Binnenhuisarchitect: Zo richt je je woonkamer in

Bij het inrichten van je woonkamer gaat het erom ruimte te scheppen, lef te tonen en praktische opbergruimte te creëren.

© Andreas Mikkel Hansen

Hoe ga je de woonkamer gebruiken?

Voordat je begint met het inrichten van je woonkamer, is het belangrijk om te bedenken waar je hem voor wilt gebruiken.

Waar eet je het vaakst? Aan de eettafel, op de bank of in je fauteuil? Hoe is de lichtinval? En waar wil je zicht op hebben? Wil je dat de tv aan de muur het middelpunt is van je woonkamer? Of moet de nadruk liggen op de natuur die door de ramen te zien is?

Dit zijn zaken waar je rekening mee moet houden voordat je begint met inrichten, omdat ze bepalen welke meubels geschikt zijn voor je interieur.

Lees ook:

© Birgitta Wolfgang / Sisters Agency

Licht en luchtig

Bij het inrichten van je woonkamer is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er ruimte is rond je meubels. Zo vermijd je dat het er rommelig uitziet en schep je een licht en luchtig gevoel, of de kamer nu groot of klein is.

Een goede vuistregel is dat je je meubels 10 tot 15 cm van de hoeken van de woonkamer plaatst en bij voorkeur niet tegen de muur. Dit zorgt niet alleen voor een luchtige uitstraling, maar ook voor een vrije luchtstroom rond de meubels.

© Andreas Mikkel Hansen

Heb lef

De derde tip is dat het loont om lef te hebben en dingen te proberen die je aanvankelijk niet voor ogen had.

Je kunt een fantastisch effect in je woonkamer bereiken met kleurrijke wanden, gestreept behang of een opvallende bank. Heb lef en probeer het uit, op die manier creëer je een woonkamer die anders is en een wow-effect heeft.

© Kira Brandt

Opbergen, opbergen, opbergen

We ontkomen er niet aan. Opbergen is essentieel in elke ruimte en de woonkamer vormt daarop geen uitzondering. Maar dat is geen probleem, je kunt opbergruimte creëren op een mooie en decoratieve manier.

Deins niet terug voor grote boekenrekken, die zo gemaakt kunnen worden dat ze het hele raam omringen of een hele muur in beslag nemen, waardoor ze bijna ingebouwd lijken. Als je een open boekenrek hebt, kun je alles op orde houden met dozen of manden voor de losse rommeltjes.