© Trashure Studio, Flare Department, Thomas Van Schaik

Het belang van een goede en gezonde nachtrust

Misschien was de slaapkamer in het verleden een beetje een ondergeschoven kindje, maar dat is allang niet meer zo. Aandacht voor een goede nachtrust is nog nooit zo actueel geweest, met alle prikkels waaraan we overdag (en stiekem ook nog ’s avonds) worden blootgesteld.

De slaapkamer heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een plek die qua uiterlijk en gevoel net zo belangrijk is als de overige ruimtes in huis. En laten we eerlijk zijn: niets is zo belangrijk als een goede nachtrust. Een fijne slaapkamer met het juiste interieur, waaronder het bed en matras, speelt daarbij een zeer grote rol.

Selé is ervan overtuigd dat onze nachtrust en slaapkamer meer aandacht verdienen – zowel op het gebied van comfort als kwaliteit. Wat begon als een idee om high-end matrassen zoals je die op luxe jachten vindt naar de consumentenmarkt te brengen, leidde uiteindelijk tot een bedrijf met een bredere focus. Er is aandacht voor de gehele slaapkamer, met producten die in Nederland worden geproduceerd van duurzame en natuurlijke materialen.

© Trashure Studio, Flare Department, Thomas Van Schaik

Selé bestaat uit drie ondernemers, Wes Botman, Coen van de Sandt en Aad Bos, die allemaal een totaal ander pad hebben bewandeld voordat ze met Selé begonnen. Initiatiefnemer Wes Botman groeide op in een familiebedrijf, dat al meer dan 25 jaar hoogwaardige comfortproducten produceert voor plezierjachten over de hele wereld. Het viel hem op dat klanten het matras van hun jacht ook voor thuis bestelden, simpelweg omdat ze thuis net zo lekker wilden slapen als op hun luxe boot. Toen familie en vrienden van de jachteigenaren de matrassen vervolgens ook gingen bestellen, besefte Botman dat er een markt was en dat hij hier iets mee wilde ondernemen. Samen met zijn familiebedrijf heeft hij het matras doorontwikkeld tot het Vita-100 matras. Dit is opgebouwd uit drie cradle-to-cradle geproduceerde lagen van 100% natuurlijk latex.

Botman kwam er al snel achter dat het een flinke uitdaging is om een kwaliteitsmatras online te presenteren in de matrassenjungle van tegenwoordig. Daarom werd Aad Bos, eigenaar en ontwerper bij meubelmerk Mokkō Amsterdam, erbij betrokken om een bedframe te ontwikkelen dat dezelfde klasse en kwaliteit uitstraalt als het matras. Dit resulteerde in het 18° bed, met een warm-minimalistisch design van massief hardhout.

© Trashure Studio, Flare Department, Thomas Van Schaik

In 2022 werd ook Coen van de Sandt, een oude vriend van Wes, aangetrokken als CEO van Selé om met z’n drieën het merk door te ontwikkelen.

'Met Selé willen we mensen er bewust van maken hoe belangrijk een goede en gezonde nachtrust is, en dat een serene omgeving met comfortabele producten daar positief aan kan bijdragen. We slapen tegenwoordig met onze mobiele telefoon naast ons hoofd en kijken voor het slapengaan nog snel even een Netflix-serie in bed. Het belang van een goede nachtrust lijkt verder weg dan ooit, en de balans tussen dag en nacht is verstoord. Dit willen we met Selé herstellen. Niet alleen door comfortabele producten aan te bieden, maar ook door slaaprituelen te promoten die je helpen om de dag te verwerken en rustig in slaap te vallen, die en zo bijdragen aan een goede nachtrust. Wat ons betreft is het ideaalbeeld dat mensen ervoor kiezen om het laatste wakkere uur van de dag in bed door te brengen in plaats van voor de tv of met hun mobiel op de bank,' vertelt Coen.

Het 18° Bed en het nachtkastje zijn van FSC-gecertificeerd massief walnoten- of eikenhout, waarbij de poten worden gemaakt van hout dat overblijft van de ombouw. Het FSC-keurmerk garandeert dat er voor de meubels meer bomen groeien dan er gekapt worden en dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt

© Trashure Studio, Flare Department, Thomas Van Schaik

De slaapkamer is de plek om tot rust te komen, en de ontwerpen van Selé sluiten hier perfect op aan: natuurlijke producten met een warm-minimalistisch design en hoogwaardig comfort. Denk hierbij aan mooi bewerkt massief hout, latex, linnen en wol en een combinatie van aardetinten en andere kleuren uit de natuur.

Aad Bos zag vanuit de interieurwereld dat consumenten en ook interieurontwerpers bij het inrichten van een huis vaak beginnen bij de keuken en dan op zoek gaan naar een bank en een eettafel. Het bed komt vaak als allerlaatste, als er nog budget is. Dat heeft deels te maken met het decoratieve aspect van de tafel en de bank, en dat is precies wat Bos wilde bereiken met de slaapkamermeubels van Selé: centerpieces voor in je slaapkamer. Besteed aandacht aan je slaapkamer en aan het bed, dat gezien mag worden en net als je eettafel een eyecatcher kan zijn. Duurzaamheid staat bij Selé hoog in het vaandel.

Het hoofdbord is gemaakt van Kvadrat-stoffen, waarbij is gekozen voor zeer hoogwaardige meubelstoffen in een mix van linnen en katoen. De stof (Martindale 45.000) zal niet na een jaar gaan pluizen, waardoor ons gestoffeerde hoofdbord jaren langer meekan dan anders vaak het geval is.

© Trashure Studio, Flare Department, Thomas Van Schaik

'Het belangrijkste is dat we producten maken die generaties meekunnen. We volgen geen trends, maar leveren producten die qua design en kwaliteit lang meegaan. Hiermee proberen we ons af te zetten tegen de consumptiemaatschappij. Selé focust op de lange termijn, met materialen van hoogwaardige kwaliteit. Zo behouden onze producten lang hun waarde,' vertelt Coen.

Deze visie heeft ook geresulteerd in het versimpelen van het aanbod. Er zijn dus niet oneindig veel opties. De houten producten zijn er in slechts drie varianten (walnoot, eiken naturel en eiken zwart) en een beperkt aantal uitvoeringen.

Het is voor ons cruciaal om alleen tijdloze ontwerpen te lanceren, Bij mijn ontwerpen vraaf ik me altijd af of het product dat wordt geërfd door de volgende generaties nog steeds relevant zal zijn. Dat is uiteraard lastig te meten, maar het streven is om "klassiekers" te ontwerpen. — Aad Bos

Het Vita-100 Matras is volledig gemaakt van latex, afkomstig van de rubberboom. Het is een cradle-to-cradle gecertificeerd materiaal met superieure eigenschappen als het gaat om een gezonde en comfortabele nachtrust, zoals ademend vermogen, ondersteuning, vormvastheid en levensduur.

© Trashure Studio, Flare Department, Thomas Van Schaik

Less is more, wat natuurlijk perfect past in de minimalistische stijl van Selé. De productie vindt plaats in Nederland, wat vele transporturen scheelt. Ook wordt er nagedacht over het minimaliseren van het afval. Zo worden de poten van het bed uit restmateriaal van de ombouw gemaakt. Daarnaast kunnen klanten hun oude matras retourneren, zodat dit door een partnerbedrijf op de juiste wijze wordt gerecycled en verwerkt tot nieuwe industriële producten. Selé is begonnen met het 18° bed en het Vita-100 matras, maar inmiddels is de collectie doorgegroeid, met een modulair hoofdbord, diverse kussens, nachtkastjes en andere slaapkameressentials, zoals dekbedden. Op deze manier kan een totaalbeleving worden gecreëerd, waarbij je zeker weet dat het design en de kleuren goed op elkaar aansluiten en je gebruikmaakt van de meest comfortabele materialen voor een gezonde nachtrust.

'We dromen ervan om onze eigen wereld neer te zetten in een ruimte waar Selé echt “ervaren” kan worden. En om die ruimtes in verschillende steden en landen in te richten. Maar eerst werken we aan de ontwikkeling van een meer complete collectie voor alle zintuigen in de slaapkamer. Denk bijvoorbeeld aan een eigen geur en textiel. Onlangs namen we deel aan de Dutch Design Week in Eindhoven, waar duizenden particulieren en professionals in aanraking kwamen met ons merk en onze producten. Als kers op de taart kwam de toonaangevende ontwerper Rossana Orlandi in ons bed liggen en gaf ze aan geïnteresseerd te zijn in onze producten voor in haar wereldberoemde galerie in Milaan. Een groot compliment voor een klein bedrijf, waar we begin dit jaar alleen maar van konden dromen,’ vertelt Coen.