Van vlak ploegland naar Engelse droomtuin

De 1400 m² grote villatuin biedt een overvloed aan witte bloeiende hortensia's en strak gesnoeide hagen in rechte lijnen.

Engelse landelijke idylle in Lille Skensved

In een villatuin in Oost-Seeland vindt een heus Engels tuinavontuur plaats. Tussen strak ontworpen tuinpaden, in vorm gesnoeide heesters, symmetrie en een overvloed aan rozen, tonen witte hortensia's de door Gina Caspersen doorgevoerde stijl.

Hier in de tuin is niets aan het toeval overgelaten en het resultaat spreekt voor zich.

Engels tuin

Aan de zuidkant van de woning is het heerlijk vertoeven in twee ligstoelen van waaruit je een weids uitzicht hebt over de tuin. De hortensia's zijn van het ras 'Endless Summer'.

© Pernille Kaalund
Engels tuin

Gina Caspersen in haar hortensiatuin met de hond Carlo, die net zo blij met de tuin is als haar eigenaar. De mooie witte hortensia's zijn van het ras 'Annabelle' en zijn allemaal afkomstig van vier planten die jaren geleden werden geplant.

© Pernille Kaalund

Van vlak ploegland tot droomtuin

Het was de liefde uit haar kinderjaren voor bloemen en tuinieren en het eindeloos lezen over klassiek Engels tuindesign, dat de aanleiding vormde voor de tuinavonturen van Gina Caspersen.

Haar 1400 m² grote villatuin, in een vrijstaande wijk in Lille Skensved in Oost-Seeland, biedt een overvloed aan witte bloeiende hortensia's van het ras 'Annabelle' en strak gesnoeide hagen in rechte lijnen in klassiek Engelse stijl.

Oorspronkelijk was de tuin na de bouw van haar nieuwe huis in 2004 een vlak ploegland. Maar in de herfst van dat jaar begon ze de tuin om te toveren tot haar droomtuin.

'Het witte huis is volgens een strakke symmetrie gebouwd, net als de tuin', zegt Gina, die zich zonder enige ervaring op het tuinproject stortte.

Engels tuin

De Engelse tuincultuur heeft het allemaal - strak en perfect, natuurlijk en losjes. Dat is ook te zien in de tuin van Gina. Hier worden de muren in de tuin gevormd door gesnoeide taxushagen en gaaspanelen met klimplanten. Latwerken met klimrozen en focuspunten creëren belevenissen in de goed geordende en symmetrische ruimtes. De potten met witte Agapanthus worden tijdens de winter in de kelder gezet.

© Pernille Kaalund

Rust en orde in de tuin

Het eerste dat werd geplant, waren de hagen rondom de grond. De tuin ligt hoog en het waait veel, dus het creëren van beschutting was belangrijk.

Toen het buitenste kader er eenmaal was, werden de prachtige bedden aangelegd die van het midden van het huis naar de onderkant van de tuin lopen.

Hier groeien de buxusbollen en gesteelde wilgbladige peren waartussen Gina vele verschillende vaste planten heeft uitgeprobeerd om precies de juiste te vinden.

De bolvorm is zowel terug te vinden in de distelbollen als in de tuin in de lente, die dan vol staat met tulpen..
Om ruimte te creëren rond het grote terras op het zuiden, verdeeld in een overdekt lounge- en een eetgedeelte, zijn taxushagen geplaatst als gezellige, groene muren.

Aan de zuidkant van het huis ligt een groot gazon met ligstoelen en een weids uitzicht op de prachtige vaste plantenbedden en op klassieke elementen zoals een ronde bank rond een fruitboom.

De eenvoudige rechte lijnen, de symmetrie, de herhalingen en het formele en het klassieke, dat ook terug te zien is in de gesnoeide vormen, zorgen voor orde en rust in de tuin. Dat spreekt Gina, die niet houdt van een overvloed aan kleuren, aan.

Engels tuin

Tussen de grote vaste plantenbedden die ter hoogte van het midden van het huis staan, is er vanuit een gezellige ruimte langs het huis een prachtig uitzicht over de gehele tuin. Hier groeien buxusbollen, de wilgbladige peer (Pyrus salicifolia), blauwe kogeldistel (Echinops ritro) en kattenkruid (Nepeta x faassenii).

© Pernille Kaalund

Geïnspireerd door kastelen en landhuizen

De ingang van het huis wordt aan weerszijden omgeven door hagen, gemarkeerd door een rij gesteelde sierkersen en een strakke bestrating van grijze straatsteen met vlakken van donkergrijze baksteen en granietsplit die langs het pad slingeren.

Taxushagen scheiden de verschillende tuinruimtes, terwijl de bestrating met patronen bezoekers door de tuin leidt. Qua vormgeving heeft dit veel weg van het klassieke tuinpad zoals we dat bij kastelen en landhuizen zien.

Na enkele jaren kreeg Gina het idee voor de hortensiatuin, die achter het huis is gelegen op een strook grond die anders niet zou zijn gebruikt. Hier groeiden de eerste vier hortensia's 'Annabelle' bij de voordeur, en verder was er alleen maar gras.

Na het zien van een artikel in Scandinavian Living, waarin veel witte hortensia's in potten stonden, werd de basis gelegd voor het prachtige sprookje van witte bloemenzeeën. Alle hortensia's die in de witte tuin groeien, komen voort uit de eerste vier die door Gina zelf zijn gedeeld.

Engels tuin

De witte hortensiatuin is opgebouwd in rechte lijnen in een monochrome en grafische look, bestaande uit vlakken van plaveisel, dicht gesnoeide buxusbollen en een consistente kleuropbouw. Het zorgt voor rust en een mooi tegengewicht voor de overdadige witte hortensia's 'Annnabelle'. Onder een pergola van blauweregen vind je je favoriete plek.

© Pernille Kaalund

Tuinieren als een ontspannen bezigheid

Een buxus in een tuinvaas op een verhoging aan het einde van een tuinpad is een klassiek voorbeeld van een blikvanger die je tuin een speels element geeft. De strak gesnoeide buxusbollen vormen een tegenwicht voor de wildheid van de grote, en soms behoorlijk weerbarstige hortensia's met hun avontuurlijke bloeiende overvloed de hele zomer door.

In de verre hoek van de hortensiatuin wordt het allemaal wat wilder als je onder een prachtige poort van geurende rozen de moestuin nadert. Hier vind je verhoogde bedden met kruiden, eetbare bloemen, bessenstruiken en rabarber.

Grote manden met dahlia's in vele kleuren zorgen voor de zomerboeketten en in tegenstelling tot de rest van de tuin, is het in de moestuin een en al kleur.

Voor Gina betekent doordeweeks tuinieren ontspanning en welzijn. Hier ontstresst ze en laat ze haar gedachten de vrije loop, wanneer ze de zware bloemhoofden van de hortensia's opbindt, de randen bijwerkt of de bedden wiedt.

Er gaan heel wat uren zitten in het tuinieren. Haar partner helpt echter met onkruid wegbranden en gras maaien, zodat Gina de avontuurlijke hortensiatuin op de meest onverwachte plek van de tuin op orde kan houden.

Het is inmiddels de favoriete plek van het hele gezin geworden.

Engels tuin

Hier zie je duidelijk de architectuur waaraan de strak gesnoeide taxushagen in de tuin bijdragen. De boom in de pot is een wilgbladige peer (Pyrus salicifolia), ook wel de Scandinavische olijfboom genoemd

© Pernille Kaalund
Engels tuin

Een buxusbol in een tuinvaas waaruit de hangplant Dichondra ‘Silver Falls’ groeit, is een klassiek element van de Engelse tuin dat als blikvanger wordt gebruikt.

© Pernille Kaalund
Engels tuin

Het grijzige ezelsoor (Stachys byzantina 'Silver Carpet') vormt een gedempt, zacht contrast met de heldere, groene, scherp gesneden buxusbollen. Juist door de wisselwerking van kleuren ontstaat er dynamiek in de tuin.

© Pernille Kaalund
Engels tuin

De blauwe kogeldistel (Echinops ritro), is een prachtige vaste plant die insecten in de tuin aantrekt.

© Pernille Kaalund
Engels tuin

Bij de ingang van de moestuin worden de tuinlijnen verzacht door het vederlicht gebladerte van de cosmea's, waarbij de roze kleur natuurlijk is afgestemd op de roze klimroos ‘New Dawn’. Rozenpaden maken ook deel uit van de Engelse tuinstijl, net als steen- en grindpaden. De uitstraling is gebaseerd op het rustieke en pretentieloze, dat echter goed doordacht is.

© Pernille Kaalund
Engels tuin

De witte hortensiatuin aan de noordwestkant van het huis is door taxushagen opgedeeld en de tuinruimtes zijn bedekt met grijs granietsplit. De prachtige hortensia's bloeien vanaf juni tot de vorst invalt.

© Pernille Kaalund
Engels tuin

Rondom de ingang staan hagen en een aantal gesteelde sierkersen (Prunus serrulata ‘Kanzan’).

© Pernille Kaalund
Engels tuin

Zelfs in de manden met zomerbloemen is het kleurenschema consistent. Dit is de siernetel (Coleus). De zeer donkere bladeren zijn gecombineerd met Euphorbia-hybride 'Diamond Frost' en witte petunia.

© Pernille Kaalund
Engels tuin

Wanneer je over het toegangspad naar het huis draait, ontmoet je deze prachtige rode hazelaar, ook wel rode zellernoot genoemd (Corylus maxima). De hazelaar is in vorm gesnoeid en licht gesteeld en is prachtig door de paarse noten en roodachtige bladeren.

© Pernille Kaalund