© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Een schatkamer vol klassieke meubels

Als er een meubelhemel bestaat, zou dit hem weleens kunnen zijn. Het Deense Landgoed Hellerup dateert uit de 17e eeuw. De huidige eigenaren, Inger en Knud Erik Hansen, staan aan het hoofd van een van hoogst aangeschreven designmerken van Denemarken, Carl Hansen & Søn, dat de laatste jaren volop in ontwikkeling is. Dat blijkt wel als je door de bijna 40 kamers van het landhuis loopt, waar je de ene na de andere klassieker tegenkomt.

Witte parel op funen Het landgoed Hellerup heeft een lange geschiedenis. Het huidige gebouw stamt uit 1670, toen de noordvleugel werd gebouwd. Het landgoed is genoemd naar het dorpje dat hier tot circa 1500 lag. Het dorp is verdwenen, alleen de mooie oude Hellerup Kirke is er nog. Deze kerk, een typische landgoedkerk, werd rond 1200 gebouwd, en de romaanse kern uit die tijd is bewaard gebleven.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Exclusieve speeltafel In de groene kamer staat een bridge- en schaaktafel van Europees kersen, dat een gouden gloed heeft en niet van kleur verandert – anders dan Amerikaans kersen, dat gaandeweg donkerder wordt. De tafel is geproduceerd door Tranekær Furniture, dat in 2003 werd overgenomen door Carl Hansen & Søn, en kwam mee met de boedel. Rond de speeltafel staan twee CH24-stoelen, ook van Europees kersen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Dankzij de vruchtbare aarde was Funen eeuwenlang een bloeiende regio. Dat is te zien aan de vele kastelen en land­ goederen die het Deense eiland in het midden van het koninkrijk nog steeds domineren. Op deze stralende dag worden we verwelkomd door Inger en Knud Erik Hansen en hun herdershond Paulie. Het echtpaar heeft kort geleden een generatiewisseling doorgevoerd bij Carl Hansen & Søn, dus je zou verwachten dat de 64­jarige voormalige chef de clinique en de 70­jarige CEO nu op hun lauweren gaan rusten. Maar niets is minder waar.

‘We worden allebei aangetrokken door verandering en groei. We vinden het geweldig om iets zich te zien ontplooien. Eigenlijk worden we in alles gedreven door nieuwe dingen en ontwikkelingen. Daar komen we elke ochtend ons bed voor uit,’zegt Knud Erik Hansen. Zijn vrouw voegt eraan toe: ‘En het komt weleens voor dat we om acht uur’s avonds compleet uitgeteld in bed rollen, maar dan staan we vroeg weer op met nieuwe energie.’

Lees ook:

Inger en Knud Erik Hansen leven voor goed design. Hier zie je ze met gezelschapsdier en waakhond Paulie.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In de gele eetkamer staat een teakhouten tafel met gekruiste poten, in 1960 ontworpen door Hans J. Wegner. Erop staan twee houten schalen van Finn Juhl, en op de vloer twee rustieke vazen van gerecycled glas, die in alle flagshipstores van Carl Hansen & Søn te koop zijn.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Inger Marie Jensen Hansen is arts en voormalig chef de clinique. Door ziekte moest ze een paar jaar geleden de bakens verzetten, en inmiddels heeft ze met succes flagshipstores van Carl Hansen & Søn geopend in internationaal georiën­ teerde steden als Tokio en het meest recent Hamburg. Haar man is sinds 2002 CEO van Carl Hansen & Søn, en sindsdien gaat het meubelmerk, dat een familiebedrijf is, met volle kracht vooruit. Er zijn meubelmakers overgenomen, de fabriek is meermaals verbouwd, er zijn flagshipstores geopend, het personeelsbestand is fors uitgebreid en de omzet groeit jaar na jaar. Op 1 januari 2021 begon er een belangrijk nieuw hoofdstuk toen de vierde generatie, hun zoon Morten Hai van Bui Hansen, hoofdaandeelhouder werd. Inger en Knud Erik Hansen houden voorlopig wel de dagelijkse leiding en hebben een minderheidsaandeel in het bedrijf.

Icoon van Iepenhout. In een raamnis staat de Faaborg Chair, een ontwerp van Kaare Klint uit 1914 voor het Deense Faaborg Museum. In 2014 vierde Carl Hansen & Søn het 100-jarige jubileum van de iconische stoel met een versie van iepenhout in een beperkte oplage.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De functionele eettafel CH339 ontwierp Hans J. Wegner in 1962. Deze versie is uitschuifbaar, waardoor je er met z’n tienen ruim aan kunt zitten. De stoel CH24 of Y-stoel is het allereerste model dat Hans J. Wegner in 1949 exclusief voor Carl Hansen & Søn ontwierp. De stoel is sinds 1950 onafgebroken in productie geweest.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In de bibliotheek in karakteristieke rode oker zijn twee banken van Kaare Klint gecombineerd met een eikenhouten salontafel van Hans J. Wegner. Ze zijn geen van drieën nog in productie, maar de banken zijn varianten van de KK41181, die Kaare Klint in 1930 ontwierp voor het kantoor van de Deense premier Thorvald Stauning. Die wordt nog wel geproduceerd.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De majestueuze grijze deur heeft gezelschap van de bank Coupé, die Frits Henningsen in 1936 ontwierp. De bank was een tijdlang uit productie, maar werd in 2019 door Carl Hansen & Søn geherintroduceerd.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De geschiedenis van het landgoed Hellerup gaat terug tot de middeleeuwen. In 1770 werd de originele toren van het gebouw gesloopt om ruimte te maken voor een binnentrap en kreeg het landgoed zijn classicistische uiterlijk. Knud Erik schaart zich daarmee in de rij van prominente eigenaren, zoals de familie Rantzau, Bild, Bølle, Urne, Brockenhuus, Von Körbitz en Sehestedt Juul, die in de loop der tijd beurtelings hun naam op de eigendomsakte zetten. Nu vormt Hellerup het decor van een actief leven – en van de vele meubels die het bedrijf in de loop der tijd heeft geproduceerd. Zo staan er allerlei meubelvarianten van Hans J. Wegner, maar ook klassieke ontwerpen van Ole Wanscher, Kaare Klint, Mogens Lassen, Poul Kjærholm en Frits Henningsen.

Stuk voor stuk meubels met een verhaal, die soms wel drie generaties teruggaan. Knud Erik is een rasverteller. Zo vertelt hij dat alle tekeningen van de meubels van Frits Henningsen na zijn dood moesten worden verbrand, waardoor het een hele zoektocht was om de meubels van deze architect in productie te kunnen nemen. Op een gegeven moment kwam Knud Erik in contact met een kippenboer die een zeldzame versie van een Henningsen-fauteuil bezat. De stoel stond in het kippenhok, en de vogels hadden zich er duidelijk op uitgeleefd. Jammer genoeg voor Knud Erik wist de boer echter wel degelijk dat de stoel zeldzaam en waardevol was – tienduizenden euro’s zelfs – en voor dat geld is hij uiteindelijk ook verkocht. Toen de deal gesloten was, werd de stoel linea recta naar de fabriek gebracht en helemaal uit elkaar gehaald. Daardoor kan Carl Hansen & Søn nu meubels produceren die een getrouwe weergave zijn van de originele.

Bij de oude Zweedse houtkachel staan vier CH25-stoelen, die Hans J. Wegner in 1949 exclusief voor Carl Hansen & Søn ontwierp. De loungestoelen staan rond een prototype van Nissen & Gehl. Links zie je een Koreaanse apothekerskast, die Knud Erik heeft gekocht toen hij in Azië werkte. De secretaire rechts heeft hij zelf ontworpen en door een meubelmaker in Hongkong laten maken. Er staat een model op van het paradepaardje van de firma: de Y-stoel.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

In de mooie scheve gang staan enkele prototypen van Hans J. Wegner. Op de kast twee terracottavazen, die in alle flagshipstores van Carl Hansen & Søn verkrijgbaar zijn. Met de scheepsbel kwam de vader van Knud Erik een keer thuis. De bel speelde tijdens zijn hele jeugd een rol. Hij hing eerst in hun vakantiehuis op Funen, en als hun moeder belde, wisten Knud Erik en zijn broer dat het etenstijd was.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

