Sfeerbeeld VARMBLIXT
© IKEA

VARMBLIXT: Een samenwerking tussen IKEA en Sabine Marcelis

Krijg jij ook acuut zin om naar Ikea te gaan? Je bent niet de enige 😅

Warme bliksem

Met de VARMBLIXT (Zweeds voor warme bliksem) collectie kijken IKEA en Marcelis naar de rol van direct en indirect licht in huis en brengen zij licht op natuurlijke wijze tot leven. De collectie bestaat onder andere uit twee kenmerkende LED-wandlampen, die warmte en sfeer uitstralen wanneer ze aan staan en dienen als prachtige sculpturale decoratie wanneer ze uit staan.

Sfeerbeeld VARMBLIXT
© IKEA

Sculpturale verlichting

De grote hanglamp met gebogen buizen van mat, wit glas vraagt als echte blikvanger de aandacht in de ruimte. De oranje lamp in donutvorm geeft warm licht en is elegant aan de muur, als tafellamp of in een open kast. De ronde metalen wandlamp die van de muur afbuigt, creëert een interessant schaduweffect op de muur. Hang de speelse, bordeauxrode buizen aan de muur voor bijzondere sfeerverlichting – het licht lijkt uit de buizen op de wand te vloeien.

Sfeerbeeld VARMBLIXT
© IKEA
Sfeerbeeld VARMBLIXT
© IKEA

Meer dan glas

Marcelis werkt graag met glas en dat is te zien in deze collectie. De lichtinval door het glaswerk was het uitgangspunt in de ontwerpen. De strakke drinkglazen van helder glas vragen om kleurrijke drankjes. Hapjes serveer je op de serveerschalen met deksel in mintgroen of oranje, die lijken te stralen in het zonlicht. De schalen hebben een donutvorm die vaker terugkomt in het werk van Marcelis. De cilindervormige vaas heeft een witte bol op de bodem. Niet alleen speelt het design zo met schaduw en licht, de bol houdt ook de bloemen op hun plaats.

Sfeerbeeld VARMBLIXT
© IKEA
Sfeerbeeld VARMBLIXT vaas
© IKEA

Uitgesproken design

De twee tapijten in de collectie zijn geïnspireerd op de kleuren van de zonsondergang en gemaakt van 100 procent handgeweven wol. Het grote tapijt loopt subtiel over van dieporanje naar ambergeel, terwijl het kleinere tapijt een mooie overgang heeft van diepgeel naar lichtgeel. De ontwerpen geven de indruk dat er twee tapijten over elkaar heen gedrapeerd zijn, wat de illusie wekt van diepte. De minimalistische bijzettafels in donkerrood en mintgroen steken mooi af tegen de tapijten en creëren opvallende kleurencombinaties.

Sfeerbeeld lamp en tapijt
© IKEA

Sabine Marcelis

Sabine Marcelis (1985) werd geboren in Nederland en groeide op in Nieuw-Zeeland. Ze studeerde industrieel ontwerpen aan de Victoria University in Wellington en vervolgde haar studie aan de Design Academy in Eindhoven, waar ze in 2011 afstudeerde. Na haar studie is ze in Nederland gebleven en opende ze ‘Studio Sabine Marcelis’ in Rotterdam. Het is niet de eerste keer dat Marcelis samenwerkt met IKEA: ze ontwierp voor de IKEA Art Event 2021 collectie een grote wandlamp, die kunst en functioneel design combineerde.

Haar uitgeklede ontwerpen zetten eenvoudige vormen op de voorgrond, en de materialen en processen waaruit ze zijn gemaakt. Geïnspireerd door kortstondige effecten in de natuur, creëren veel van haar stukken zintuiglijke ervaringen door te spelen met de interactie van natuurlijk licht met materialen zoals glas. De gevierde ontwerpen van Sabine omvatten de installatie 'No Fear of Glass' in het Mies van der Rohe Barcelona Paviljoen, een fonteininstallatie op Design Miami 2018 en haar iconische Candy Cubes en donuts. In 2020 werd ze uitgeroepen tot Wallpaper Designer of the Year en werd ze in 2021 en 2022 uitgeroepen tot een van de 100 beste creatievelingen van Architectural Digest.