Zo is er plaats voor alles in de woonkamer

Hoewel het gezin meer ruimte heeft in het nieuwe appartement, hebben ze toch behoefte aan een woonkamer die plaats biedt aan alle spullen. Interieurexpert Lone Barslund geeft haar beste tips voor de inrichting.

Lees ook:

Beste Lone,

Wij zijn een gezin van drie personen en verhuizen van een tweekamerappartement naar een groter appartement met twee slaapkamers en een grote woonkamer, waar alles in moet passen: eettafel, zitbank en grote tv, en ook een kleinere werkplek als dat mogelijk is.

We hebben een grote hoekbank, een fauteuil en een grote eettafel van 240 x 110 cm en we kunnen geen goede indeling bedenken.

Zou je ons kunnen adviseren hoe we ons nieuwe appartement het beste in kunnen richten? Het zou erg fijn zijn als er genoeg ruimte is om te spelen. We houden van een luchtig en ruimtelijk gevoel.

We zijn van plan om een deel van de muur naar de keuken te verwijderen, om zo de ruimtes meer met elkaar te verbinden. We willen de muur 120 cm hoog maken, zodat hij eventuele rommel in de keuken een beetje verbergt.

Hartelijke groet van de familie Lykke

Beste familie Lykke,

Gefeliciteerd met jullie nieuwe appartement! Wat heerlijk om meer ruimte en een eigen kamer voor de kleine te hebben.

Jullie woonkamer is bijna 30 m2 en heel licht met het grote raam dat doorloopt in de hoek, dus dat is een heel mooi uitgangspunt.

Ik kan me goed voorstellen dat je contact wilt hebben met degene die in de keuken is. Het is ook prettig om de hele woonkamer te kunnen overzien.

Het is het meest logisch om jullie eetgedeelte het dichtst bij de keuken te plaatsen. Ik heb de hoeken van jullie eettafel op de tekening gemarkeerd, samen met mijn suggestie voor een ronde tafel met inzettafelblad, zodat jullie kunnen zien hoeveel vloerruimte het jullie in het dagelijks leven oplevert als jullie een kleinere tafel hebben zonder hinderlijke hoeken waar jullie tegenaan kunnen lopen.

De ronde tafel is 110 cm breed en biedt met gemak plaats aan 6 stoelen. Met één enkel blad ertussen is de tafel 160 - 170 cm lang, terwijl je nog voldoende ruimte in de kamer overhoudt.

Dan is er nog jullie relatief grote hoekbank. Als jullie de bank diagonaal ten opzichte van de eettafel zetten, hebben jullie het meeste vloeroppervlak over en door de bank in de hoek te plaatsen, kunnen jullie de grote tv aan de muur hangen die het verst van de kinderkamer is, wat een groot voordeel is als jullie 's avonds tv kijken.

Een lang, laag rek onder de tv kan ruimte bieden voor o.a. boeken en er is zelfs ruimte voor een of twee fauteuils, zonder dat de woonkamer te vol wordt.

De werkplek die jullie willen hebben, kun je realiseren met een kleinere consoletafel, waar je een eetkamerstoel aan kunt schuiven als je gaat werken. De console zal niet in de weg staan van de eettafel en anders kan hij gemakkelijk dichter bij de bank worden geschoven.

Plaats de bank 10 - 15 cm van de ramen, zodat er eventueel nog ruimte is voor gordijnen.

Hartelijke groet, Lone

© Lone Barslund