'Jij bent stom' Dit fraaie ameublement van Frits Henningsen komt uit het huis waarin Knud Erik is opgegroeid. Onder op het tafelblad hebben de twee broers geschreven: ‘Jij bent stom’ en ‘Jij bent ook stom’. Op de tafel staat een keramieken vaas die door Carl Hansen & Søn wordt verkocht.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Het bordes staan twee Shell Chairs, CH07, uit 1963. Ze zijn gestoffeerd met zijde van Jim Thompson. De loungestoel was zijn tijd vooruit en moest daarom geduldig wachten tot hij populair werd. Nu wordt hij echter beschouwd als een van de meest baanbrekende ontwerpen van Hans J. Wegner Tussen de loungestoelen staat Wegners Tray Table CH417. Op de rand staan miniatuurstoelen van Hans J. Wegner, gemaakt door een Japanse werknemer.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Landgoed Hellerup heeft zo’n 40 kamers, van verblijfsruimtes tot logeerkamers, en een oppervlak van bijna 1600 m2. De 18e-eeuwse kamers hebben verschillende kleuren: Engels rode, groene en okerkleurige wanden vormen een knus kader rond zit- en leeshoeken en eetruimtes. De vele klassieke meubels, die wereldwijd worden verkocht, staan naast diverse prototypen, waarvan er meerdere zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met Holger Hansen (de vader van Knud Erik) en meubelarchitect Hans J. Wegner. Er zijn ook meubels bij die niet in productie zijn en exemplaren die al generaties in de familie zijn. Antiek, kunst en curiositeiten die Knud Erik meenam van langdurige verblijven in het buitenland – zo woonde hij voor zijn werk 10 jaar in Singapore en Hongkong en een paar jaar in Zuid-Afrika – voegen iets persoonlijks toe.

Lees ook:

De schrijftafel is van Rud. Rasmussen en is ontworpen voor de Deense koning Frederik IX, die hem bestelde als cadeau voor de 18e verjaardag van zijn drie dochters. Hij is gemaakt van Europees kersenhout, dat een gouden gloed heeft en in de loop der tijd niet van kleur verandert. Links van de secretaire staat het prototype van Wegners CH22 uit 1949 en rechts de Flag Halyard Chair, die hij in 1950 ontwierp.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Shell chair in volle glorie In 2013 werd er van de Shell Chair een versie van teakhout met geitenleer uitgebracht, in verband met het 50-jarige jubileum van de stoel. Aan het plafond hangt de lamp Enigma van Shoichi Uchiyama voor Louis Poulsen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Tegen de schoorsteen staat een fraai Chinees kabinet van Børge Mogensen in mahoniehout, geproduceerd door Søborg Møbler. Toen Carl Hansen & Søn dit bedrijf overnam, ging de mooie kast mee. Op de voorgrond zie je het bureau van Knud Erik Hansen, gemaakt door Rud. Rasmussen.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Op de verbouwde zolder staat een unieke vleugel van Andreas Christensen. De vader van Knud Erik, Holger Hansen, kocht hem in 1949 op een beurs in Fredericia – en als Knud Erik zin heeft, speelt hij erop. Ernaast staat de leunstoel die Tadao Ando ontwierp als eerbetoon aan de esthetiek van Wegner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

Landgoed Hellerup heeft veel logeerkamers. Deze bevindt zich op de bovenste verdieping en kijkt uit op de kerk. Op het bed liggen een geborduurde sprei en kussens die worden verkocht in de flagshipstores van Carl Hansen & Søn in Denemarken. Aan het voeteneind staat het daybed OW150 van Ole Wanscher uit 1963. Hij bestaat uit een eenvoudig leren matras dat lijkt te zweven boven een onderstel van massief eiken.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad

De zolderverdieping is een paradijs voor meubelliefhebbers. De bijna 500 m2 is opgedeeld in zithoeken, compleet met vloerkleden, zodat de ruimte overzichtelijk oogt. De sfeer is warm en gezellig. Toen deze verdieping in 2013 verbouwd werd en de verlaagde plafonds zijn weggehaald, kozen Inger en Knud Erik ervoor er één grote ruimte van te maken, met zichtbare balken van Pommers grenen die de zolder een rustiek, authentiek gevoel geven. Knud Erik wijst naar het hout:

‘Kijk hoe de balken door bijlen zijn uitgehakt,’ zegt hij. Al sinds hij in de jaren 1950 met de fabriek is opgegroeid, voelt hij zich aangetrokken door de uitstraling van echt handwerk. Landgoed Hellerup heeft precies dat gevoel.

Een paar jaar geleden hebben Inger en Knud Erik de benedenverdieping verbouwd. Ze kochten ook een nieuwe keuken, een Bulthaup B3 van massief eiken. De eettafel SH900 is in 2007 ontworpen door Strand + Hvass en is nog steeds in productie bij Carl Hansen & Søn. Rond de tafel staan Hans J. Wegners Sawbuck Chairs, CH29P uit 1952. Hij liet zich inspireren door de zaagbok van timmerlieden. Boven de tafel hangt een lamp van Wegner.

© Birgitta Wolfgang Bjørnvad