hay. Het zijn de J77 en de J104.
Het onderstel van de tafel is uitgevoerd door Kvindesmedien. De witte stoelen zijn van Hay. Het zijn de J77 en de J104. © Andreas Mikkel Hansen

‘Toen ik klein was, staken we ’s ochtends altijd de adventskaars aan. Bij het schijnsel van het enige licht in huis luisterden we naar Rasmus Radiomus (een fictieve figuur op de Deense radio, red.),’ vertelt de bloemstylist in zijn prachtige appartement, dat zich in een pand bevindt waar grote creatieve persoonlijkheden hebben vertoefd – zoals de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, in de tijd dat deze zich waagde aan een balletcarrière. ◆