© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De moderne alkoof

Zachte gordijnen langs de muren en een bed dat als in een alkoof in een kastenwand is ingebouwd. In de slaapkamer van interieuradviseur Anders Krakau staat het gevoel van geborgenheid voorop – een sfeer die wordt ondersteund door een ton sur ton-kleurenscala dat harmonie creëert.

De kleur Cobblestone van Zoffany past met zijn koele en donkere nuance mooi bij het kubustafeltje van gebruineerd messing, de Afrikaanse pot van gebrande klei, Jarre Noir, en het aardewerk.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een unieke kleurstelling, zware, zachte gordijnen langs de muren en een bed ingebouwd in een kastenwand – dat alles doet denken aan de knusse alkoof van weleer. Daarin was het bed in de muur weggewerkt, alleen afgeschermd met een dicht geweven gordijn. Bij Sara Bjørndahl, arbeidspsycholoog, en Anders Krakau, interieuradviseur en mede-eigenaar van de interieurwinkel Rue Verte, komt het idee van de alkoof op geraffineerde wijze terug met exclusieve materialen en een ton sur ton-kleurenpalet. Dit schept een rustige sfeer en een harmonieuze inrichting.

Als in een moderne alkoof is het bed in een kastenwand ingebouwd. Dat geeft een gevoel van rust en geborgenheid. De linnen sprei, Nordico, is van Rue Verte.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De zware velours gordijnen van Rue Verte draperen zich nonchalant op de bruingebeitste vloer, die een donkere, koele ondergrond voor de rest van het interieur vormt.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het stel wilde ook graag dat alle oppervlakken in de kamer elkaar zouden aanvullen. Op die manier zijn ze erin geslaagd een geborgen, intieme ruimte te creëren die alle zintuigen tegelijk aanspreekt.

‘Door kasten rondom het bed te maken, krijg je wat meer ruimte en lucht in de kamer. Maar ook een gevoel van geborgenheid. Dit hebben we versterkt met het hout van de kasten en door onszelf te omringen met gordijnen van de zwaarste stoffen in diepe kleuren. Een Frans tintje, want de kamer is meer “boudoir” dan de rest van het appartement, dat is ingericht in lichtere tinten,’ vertelt Anders.

Lees ook:

De luxe komt terug in de details van de kamer als de hoornen kastgrepen van Ochre, waarvan de matte kleur contrasteert met glanzend brons.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het gestoffeerde beddenhoofd in boucléstof creëert een zacht frame voor de slaapplaats in de houten omlijsting van de kastenwand, en versterkt tegelijkertijd het gevoel van een veilig holletje. Het beddenhoofd is van Rue Verte, en net als de kussens van het merk Nordico.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het stel gebruikt de slaapkamer uitsluitend om in te ontspannen en te slapen, en daarom hebben ze hem donkere kleuren gegeven. Het is Anders’ ervaring dat er een rustige sfeer ontstaat door de combinatie van gedempte kleuren, tactiele vlakken en nuances die op elkaar aansluiten. De slaapkamer is daar een uniek voorbeeld van. Bovendien lijkt hij groter te zijn dan zijn 22 vierkante meter doordat de zware gordijnen langs de hele wand met ramen én de wand tegenover het bed getrokken kunnen worden.

‘Bij gordijnen kun je ervoor kiezen om een monotoon, gelijkmatig oppervlak te creëren, waarbij je niets anders dan de diepe, zachte aardekleur ervaart. Over het algemeen vind ik het belangrijk dat er rust in de kleuren heerst. Dit is natuurlijk het belangrijkste in een slaapkamer, waar je die rust hard nodig hebt. Je kunt best los gaan bij het gebruik van kleuren in je inrichting, maar het werkt het beste als de kleuren bij elkaar passen in nuances die rustig ogen en die dienen als een hulpmiddel om de vormen en constructies die je hebt gekozen voor je interieur, te accentueren,’ zo licht Anders zijn keuzes voor de slaapkamer toe.

Het stel heeft ervoor gezorgd dat alle vlakken elkaar aanvullen in hun slaapkamer, wat duidelijk te zien is aan de hoge, witte panelen die samen met het stucwerk van het plafond en het velours een statig element vormen. Met de gordijnen kun je visueel minder interessante zaken aan het oog onttrekken, zoals een flatscreen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad