De interieurexpert van IKEA geeft advies: zo upgrade je je thuiskantoor

Kan je thuiskantoor wel een opknapbeurt gebruiken? Laat IKEA's interieurexpert je helpen om een inspirerend en geordend thuiskantoor te creëren dat je aan het eind van de dag makkelijk kunt opbergen.

5 tips voor het thuiskantoor

Er is eigenlijk niet zoveel voor nodig om een thuiskantoor te creëren dat het makkelijker maakt om werk en privé van elkaar te scheiden.

Tegelijkertijd voldoet het kantoor aan de basisvereisten op het gebied van ergonomie, een inspirerende sfeer en welbevinden, die essentieel zijn om het thuiskantoor optimaal te laten functioneren.

Henriette Ekholm, hoofd Interior Design van IKEA, geeft je vijf tips voor het inrichten van je thuiskantoor.

Hjemmekontor
© Andreas Mikkel Hansen

Gebruik de juiste verlichting

Bedenk goed waar in de ruimte je de werkplek plaatst.

Hierbij is het van cruciaal belang om rekening te houden met de inval van het daglicht door de eventueel aanwezige ramen en het bureau zo te plaatsen dat de zon niet direct in je gezicht, en ook niet op je rug schijnt, want dan wordt het moeilijk om het beeldscherm te zien.

Daarnaast is het verstandig om een bureaulamp te gebruiken, voor goed en gericht licht aan het eind van de middag.

Hjemmekontor
© Kristian Septimius Krogh

Scherm je werkplek af

Ook de omgevingsgeluiden spelen een rol bij de inrichting van het thuiskantoor.

Het verdient hier de voorkeur dat er zo min mogelijk geluid van buitenaf binnendringt, zodat je ongestoord kunt werken.

Als je geen aparte ruimte hebt om als kantoor in te richten, kun je een werkruimte in je huis creëren door een kamer op te delen of af te schermen met bijvoorbeeld een open kast, een kamerscherm of planten.

Door je thuiskantoor te scheiden van de rest van je interieur, creëer je ook een grens tussen je privéleven en je werk.

Hjemmekontor
© Brian Buchard

Focus op comfort en ergonomie

Het is voor het welzijn van je lichaam van essentieel belang dat je meubilair gebruikt dat ergonomisch verantwoord is en dat je aan je werkhouding kunt aanpassen.

Het is belangrijk om gedurende de dag van houding te veranderen om lichamelijke klachten te voorkomen.

Daarom is een in hoogte verstelbaar bureau een goede optie voor je thuiskantoor.

Als je thuiskantoor maar tijdelijk is en je daarom aan je eettafel of schrijftafel zit, kun je overwegen om een verstelbare stoel aan te schaffen die er ook mooi uitziet en die bij je interieur past.

Hjemmekontor
© Christoffer Regild

Het oog wil ook wat

Het is natuurlijk het belangrijkst dat de praktische aspecten in orde zijn, maar het is ook belangrijk dat je thuiskantoor er aantrekkelijk uitziet.

De meesten van ons voelen zich prettiger in een mooi uitziende ruimte, die je ook kan inspireren en je daardoor beter kan maken in je werk.

Profiteer er dus van dat je eindelijk een persoonlijk tintje aan je werkplek kunt geven, bijvoorbeeld door je werkplek te verfraaien met kunst en andere persoonlijke accenten.

Je kunt ook planten gebruiken, die niet alleen sfeer en persoonlijkheid creëren, maar ook goed zijn voor de luchtkwaliteit binnenshuis.

Hjemmekontor
© Andreas Mikkel Hansen og CPH Nest

Opbergen is het toverwoord

Het kan een handig zijn om je werkplek in zijn geheel of gedeeltelijk op te kunnen bergen zodra je klaar bent met werken. Opbergen is van cruciaal belang.

Voorzie je thuiskantoor dus van een kast, planken of andere opbergruimte om mappen, papieren, headsets enzovoort in op te bergen wanneer de werkdag erop zit.

Zo schep je de beste voorwaarden om mentaal om te schakelen van werk naar vrije tijd.