Sculpturale tuin
© Pernille Kaalund

Zo’n mooie en artistieke tuin zien we niet vaak

Neem een kijkje in de sculpturale en buitengewoon evenwichtige tuin van landschapsarchitect Mette Fauerskov.

De grote siertuin

Als er ergens een beeldhouwer in je schuilt, is deze architecturale tuin perfect.

Een schijnaugurk kronkelt over het slanke hek, dat naar de voordeur van het huis leidt via een paar pruimbladige meidoorns waarvan de laaghangende kronen een licht dak boven de ingang vormen.

Als je het lage huis uit 1960 binnenkomt, opent het zich op fenomenale wijze naar het licht en de tuin, en word je naar buiten geleid naar een groot terras, het hoogste punt van de tuin. Je bent onmiddellijk onder de indruk van het glooiende terrein. Hier woont Mette Fauerskov met haar man Jan. Mette is gediplomeerd landschapsarchitect en werkt voornamelijk voor begraafplaatsen. Dat zie je terug als je uitkijkt over de grote siertuin.

Groene tuin met struiken

Groen op groen – groenblijvende planten en strakke hagen vormen de structuur en de lijnen van deze tuin, die net buiten Aarhus ligt.

© Pernille Kaalund

Sculpturen van groen

Strakgeschoren hagen weerspiegelen de strenge architectuur van het huis en creëren ruimte, terwijl ligusterbollen als zeeschildpadden op de heuvel liggen en de rechte lijnen verzachten.

De tuin heeft een soort grootse visuele stilte. Alles is in evenwicht qua verhoudingen, kleuren en vormen.

Groene tuin met strakke hagen

De strakke horizontale lijnen vullen de architectuur van het huis aan, en de helling wordt benadrukt door de diepe treden in het gazon, die hoogtelijnen op een kaart lijken te simuleren. Het kleurenschema is eenvoudig en consequent doorgevoerd. Achter de haag ligt het terras met uitzicht op de aflopende tuin. Een bijna majestueuze eenvoud domineert de tuin, waarin het sculpturale centraal staat. Het gazon vormt een rustige achtergrond voor de geschoren hagen en figuren in geometrische vormen. Mette Fauerskov werkt voornamelijk met groenblijvende planten, die een mooie omlijsting vormen voor de zorgvuldig uitgezochte bloemen in de tuin.

© Pernille Kaalund

Eenvoudige jarenzestigarchitectuur

De ligging van het huis dicht bij het bos en het glooiende perceel van 2000 m² overtuigden Mette en haar man ervan dat dit hun woning moest worden.

Het huis werd gebouwd in 1960 en is ontworpen door architect Herbert Jensen, en het was de eenvoudige, voor die tijd kenmerkende architectuur en het grote terrein waar het echtpaar bijna 20 jaar geleden verliefd op werd.

Buxushaag in groene tuin

De heggenschaar is Mettes favoriete gereedschap. Met de schaar in de hand verfijnt ze de rustige lijnen van de sculpturale tuin. De buxushaag wordt één keer per jaar gesnoeid, de taxus- en beukenhagen drie of vier keer per jaar.

© Pernille Kaalund
Tuin, een trap en tegels

In de wilde rand van de tuin staan o.a. wilde struikrozen (Rosa moyesii 'Geranium') en koninginnenstruiken (Kolkwitzia amabilis). Een met mooie bakstenen aangelegd pad, verborgen achter een strak gesnoeide haag, brengt orde in de chaos en vormt een strakke lijn aan de rand van de tuin. De haag volgt het glooiende terrein, net als de zwevende treden op het gazon. Voor de haag een wit bed van onder andere Kaukasische vergeet-mij-nietjes (Brunnera macrophylla 'Jack Frost'), kogeldistels, witte rozen ('Katharina Zeimet'), herfstanemonen ('Honorine Jobert'), prachtriet (Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne'), pijpestrootje (Molinia caerulea) en Siberische edelweiss (Anaphalis triplinervis). Op de voorgrond staan potten met witte Agapanthus. De randen van de treden op het gazon zijn gemaakt van zwartgeschilderde trottoirbanden.

© Pernille Kaalund

Bloeiende magie

De tuin, die vroeger een combinatie was van grote bomen, wildernis en gazon, is in de loop der jaren door Mette aangelegd en verfijnd met veel respect voor de oorspronkelijke natuur, de ziel, de vorm en het terrein. Als een goed gecureerd werk van groenblijvende kaders met precies het juiste beetje bloemenmagie.

Zitje in de tuin

Een zitje in de ovale kamer nodigt uit tot rust en bezinning. Een bestrating van kinderkopjes benadrukt de vorm van de ruimte, terwijl de dalende hoogte van de taxushaag meerdere hagen erachter onthult. Groepen potten met witte vaste planten omlijsten de bank. De enorme watercipres op de achtergrond stond er al lang voordat de tuin werd aangelegd.

© Pernille Kaalund
Witte rozen en groene planten

Strak en wild worden hier samengebracht door Kaukasische vergeet-mij-nietjes (Brunnera macrophylla 'Jack Frost') en witte rozen.

© Pernille Kaalund

Perfecte harmonie

Het terras is, net als de vloer van de eetkamer binnen, uitgevoerd in gele baksteen, waardoor binnen en buiten in perfecte harmonie in elkaar overlopen.

