Fine farver på børneværelset
© Mette Norrild

Mooi en functioneel: bekijk Mettes prachtige kinderkamers

Laat je inspireren door mooi behang, slimme opbergers en fijne details en krijg adviezen voor het inrichten van de kinderkamer.

Kinderkamers met ruimte voor spel (en functie)

De kinderkamer is in de eerste plaats een kamer waar je kind zich veilig moet voelen en waar ruimte is voor spel en plezier. Dat gezegd hebbende, is het allerminst net zo belangrijk dat de kinderkamer praktisch is en gemakkelijk op te ruimen.

En je bent niet de enige die de esthetisch mooie kinderkamer ook nog eens wil laten aansluiten op de inrichting van de rest van het huis.

Maar hoe combineer je al deze elementen in de inrichting van de kinderkamer?

Mette heeft daarvoor drie goede suggesties. Zij heeft namelijk drie kinderkamers ingericht in haar 195 vierkante meter jaren ‘70 villa in de stad Ringe, centraal gelegen op het Deense eiland Funen.

De kamers combineren op een mooie manier esthetiek en functionaliteit, en passen perfect bij de kinderen van respectievelijk vijf jaar, twee jaar en drie maanden.

Børneværelse med beige vægge
© Mette Norrild

Hoe zorg je ervoor dat de inrichting van de kinderkamers past bij de rest van het huis?

Ik probeer in de kinderkamers dezelfde kleurschakeringen te gebruiken als in de rest van het huis, om zo de kamers met elkaar te verbinden.
Met name de kleuren geel, blauw, paars en beige komen door het hele huis terug.

Børneværelse med beige vægge
© Mette Norrild

Hoe combineer je esthetiek en functionaliteit in de kinderkamers?

Het is een delicaat evenwicht, aangezien de kinderkamers natuurlijk plekken zijn waar de kinderen zich moeten kunnen uiten en met hun speelgoed kunnen spelen.

Toch is het kleurrijke plastic speelgoed niet altijd het fraaiste element in het interieur. Daarom probeer ik mooie opbergdozen en meubels te kiezen, waar de kinderen gemakkelijk bij kunnen, maar waarin ik tegelijkertijd gadgets en dergelijke kan verbergen, als ze niet worden gebruikt.

Daarnaast helpen foto's aan de muur, een plant op de vensterbank, stijlvol beddengoed of een mooi kussen in bed om de kamer een meer esthetische uitstraling te geven.

Børneværelse med mønstret tapet
© Mette Norrild

Heb jij goed advies voor slimme opbergers in de kinderkamer?

We zijn dol op de slimme opbergdozen van Aykasa en Hay. Die passen zowel in kasten, op planken, als onder het bed. Bovendien zijn ze stapelbaar, waardoor ze minder ruimte op de vloer innemen.

Wanneer de kinderen met Duplo in de woonkamer spelen, is het ook heel eenvoudig om de grote opbergdozen met speelgoed uit de kinderkamer mee te nemen naar de woonkamer. Daarnaast is het natuurlijk een voordeel dat ze mooi zijn en verkrijgbaar in allerlei kleuren.

Ook kan het een goed idee zijn om een kast of andere vorm van afgesloten opbergruimte in de kinderkamer te hebben, zodat je de kamer makkelijk en snel kunt opruimen.

We hebben een retro dressoir in onze speelkamer, waar we alles opbergen, van knutselspullen tot speelgoed. Het slimme van dit specifieke dressoir is dat de kinderen zelf bij de dingen kunnen komen, waar ze mee willen spelen.

Opbevaring på børneværelset
© Mette Norrild
Børneværelse indrettet med Ikea skab
© Mette Norrild

Waar ben jij bijzonder blij mee in de kinderkamers?

Ik ben helemaal verliefd op de vintage vitrinekast van Ikea, die we in de kamer van onze dochter hebben staan. Het is waarschijnlijk niet het meest praktische meubelstuk, maar onze dochter kan gemakkelijk bij de spullen waarmee ze spelen.

En dan werkt de kast ook nog eens als een kleine etalage voor haar lievelingsspeelgoed.

Ik ben ook erg blij met het Sebra Juno bed. Het is een heerlijk en niet in de laatste plaats een mooi bed, waar zowel onze zoon als dochter gebruik van hebben gemaakt. Tegelijkertijd is het praktisch dat het uitgebreid kan worden en ook als juniorbed kan dienen.

Hoewel het semi-duur is, vind ik het bed zeker het geld waard, vooral nu het van kind op kind is doorgegeven.

Børneværelse med Ikea legekøkken
© Mette Norrild

– De inbouwkasten in onze kinderkamers zijn goud waard. Hier bergen we beddengoed, kleding en speelgoed op.

Als laatste wil ik ook nog even de speelkeuken van Ikea noemen. Onze kinderen zijn er dol op. Het is een superleuke, kleine keuken, ook nog eens voor een prima prijs. Als je de speelkeuken wilt opfleuren, kun je het zelf een likje verf geven en bijvoorbeeld de handgrepen vervangen zodat ze passen bij het decor.

Børneværelse med prikket tapet
© Mette Norrild

Hoeveel zijn de kinderen betrokken bij de inrichting van hun eigen kamer?

Onze jongste kinderen, respectievelijk twee jaar en drie maanden oud, betrek ik niet direct bij het interieurontwerp, maar ik houd rekening met hun leeftijd en interesses, wanneer ik meubels, kleuren, speelgoed en snuisterijen kies.

Blå vægge på børneværelse
© Mette Norrild

– Onze zoon van bijna zes jaar heeft de laatste tijd zijn eigen ideeën gehad, over hoe zijn kamer ingericht moet worden. Daarom betrek ik hem bij het proces, waarbij hij kleuren en meubels mag kiezen.

Zo hebben we net een make-over gedaan van zijn kamer, waarbij onder meer de muren een blauwe kleur hebben gekregen,
precies zoals hij wilde.

Lees ook: