Dining room interior
© Getty Images

6 tips voor de kleine eetkamer

Heb je geen plaats voor een grote eetkamer in huis? Met deze tips kun je de ruimte in je woonkamer optimaal benutten en een eethoek creëren die een beetje aanvoelt als een kamer op zich.

1. Kleur creëert sfeer

Kleuren in je huis kunnen een sfeer creëren en de overgang van de ene naar de andere ruimte markeren. Als je de kamer groter wilt laten lijken, kies dan voor lichtere kleuren, want die creëren een luchtigere sfeer en een ruimer gevoel dan donkere kleuren.

2. Vloerkleden

Een vloerkleed helpt een eethoek af te bakenen als er geen ruimte is voor een aparte eetkamer. Bovendien draagt een vloerkleed, net als de kleur van de muur, bij tot een prettige en gezellige sfeer.

3. Een eetkamer met meerdere functies

Combineer de eethoek met je thuiswerkplek. Als je geen ruimte hebt voor zowel een eetkamer als een kantoor, is het handig om een goede stoel aan tafel te zetten die als eetkamerstoel én als werkstoel kan fungeren.

Lees ook:

4. Ronde tafels geven ruimte

Een ronde eettafel is ideaal als je weinig ruimte hebt, maar toch veel zitplaatsen aan tafel wilt, want zelfs een kleine ronde tafel kan veel plaats bieden. Door de groeiende populariteit van de ronde eettafel is de keuze ook ruim.

5. Een spiegel geeft diepte

Spiegels zijn een klassieke manier om een ruimte groter te laten lijken dan deze in werkelijkheid is. Als je ervoor kiest om de spiegel verticaal te plaatsen, zal de ruimte groter lijken, terwijl een horizontale spiegel het gevoel van een bredere ruimte geeft.
Behalve dat een spiegel het oog kan misleiden, weerkaatst deze ook het licht en kan een kamer helpen opfleuren. Spiegels zijn er in veel verschillende kleuren en vormen, dus er zijn veel mogelijkheden als je je eetkamer met spiegels wilt inrichten.

6. De ruimte afbakenen met planten

Planten in verschillende tinten kunnen een goede manier zijn om een eethoek af te bakenen als de woonkamer uit verschillende delen bestaat. Vooral grote planten kunnen een kader voor een eethoek creëren, maar ook kleinere planten kunnen een afbakenend effect hebben. Hier kun je de planten mooi ophangen of op een plankje of tafeltje zetten.