Wuivende grassen en een consequent kleurenschema creëren rust op het terras, waar het zwartgeschilderde buitenmeubilair een prachtig uitzicht over de tuin biedt. Hier kun je in de schaduw zitten onder de prachtige Japanse esdoorn en je helemaal één voelen met de natuur. Mette heeft gekozen voor een kleurenschema van zwarte potten, groen en grijs blad en witte en blauwe bloemen, en voor architectonisch meubilair.

Japans geïnspireerd huis

Het huis dateert uit 1960 en het terras is aangelegd met bakstenen die goed bij de architectuur passen. Dit is de favoriete eetplek van het echtpaar, onder de Japanse esdoorn en met uitzicht op de grote tuin.

© Pernille Kaalund
Boomgaard in grote tuin

Aan de westkant van het huis heeft Mette een kleine boomgaard aangelegd. Hier groeien verschillende soorten appels, en tussen eilanden van weelderige schaduwplanten leiden paden met bodembedekkers de bezoeker tussen de fruitbomen door. Turkse lelies torenen uit boven de groene bodembedekking, terwijl taxusbollen het hele jaar door voor structuur zorgen.

© Pernille Kaalund
Planten van witte Delphinium

Mette zet haar favoriete vaste planten in potten. Een witte Delphinium in een zwarte pot is haast de belichaming van de stijl in deze tuin.

© Pernille Kaalund

Een geheim pad

De tuin wordt omsloten door grote bomen, die geleidelijk aan steeds verregaander worden gesnoeid – van het wilde bos aan de rand van de tuin tot de scherpe hagen binnenin. De wilde begroeiing aan de rand van de tuin is getemd door bepaalde bomen te knotten, en achter een vierkante buxushaag die het glooiende terrein van de tuin volgt, is een geheim stenen pad aangelegd dat van het terras tot achter in de tuin leidt.

Hagen en grote bomen

Achter in de tuin worden de borders wat wilder, terwijl de hagen structuur aanbrengen en contrasteren met de grote bomen in het bos achter de tuin. Hier liggen prachtige schaduwrijke bedden met grote weelderige planten zoals zilverkaars en verschillende soorten rodgersia en hosta.

© Pernille Kaalund

De perfecte overgang

Achter de haag zijn grote, in organische vormen gesnoeide buxusbollen geplant, die de perfecte zachte overgang vormen van de strakke hagen van de tuin naar het wilde deel, dat een rijk vogel- en dierenleven heeft.

Het glooiende gazon dat het middelpunt van de tuin vormt, wordt gedomineerd door S-vormige rondingen. Dit wordt benadrukt met zwartgeverfde betonnen trottoirbanden.

Paden van champost

Sommige bomen in de tuin zijn erg oud. Op de voorgrond staat een watercipres met een indrukwekkende stam. Paden van champost leiden door de bostuin tussen weelderige bedden en geschoren taxushagen door.

© Pernille Kaalund
Zilverkaars (Cimicifuga racemosa)

Zilverkaars (Cimicifuga racemosa) zweeft in sierlijke slanke spitsen boven de grootbladige planten van het schaduwbed.

© Pernille Kaalund

Magische sfeer

Aan de westkant van het huis heeft Mette een kleine boomgaard met appelbomen aangelegd.

Een graspad loopt vanaf het terras langs het huis tussen de verspringende hagen, waar een rij grijsblauwe hosta’s ‘Halcyon’ de plint van het huis verbergt en de weg wijst naar de boomgaard, waar eenvoudige riddersporen, Turkse lelies, monnikskappen en herfstanemonen boven het groen zweven en voor een magische sfeer zorgen.

Rodgersia, hosta en zilverkaars

Rodgersia, hosta en zilverkaars creëren een overweldigend weelderige wilde tuin.

© Pernille Kaalund
Eenvoudige ingang van groen tuinparadijs

De ingang van het huis verraadt niet veel van de grootsheid van de tuin, maar zoals met alles in de tuin is dat geen toeval. Het elegante en slanke hek leidt naar de ingang van het huis via een bestrating van kinderkopjes. Een dak van takken van de pruimbladige meidoorn vormt bijna een tunnel tot aan de voordeur.

© Pernille Kaalund

Lijnenspel

De tuin wordt omlijst door twee rijen beukenhagen die op verschillende hoogtes zijn gesnoeid, en ook hier is gespeeld met de lijnen. De verschillende hagen in de kamers van de tuin stijgen en dalen in hoogte. Op sommige plekken onthullen ze andere hagen of de kruin van een fruitboom, op andere verbergen ze geheime paden of omsluiten ze andere kamers, zoals de ovale, waar een bank uitnodigt tot ontspanning en bezinning.

Niets is aan het toeval overgelaten in de verzorgde en consequente tuin van de landschapsarchitect, die een kunstwerk op zich is.

Witte lupine in zwarte pot

Witte lupine in zwarte pot van B-Green. Erachter staat dun prachtriet (Miscanthus sinensis 'Kleine silberspinne').

© Pernille Kaalund
Tuin met ronde en rechthoekige planten

Ronde en rechthoekige vormen dagen elkaar uit op een van de smalle paden in de tuin.

© Pernille Kaalund

Lees ook: