Architect Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Maak kennis met de Deens-Oekraïense multikunstenaar en architect Sergei Sviatchenko

Sergei Sviatchenko woont in Viborg – met een paar keer knippen creëert hij nieuwe werelden. We liepen met het stijlicoon mee van zijn appartement naar een studio in het oude gemeentehuis en zijn atelier in een hofje vlakbij.

Een meubelcollectie van internationale topklassiekers

Sergei Sviatchenko is blij. De dag dat we hem in Viborg bezoeken, heeft hij net een e-mail gekregen dat hij een beurs ontvangen heeft van Statens Kunstfond, de Deense kunststichting.

– ‘Het gaat me niet eens zozeer om het geld. De grootste prijs is erkenning,’ zegt Sergei Sviatchenko – Deen, Oekraïner, vader, echtgenoot, opa, architect, kunstenaar, dichter, inwoner van Viborg, Beatles-fan, stijlicoon. Woorden die samen een collage vormen van een bijna 70-jarige man die een succesvol kunstenaar is.

– ‘Ik ben een architect die ook kunstenaar is. Allebei dus,’ zegt hij, en je gelooft hem als je de meubelcollectie van internationale topklassiekers ziet in zijn appartement en in de expositieruimte elders in Viborg.

Aan de muren van het appartement hangen voornamelijk zijn eigen werken: een paar olieverfschilderijen en overal vooral veel collages. Centraal in de woonkamer hangt een portret van zijn vader Evgenij Sviatchenko, hoogleraar architectuur en een charismatische persoon, zegt zijn zoon, die een bijzondere zachtheid in zijn stem krijgt als hij over hem praat.

Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko

In het ouds stadhuis van Viborg resideert Sergei Sviatchenko met heel veel kunst en mooie klassieke meubels van Mies van der Rohe en Le Corbusier. Hier spreekt hij ook af met galeries en geïnteresseerde kopers. In september opent er in Viborg een expositie van zijn werk ter gelegenheid van zijn 70e verjaardag.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko

Overal hangt kunst. Foto’s, collages en olieverfschilderijen. Bovenaan zie je een van Sergeis dierbaarste schilderijen: een blauw portret van zijn vader – een bekende architect in zijn tijd. Eronder hangt een foto van zijn vrouw Helena die hem ook na aan het hart ligt. De kast is van Wegner en de lamp is van Arne Jacobsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
"Ik probeer een verhaal te vertellen met de beelden die ik maak. Uit een constructie knip ik een deconstructie, die dan weer een reconstructie wordt". — Sergei Sviatchenko
Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko

De collages aan de muur van de woonkamer zijn van Sergei zelf. Hij maakt ook olieverfschilderijen, kunstfoto’s en sculpturen van bijvoorbeeld plexiglas. De groene lamp is van Alexander Taylor voor Established & Sons.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In de architectonische voetsporen van zijn vader

– Mijn vader was een zeer getalenteerd architect en het voelde vanzelfsprekend om in zijn voetsporen te treden. Ik ben in Kyiv gepromoveerd in de architectuur, maar ook toen werkte ik al met collages,’ zegt de man die door het tijdschrift Euroman is uitgeroepen tot een van de best geklede mannen van Denemarken. Dat snap je ook wel als je Sergei ziet, met zijn altijd goed gestrikte stropdas en verkorte broeken.

Zijn consequente stijl bracht Paul Smith ertoe speciaal voor hem een gesigneerd pak te maken, en hij heeft zelf collecties ontworpen voor bekende modemerken. Goed gekleed zijn is een belangrijk deel van zijn persoon.

Sergei Sviatchenko

Klassieke meubles vormen het merendeel van het meubilair in het kleine appartement. Hier zie je de meesterwerken Lounge Chair en La Chaise van Charles en Ray Eames met de witte fauteuil van Le Corbusier. De lamp van Bestlite komt uit een bijzondere serie, die Sergei Sviatchenko mede heeft ontworpen toen Bestlite 90 jaar bestond. In de kast staan veel kunstboeken.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een vrije Deense cultuur

Het gezin verhuisde in 1990 naar Denemarken. Het was na de val van de Muur, en ze zochten een vrijere cultuur.

– Mijn gezin en ik hebben geluk gehad. We hebben altijd werk gehad, en we waren heel blij toen er in 2000 vijf zware brieven in de brievenbus vielen. We hadden onze paspoorten gekregen en mochten ons Deens noemen, zegt Sergei.

Sergei Sviatchenko

De kleine bank komt van het Britse Established & Sons en vormt een televisiehoek.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko

Beatles forever kun je deze kamer wel noemen, want in de kast staan elpees van de Beatles en andere grote jarenzestigbands. De kleine stoelen zijn van Eames. De grote eettafel wordt in een andere ruimte gezet als het hele gezin er is.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De werkelijkheid opnieuw in elkaar gezet

De collage is de kunstvorm waar hij vooral mee heeft gewerkt.

– Ik probeer een verhaal te vertellen met de beelden die ik maak. Uit een constructie knip ik een deconstructie, die dan weer een reconstructie wordt. Ik neem iets uit de realiteit en maak er iets
nieuws van, zegt hij.

Zijn serie ‘Less’ draait om het gebruik van zo weinig mogelijk effecten. Een afbeelding mag uit niet meer dan twee of drie knipsels bestaan en wordt daarmee teruggebracht tot de essentie. Het vergt precisie, en de moed om te weten wat je wilt. Zo ontstaan er surrealistische beelden met verwijzingen naar Dalí, Magritte en Max Ernst. Soms grotesk en soms met een meer humoristisch resultaat.

Later, als we het oude stadhuis van Viborg binnengaan, bezoeken we een aantal ruimtes waar nu honderden van zijn werken zijn ondergebracht. In een van de ruimtes zit hij graag te knippen aan het bureau waarop foto’s staan van de Beatles, als toeschouwers.

Uit de speakers klinkt vaak muziek van de grootste bands uit de jaren 1960, waaronder de Beatles, en aan de muur hangt een foto van het gezin waarop hij ze over het beroemde zebrapad in Abbey Road in Noord-Londen laat lopen, net zoals de Beatles dat deden op het album Abbey Road.

Sergei Sviatchenko

Boven het bed hangt een grote collage, die bestaat uit slechts één knipsel. Het kussen is van Raf Simons voor Kvadrat, de sprei is van Helena Sviatchenko.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een expressionistisch atelier

Sergei Sviatchenko is een bekendheid in Viborg. Hij wordt enthousiast begroet, of we nu op straat lopen of lunchen in een van de plaatselijke cafés waar momenteel een tentoonstelling van zijn werk te zien is.

Later lopen we via de binnenplaats van een fietsenwinkel naar zijn atelier. Daar schildert hij vooral in olieverf, en dat gaat er expressionistisch aan toe.

Schoenen, vloer, muren en gootsteen getuigen van die heftigheid. Maar onder de schilders- kiel zit nog steeds die stropdas. Zoals het een heer betaamt.

Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad
Sergei Sviatchenko
© Birgitta Wolfgang Bjørnvad