© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress

Ascetische luxe in een historisch kader

Met slechts weinig elementen straalt de slaapkamer een simpele levensstijl uit, en de oppervlakken en materialen laten zien hoe het leven op die plek ooit was.

Voor een kleine kledingkast was precies genoeg ruimte. De kamerjas is van Geismars.
© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress

Midden in het charmante oude centrum van de stad Kopenhagen bevindt zich het studioappartement van Niels Strøjer Christophersen van ontwerpbureau Frama. Bij de renovatie zijn de muren ruw gehouden, met het idee om alle verhalen die het huis herbergt, te hervertellen. Geen twee muren zijn gelijk, en de afgebladderde verf en de texturen geven de ruimte een bijzonder, artistiek karakter.

‘Toen we hier in de lente van 2019 kwamen wonen, wilden we niet te veel onnatuurlijks of onnodigs toe- voegen, maar juist de oorspronkelijke aard van de ruimtes naar voren laten komen,’ legt Niels uit.

Lees ook:

Het nachtkastje van wit marmer met een voet van kurk is van Frama, net als de lamp van zwart messing.
© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress
In de schrijfhoek staat Per Holland Bastrups tafel, met leren blad en metalen poot.
© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress

Ook in de kleine slaapkamer in het appartement is de ruwe, rustieke uitstraling bewaard gebleven. Alleen de drie noodzakelijkste elementen staan erin: een bed, een bureau en een garderobekast. Heeft een mens meer nodig dan dat? De inrichting straalt een simpele levensstijl uit, en toegevoegde luxe komt alleen terug in de zintuiglijke materialen en oppervlakken.

‘Het was belangrijk voor ons om een ruimte te creëren die niet te vol met spullen staat, maar waar de meubels voor zichzelf spreken en de aard ervan een plek krijgt. We hebben ervoor gekozen een kamerbreed henneptapijt in de slaapkamer te leggen, waardoor we ’s ochtends opstaan met een gevoel van warmte en comfort,’ vertelt Niels.

In de slaapkamer contrasteren de ruwe muren met het witte plafond. Op de grond ligt een kamerbreed tapijt van Scandinavian Agent in Seagrass/Sisal.
© Foto: Andreas Mikkel Hansen, Styling: Glottipress