© Jessica Jungbauer/ teNeues

Groen, groener, groenst met deze inspirerende boeken

Groene leefbaarheid en botanische schoonheid staan centraal in de boeken Urban Oasis, Greenhouses en Live Greener.

Vergroenen

‘Geheime’ tuinen, boerderijen en moestuinen op dakterrassen, groene architectuur en romantische en tropische kassen, wereldwijd staan steeds meer steden er vol van. En dat is noodzakelijk gezien de toenemende klimaatcrisis. Zie hier drie nieuwe boektitels die qua onderwerp aan elkaar verbonden zijn: groener leven, botanische schoonheid en architectuur. In het boek Urban Oasis van Jessica Jungbauer staat groene leefbaarheid centraal. In Live Greener brengt Cayetano Cardelús Vidal een dertigtal projecten onder de aandacht waarbij architectuur kan bijdragen aan de uitdaging om de natuurlijke omgeving te behouden. En met koffietafelboek Greenhouses, Catherdrals for Plants, toont fotograaf Werner Pawlok de meest prachtige Europese botanische paleizen van glas, vol weelderig en exotische kleuren.

© Jessica Jungbauer/ teNeues

Urban Oasis

In tijden van klimaatcrisis wordt een groene en duurzame leefbaarheid in steden steeds belangrijker. Ook is er meer behoefte aan rust, ruimte, het vergroenen en herstellen van parken en natuur in metropolen. Auteur Jessica Jungbauer bespreekt in Urban Oasis (teNeues) 20 relevante vergroeningsprojecten en inspirerende stadparkimpressies die een duurzaam stadsleven nastreven, omlijst door fraaie fotografie en interessante achtergrondinformatie. Hierbij staan onderwerpen centraal als de Slow Flower-beweging, vergroening van voormalige industrieterreinen, het agrarische gebruik van stedelijke daken en het herstel van parken, alsook de essentiële voordelen van een groene leefomgeving, zoals het verbeteren van luchtkwaliteit en temperatuur-verlaging. De Urban Rooftop Farm van Thammasat University in Bangkok is hier een goed voorbeeld van (p.169). Landschapsarchitecten hebben hiervoor een immense vorm van agricultuur ontworpen, waar 40 soorten groenten en fruit groeien, rijstvelden zijn gecreëerd en regen-water gefilterd en opgevangen wordt en dit voeding biedt voor de studenten van de universiteit.

Verder toont Urban Oasis met ruim 200 pagina’s wereldwijd ruim 50 bekende en minder bekende groene hotspots, van Jardin Marojelle (Marrakech), Mauerpark (Berlijn), High Line (New York) en Bosco Verticale (cover, Milaan) tot Stopia Farm (Londen), Otemachi Forest (Tokio), Pakt (Antwerpen) en ‘ons eigen’ Dakpark (Rotterdam, het grootste dakpark van Europa).

© Jessica Jungbauer/ teNeues
© Jessica Jungbauer/ teNeues

Live Greener

Groene architectuur vormt een van de belangrijkste instrumenten om een koerswijziging te bevorderen op gebied van een duurzaam leven. Door innovatieve creaties, bouwtechnieken en het toepassen van natuurlijke, authentieke materialen, hebben moderne architecten de mogelijkheid om milieu- en klimaatproblemen te beperken, waarbij herstel van de natuurlijke omgeving beter mogelijk is. Het groeiende collectieve bewustzijn neemt hiervoor ook toe. De Spaanse auteur en architect Cayetano Cardeliús Vidal, die eerder boeken schreef als Urban Landscape, A Second Life For Buildings en Sustainable Homes, toont in Live Greener (LOFT) met een dertigtal door hem geselec-teerde projecten van vooruitstrevende architecten (bureau’s), hoe belangrijk hun bijdrage kan zijn aan een duurzame toekomst.

Denk aan (award winnende) architecten als CplusC, Juri Troy Architecs, Kaminsky Arkitektur, Medprostor, Ritmo Arquitectos, Nguyen Khai Architects & Associates en The Bloom.
Vidal beschrijft beknopt de projecten, gepresenteerd met fraaie fotografie en plattegronden van de bouwwerken. De inhoud varieert van luxe villa’s, buitenverblijven en tuinhuizen die midden in de natuur staan, prachtige moderne en houten kinderdagverblijven, tot stedelijke appartementencomplexen en tiny houses. Het is een boek om inspiratie op te doen. Om door te bladeren en in sommige gevallen, gebouwen om eens te bezoeken.

© Cayetano Cardelius/ Loft Publications
© Cayetano Cardelius/ Loft Publications

Greenhouses, cathedrals for plants

Een ander koffietafelboek dat vol staat met weelderige beplanting, uitbundige bloemen en omlijst is door artistieke architectuur van Victoriaanse ingenieurs en bouwers, is Greenhouses, Cathedrals for Plants (teNeues). Fotograaf Werner Pawlok (her)ontdekt botanische kassen, die hij ook wel ‘traliewerk-paleizen’ noemt, en die gevuld zijn met licht die de pracht van Europese cultuur en architectuur laten zien. In de elegante serres staan planten-habitats uit verre landen en zeldzame plantensoorten centraal. Een intuïtieve fotograaf als Werner Pawlok vindt deze ruimten een plaats van grote verwondering, waar vorm en explosieve kleuren samenkomen, licht en donker samensmelten en waar architec-tonisch ontwerpen en de grenzeloze diversiteit van de natuur hand in hand gaan. De fotograaf uit Stuttgart bezocht 16 Europese kassen, die elk in een feitelijk overzicht worden toegelicht. Daarnaast omschrijft auteur Alexandra Schmöger in de inleiding de historische context van de tropische tuinhuizen en waarom ze zo geliefd waren.

Het was een behoorlijke uitdaging voor de fotograaf om het beeld te vast te leggen vanwege de hoge luchtvochtigheid en dampende temperaturen. Pawlok toont in dit omvangrijke boek met zijn fotografie dat de 19e-eeuwse architectuur en de botanische setting enorm vernieuwend waren voor die tijd. Het waren ‘handmade gardens of Eden’, zoals bijvoorbeeld de uitbundige Koninklijke serres van Luiken in Brussel, ontworpen in 1873. Deze kas is slechts één keer per jaar een aantal weken geopend voor het publiek. In Greenhouses staan ook minder bekende pareltjes, zoals Botanic Garden Benmore in Schotland of Palm House Botanical Garden Lednice in Tsjechië.

© Werner Pawlok/ TeNeues
© Werner Pawlok/ TeNeues